
Parkeringsskyltar och parkeringsregler – regler och förklaringar
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Att hitta en parkering kan vara svårt, att tolka parkeringsskyltar gör det ännu svårare. Vad parkeringsskylten betyder och hur du läser den kan avgöra om du får parkeringsböter eller inte. Vi förklarar vilka regler som gäller för olika kombinationer av parkeringsskyltar.
På ungefär 5 minuter får du veta vilka regler som gäller för olika parkeringsskyltar, hur du ska tolka skyltar med tider, datum och olika tilläggstavlor.
Vad betyder parkeringsskylten?

Märket ovan betyder ”fri parkering”. Om det inte finns några tilläggstavlor brukar det innebära att du får parkera på parkeringsplatsen i 24 timmar under vardagar. Under dag före helgdag och helgdagar gäller fri parkering utan begränsning på 24 timmar.
Läs också: Vägmärken och trafikskyltar
Förklaring av parkeringsskyltar med tilläggstavlor
Förutom vägmärket med det stora P:et finns det många tilläggstavlor att hålla reda på. När p-märket kommer med flera tilläggstavlor kan det kännas både svårt och komplicerat att tolka dem. Det viktiga här är att du läser skyltarna uppifrån och ned.
Parkeringsskyltar med tider

Ofta informerar parkeringsskyltarna om olika tidsbegränsningar för parkeringen. Tilläggstavlorna kan berätta att du måste betala en avgift under vissa tider, att du bara får parkera under vissa tider eller att det råder parkeringsförbud vissa dagar i månaden.
Tilläggstavlor med klockslag
Vissa tilläggstavlor visar olika klockslag. De anger vilka tider det är tillåtet eller förbjudet att parkera för olika veckodagar:
Svarta eller vita klockslag utan parentes gäller för vardagar (förutom vardag innan helgdag).
Svarta eller vita klockslag inom parentes gäller för lördag och dag före helgdag.
Röda klockslag gäller för söndag och helgdag.
Om tavlan är blå betyder det att det är tillåtet att parkera under angivna tider. Om den däremot är röd och gul (som i exemplet nedan) betyder det att det är förbjudet att parkera under dessa tider.

Längst upp på stolpen kan du se skylten för parkeringsförbud och under den finns en tidsangivelse. Den visar när parkeringsförbudet gäller. Det är förbjudet att parkera på vardagar klockan 8–17, utanför dessa tider gäller fri parkering.
Timanvisning

Ibland finns det också en tilläggstavla som visar hur länge du får stå på en viss parkering, till exempel 2 timmar. Det innebär att du får stå parkerad där i max två timmar åt gången.
Tilläggstavlor med olika tidsangivelser

Ibland kan du stöta på tilläggstavlor med två olika tidsangivelser. Här gäller det att vara uppmärksam på om tidsangivelserna står på samma tavla eller på varsin.
Står de på samma tavla är angivelserna beroende av varandra: här får du parkera i max två timmar på vardagar mellan klockan 9–18. All övrig tid är det fri parkering.

Är de uppdelade på två tavlor gäller de var och en för sig: här får du parkera i max två timmar och endast på vardagar mellan klockan 9–18. Övrig tid råder parkeringsförbud eftersom det är en huvudled.
Så använder du en parkeringsskiva

