Whiplashskador i Sverige – en fullständig guide
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Varje år drabbas ett flertal svenskar av en whiplashskada. Det är vanligt att whiplash uppstår vid en trafikolycka, men även andra situationer kan vara orsaken. Om du har otur kan smärtan hålla i sig en längre period. I den här artikeln går vi igenom vad whiplash är, hur det känns och hur du ska göra för att få ersättning vid en whiplashskada.
Whiplash – eller pisksnärtsskada som det heter på svenska – är en muskelskada i någonstans i nackregionen. I Sverige sker 235 whiplashskador per 100 000 personer varje år. Den beräknade kostnaden för samhället överstiger 4 miljarder kronor per år. Statistik från Folksam visar dessutom att whiplashskador står för 70 % av kostnaderna för trafikrelaterade personskador.
Det är viktigt att lära sig känna igen symtom på whiplash för att få rätt vård. Du kan också ha rätt till ersättning från ditt försäkringsbolag efter en whiplashskada, beroende hur skadan uppstod och vilken typ av försäkring du har.
Vad är en whiplashskada?
En whiplashskada kan uppstå när kroppen utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet från ett ytterläge till ett annat. Det är vanligt att detta sker vid en trafikolycka, men whiplashskadan kan också uppstå
om du halkar eller faller
när du idrottar eller utövar en annan fritidsaktivitet
om du blir träffad av ett fallande föremål
om du blir utsatt för våld eller överfall.
Då den häftiga rörelsen inträffar orkar inte musklerna och lederna i nacken hålla emot den. De ytliga och djupa musklerna som ska stabilisera halsryggen blir utsatta för excentrisk belastning. Detta innebär att musklerna dras samman och töjs ut på samma gång, vilket gör att en muskelbristning uppstår. Även ligament, diskar, senor och nervvävnad kan skadas.
När whiplashskadan uppstår i en trafikolycka orsakas de flesta av så kallade upphinnandekollisioner, det vill säga påkörning bakifrån. Redan vid 6–8 km/h utsätts halsryggen för cirka 4,5 gånger dess normala vikt, vilket utgör gränsen för uppkomsten av whiplashskada.
Läs även: Allt om krockkuddar
Hur känns whiplash: identifiera symtomen
Symtom på en whiplashskada dyker vanligtvis upp inom 6 veckor från skadetillfället. Symtomen kan vara diskreta till en början, för att sedan förvärras. Du kan få ett eller flera av följande symtom:
Smärta i nacken, huvudet eller axlarna.
Minskad rörlighet i nacken och axlarna.
Dina muskler i nacke och axlar är stela och spända.
Stickningar eller pirrningar i ansiktet, armarna eller händerna.
Yrsel och problem med balansen.
De flesta som får en whiplashskada får symtom inom några dygn. Vid en olycka utsöndrar kroppen ofta stora mängder stresshormon, vilket kan göra att du inte känner av symtomen direkt. Några dagar efter olyckan, när adrenalinet har lagt sig, kan symtomen därför komma smygande.
Du bör kontakta en vårdcentral så fort som möjligt om du har besvär från nacken efter en olycka eller en plötslig händelse. Om du har väldigt ont och stora besvär bör du söka vård akut. När du får träffa en läkare gör denne en kroppsundersökning och du får svara på frågor. Läkaren kommer bland annat att kontrollera dina reflexer och din känsel. Ibland blir du undersökt med röntgen.
Det finns ingen universalbehandling som botar whiplash snabbt. Oftast rekommenderas en kombination av olika behandlingar. Du som har drabbats av whiplash kan få prova medicinering, sjukgymnastik, massage eller akupunktur. Om du är instabil i ryggraden eller har påverkan på dina nerver, kan det bli aktuellt med en operation. Med rätt behandling blir de allra flesta återställda från en whiplashskada.
Symtom på whiplash kan komma senare
Det är ovanligt, men för vissa människor dyker ytterligare problem upp en längre period (månader eller år) efter skadan. Du kan då
bli trött
få svårt att koncentrera dig
få problem att sova
uppleva förändringar i ditt humör
få problem med syn eller hörsel (till exempel tinnitus).
