Boendekalkyl
En boendekalkyl hjälper dig att hålla koll på dina boendekostnader. Överblicken som kalkylen ger över månadskostnaderna kopplade till din lägenhet eller hus gör att du enkelt kan se om utgifterna är rimliga i förhållande till din inkomst. Vi går igenom om vad en boendekalkyl är och hur du kan göra din egen.
På 5 minuter eller mindre får du lära dig mer om vår boendekostnadskalkyl, vad den innehåller, vad du har kalkylen till och hur du enkelt gör din egen.
Så gör man boendekostnadskalkyl
Med en boendekalkyl kan du beräkna alla utgifter för ditt nuvarande eller nya boende, samtidigt får du en uppskattning av hur mycket du behöver budgetera för boendet – ganska snarlikt en bolånekalkylator som räknar på bolån. Du gör en boendekostnadskalkyl genom att lägga ihop kostnader för amortering, ränta, försäkringar, mat, telefon, kläder och driftkostnader som el, vatten och värme varje månad.
- Se till att ha goda marginaler i din budget och att du har ett sparat kapital för oväntade utgifter. En inkomstförsäkring är ett annat måste, ifall du skulle förlora jobbet. Har du båda delar så har du skaffat dig en ekonomisk krockkudde som ger dig ett bra grundskydd mot obehagliga överraskningar, tipsar Ola Söderlind, bostadsexpert på Zmarta.
Boendekalkyl för olika typer av bostäder – räkneexempel
Med överblicken som en boendekalkyl ger kan du enkelt se om månadskostnaden är rimlig för dig och din ekonomi. På så vis kan du vara trygg i att du har en hållbar boendeekonomi och har råd med ditt boende.
Bostadsrätt kalkyl
Skriv upp utgifter för din bostadsrätt i kalkylen – följ räkneexemplet nedan. Kom ihåg andra kostnader som mat, streamingtjänster, färdmedel med mera.
ränta – 11 900 kronor, med ett bolån på 3 miljoner kronor och en ränta på 4,76%
Det här gäller utgifter före ränteavdrag. Den som har lån på 3 miljoner kronor får betala 142 800 kr/år i ränteutgifter. Då får man 30% avdrag på 100 000 kr och 21% på resterande belopp. Läs mer om ränteavgrag här.amortering – 2 500 kronor med 1 % amorteringskrav
månadsavgift – 2 511 kronor**
hemförsäkring – 170 kronor
el – 300 kronor*
bredband – 350 kronor
Total boendekostnad per månad: 17 731 kronor.
Om du vill göra en bostadskalkyl för en hyresrätt byter du ut månadsavgiften mot hyra och tar bort ränta och amortering.
Boendekalkyl hus
För att göra en boendekalkyl för hus gör du på samma sätt som för bostadsrätt, men tar bort månadsavgiften och lägger till villaförsäkring samt andra driftkostnader som vatten och sophämtning.
ränta – 11 900 kronor, med ett bolån på 3 miljoner kronor och en ränta på 4,76% innan ränteavdrag
amortering – 2 500 kronor med 1 % amorteringskrav
villaförsäkring - 500 kronor
el – 2 500 kronor***
bredband – 350 kronor
vatten – 1 300 kronor
sophämtning – 800 kronor
Total boendekostnad per månad: 19 850 kronor.
När du lägger ihop de fasta utgifterna i bostadskalkylen kan du enkelt ställa totalsumman mot din inkomst och se om det är en rimlig boendekostnad för dig att ha. Är ni fler som delar på ansvaret så ställer ni bostadskalkylen mot er gemensamma inkomst.
Boendekalkyl – mall
Att göra en egen boendekalkyl är hyfsat enkelt, och något som alla bör göra. Det finns olika appar och verktyg du kan använda, eller papper och penna om du föredrar det, men enklast är nog att använda Excel för att skapa din egen mall.
Vad som ingår i en boendekalkyl är kostnader som återkommer varje månad, därför kan den också se olika ut från person till person. Fasta kostnader som el, försäkringar, eventuella bolån och sparande ska alltid räknas med, men även utgifter för kläder, fordon, internet, streamingtjänster och annat.
Tips – använd Zmartas mall för boendekalkyl
Slipp tankemödan av att skapa din egen – ladda ner Zmartas mall för boendekalkyl istället!
Källor:
* baserat på en lägenhet (46 kvadratmeter) i elnätsområde 2, augusti 2023
** räknat på en 46 kvadratmeter stor lägenhet med genomsnittlig månadsavgift per kvadratmeter (54,6), enligt Branly.