På vissa parkeringar kan du parkera utan att behöva betala någon parkeringsavgift om du använder en parkeringsskiva. En parkeringsskiva, eller p-skiva, är en pappersskiva med en klocka som används för att visa bilens ankomsttid på en avgiftsfri parkeringsplats.
Det finns även elektroniska p-skivor, eller digitala p-skivor som de också kallas. De är ofta automatiska och ställer in sig själva när sensorn i dem känner av att du har parkerat bilen. Perfekt för att slippa onödiga böter när du har glömt att ställa in den manuella p-skivan!
Läs också: Överklaga parkeringsböter
Du ska använda parkeringsskiva på parkeringsplatser utmärkta med “P” samt en tilläggstavla som visar att du ska använda en p-skiva. Tilläggstavlan visar att fri parkering är tillåten i upp till två timmar mellan klockan 9–18 med parkeringsskiva. Övrig tid gäller fri parkering utan p-skiva.
Så ställer du in en p-skiva
Ställ in ankomsttiden och runda upp till närmast följande hel- eller halvtimme. Om du kommer till parkeringsplatsen klockan 10.20 ställer du in p-skivan på klockan 10.30.
Om du kommer till parkeringen före tidsbegränsningen som är angiven på parkeringsskylten, ställ in p-skivan på det klockslag som begränsningen börjar.
Du får inte ändra p-skivans inställning för bilens ankomsttid under pågående parkering inom tidsbegränsningen.
Placera alltid p-skivan innanför framrutan och se till att den är fullt läsbar utifrån.
Läs även: Skadegörelse bil – Så gäller bilförsäkringen
Parkeringsförbud skyltar
Det finns flera olika skyltar och som visar om det är parkeringsförbud.
Parkeringsförbud

En blå skylt med röd cirkel och streck över betyder att du inte får parkera här – den gäller alltså på den sida av vägen där märket är uppsatt.
Stopp- och parkeringsförbud

En blå skylt med röd cirkel och kryss över betyder att du varken får parkera eller stanna bilen här.
Datumparkering

Skylten ovan är lite krångligare att tolka. Den blåa skylten med röd cirkel och streck över, samt tre vita streck betyder att det är förbjudet att parkera bilen
på den sida av vägen som har jämna husnummer under jämna datum
och på den sida av vägen med udda husnummer under udda datum.
Huvudled - parkering och regler

Om vägen du vill parkera på är en huvudled råder parkeringsförbud, om inget annat anges. Vägmärket för huvudled är en gul kvadrat med vit och svart inramning som på bilden ovan. Du hittar märket vid huvudledens början och efter varje vägkorsning.
Har du råkat ut för en parkeringsskada? Här kan du läsa om hur du får ersättning för parkeringsskada från din bilförsäkring.
Parkeringsregler för olika områden och städer
Regler för parkering i villaområden
Det finns generella regler för parkering i villaområde, om det inte finns skyltar som säger annat. En grundregel är att parkering i villaområden inte ska hindra framkomlighet för andra. Ett exempel är att du inte får ställa dig så att någon annan inte kan köra in på eller ut från sin uppfart. Du kan bli bötfälld för det eller om du bryter mot andra parkeringsregler i villaområdet.
Ofta finns det skyltar som beskriver var, när och hur länge du kan parkera i ett villaområde. Om det inte finns några skyltar gäller 24 timmar på vardagar.

Om du ser den här skylten, med symbolen ”förbjudet att parkera” i ett gult fält, betyder det att det är förbjudet att parkera i området. Undantag är där det finns parkeringsskyltar som instruerar dig var och när du kan parkera.
Om du ser en förbjudet att parkera-skylt med en tilläggsskylt med exempelvis en dag och tid under kan det förbudet bero på att det är städdag på gatan eller snöröjning under vinterhalvåret. Det är viktigt att ingen bil är parkerad där då eftersom röjningsfordon behöver kunna städa och röja gatan.
Det är förbjudet att parkera på sånt som gräsmattor och gångbanor; du får inte förstöra mark när du parkerar och du får heller inte hindra gående med din parkering.
Tänk på att räddningstjänstens fordon alltid ska kunna komma fram. Det innebär att du på smala gator, eller på platser där det av andra anledningar kan vara svårt att ta sig fram, inte får parkera. Det behöver inte finnas skyltar för det här, du kan ändå få böter eller få din bil bortforslad om polisen anser att du hindrar framkomligheten med din parkering. En bra tumregel är att det ska vara minst tre meter fri körbana när du parkerat.
I villaområden kan det finnas vändplatser för stora fordon som sopbilar och utryckningsfordon; där är det oftast parkeringsförbud.
Får man parkera vid en busshållplats? Regler och avstånd