Det är inte säkert att dessa problem beror på whiplashskadan i sig. Därför är det viktigt att du söker vård för att ta reda på vad dina symtom beror på. Om du söker vård i ett tidigt skede efter skadetillfället, minskar risken att dina besvär ska bli långvariga.
Långvariga symtom vid whiplash
Med tiden kan du som har drabbats av en whiplashskada bli mer känslig för ljud, ljus, lukt, smak och beröring. Vissa rapporterar så kallad hjärntrötthet efter whiplash. Du kan få minnessvårigheter och symptom från andra kroppsdelar och organ. En whiplashskada kan även leda till invaliditet. I Sverige rapporteras fler än 30 000 whiplashskador varje år, av vilka cirka 1 500 blir klassificerade till en invaliditetsgrad på mer än 10 %.
Om dina besvär blir långvariga finns en risk att du också drabbas av depression eller ångest. Det kan kännas psykiskt jobbigt att inte veta om och när whiplashskadan ska lindras. Du kan då behöva träffa en kurator eller psykolog.
Det är viktigt att du fortsätter ha en dialog med vården och provar olika behandlingsmetoder för att öka din chans att bli symtomfri. Nya studier tyder på att nackspecifik träning under guidning av fysioterapeut kan vara en väg framåt för dig som har fått långvarig smärta av din whiplashskada. Detta i kombination med kognitiv beteendeterapi för att behandla de psykiska besvären har visat lovande resultat.
Läs även: Ersättning för ärr
När och hur ska jag söka ersättning för whiplashskada
Det finns flera olika typer av försäkringar som kan ge ersättning för en whiplashskada. Om skadan uppstår i en trafikolycka som orsakades av någon annan, kan du få ersättning från den andra personens trafikförsäkring. Om det var du som orsakade olyckan kan du få ersättning från din egen trafikförsäkring. Om du har privata försäkringar blir det ofta aktuellt att ansöka om ersättning från dem, till exempel om du har en privat olycksfallsförsäkring.
För att du ska få ersättning är det viktigt att din whiplashskada är grundligt dokumenterad hos en läkare. När du ansöker om ersättning kommer försäkringsbolaget nämligen be dig skicka in din läkares utlåtande och eventuellt utdrag från din journal. Försäkringsbolaget gör sedan en egen medicinsk bedömning, som avgör om du ska få ersättning eller inte. Det är inte säkert att försäkringsbolaget gör samma bedömning som din läkare har gjort, men dina chanser att få ersättning ökar om
du har sökt vård direkt efter olyckan
det finns en grundlig beskrivning av dina besvär i din journal.
Därför är det en bra idé att söka vård så fort som möjligt efter att skadan har inträffat. Det är bra om du kan träffa en läkare som har kompetens inom liknande skador. Beskriv dina symtom utförligt och be din läkare dokumentera dem noga i skrift. Ibland kan inte läkaren ställa en diagnos, men se då till att dina problem ändå finns dokumenterade.
När du har fått din läkares utlåtande, kan du ansöka om ersättning från ditt försäkringsbolag. I din anmälan bör du vara tydlig och detaljerad: beskriv din whiplashskada, dina symptom och hur skadan har påverkat ditt liv. Utöver detta bifogar du läkarintyg, kvitton på mediciner och behandlingar samt annan relevant dokumentation till din begäran om ersättning.
Även om du har lämnat in rätt information i rätt tid, kan det hända att ditt försäkringsbolag nekar dig ersättning. Om du inte är nöjd med försäkringsbolagets medicinska bedömning, kan du söka juridisk rådgivning för att få hjälp med att överklaga beslutet.
Läs även: Anmäl skada: Så anmäler du en försäkringsskada
Sammanfattning
Whiplash är en nackskada som kan uppstå vid en häftig rörelse. Symtomen kan komma direkt eller dyka upp efter en längre tid. De flesta som får en whiplashskada blir helt återställda. För de som får långvariga problem finns det flera behandlingsmetoder att prova. Du kan få ersättning från ditt försäkringsbolag efter en whiplashskada, men för att få det är det viktigt att du söker vård i samband med skadan och får dina besvär dokumenterade korrekt.