Det finns regler som förbjuder dig att parkera vid en busshållplats, 20 meter innan och 5 meter efter skylten. Om det är markerat med heldragen gul linje på trottoarkanten eller ett gult sicksackmönster i vägbanan är det stoppförbud vid hållplatsen. Om sån markering inte finns får du däremot stanna och släppa av eller hämta upp passagerare, så länge det inte hindrar bussar. Du får inte lasta av och på, bara hämta eller lämna passagerare.
Det är inte bara för bussarnas skull som du inte får parkera på hållplatserna. Det är också en fråga om säkerhet eftersom det finns risker för de som går av bussen om annan trafik inte har bra sikt vid hållplatserna.
Regler för parkering vid övergångsställen

Det är viktigt att övergångsställen är säkra och att det är bra sikt för både gående, cyklister och bilister. Därför är det generellt förbjudet att parkera inom 10 meter före övergångsstället. Du får parkera efter ett övergångsställe eftersom du inte skymmer sikten så länge du parkerar på rätt sida om vägen – höger sida.
Parkering inom 10 meter före övergångsstället kan resultera i böter, beloppet varierar mellan kommuner. Om bilen anses utgöra en direkt trafikfara kan den forslas bort, då får du stå för kostnaden.
Det finns några få undantag till den här lagen:
Särskilt markerade parkeringsrutor som ligger närmare än 10 meter från ett övergångsställe. Dessa är då undantagna från regeln.
Om du stannar kort för lastning eller lossning kan det i vissa fall vara tillåtet, men du får inte lämna bilen obevakad.
Om du tvingas stanna på grund av en nödsituation, till exempel vid motorhaveri, kan det göras andra bedömningar – men kom ihåg att säkerheten alltid ska prioriteras!
Privat parkering – vilka regler gäller?

En privat parkering tillhör inte kommunen och används av fastighetsägare eller privata individer. Det kan vara parkeringsplatser på privat mark, vid bostäder, i företag eller i parkeringshus. Det är fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen eller markägaren som styr över regler för den privata parkeringen i sitt område. Du kan bli bötfälld och din bil kan bli bortforslad om de anlitar ett parkeringsföretag.
Om det finns restriktioner för vem som får stå på en parkeringsplats måste det vara tydligt skyltat. Det kan vara om det är reserverade platser för boenden i en bostadsrättsförening eller för besökare till en butik. Skyltarna kan se olika ut, det kan stå ”förhyrda p-platser”, ”boendeparkering”, ”endast kunder” eller ”besökande”.
Regler för parkering i parkeringsbås


De två bilderna ovan visar hur du ska parkera, det kan vara snett som på den första bilden, eller rakt som den andra. På parkeringsplatser ser du ofta linjer för hur du ska parkera och de linjerna är inte bara förslag. Du måste faktiskt hålla dig innanför linjerna, annars kan du få böter. Är rutan för liten för ditt fordon får du hitta en annan plats.
Förutom linjer för hur du ska parkera finns det annat som visar hur du ska eller inte ska göra, vi tar några exempel:
På parkeringsytor som är reserverade för handikapparkering finns det särskilda markeringar som indikerar att platsen endast får användas av personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Om du parkerar på en sådan plats utan att ha rätt tillstånd kan du få böter, och om det rör sig om en privat parkeringsplats kan även bortforsling av ditt fordon bli aktuellt.
Om en parkeringsplats är reserverad för ett specifikt ändamål (t.ex. för boende i en byggnad eller för företagets personal), måste du följa dessa regler. Parkerar du på en reserverad plats utan tillstånd riskerar du böter och att ditt fordon kan bortforslas.
Det kan finnas markeringar som anger specifika användningsområden. Exempelvis kan det vara laddstationer för elbil, lastbilsparkering eller parkeringsplatser för lastning och lossning. Se till att följa dessa regler noggrant.
Får man parkera i en korsning? Regler och avstånd

I en korsning är det viktigt att förare har bra sikt, därför är det ofta förbjudet att parkera för nära en korsning. Om inget annat anges får du inte parkera inom 10 meter från korsande körbanans ytterkant. Det här gäller för både T-korsningar och fyrvägskorsningar. Det är olagligt att parkera fel i en korsning och du riskerar både böter och din och andras säkerhet om du gör det.
Tänk på att om det finns ett övergångsställe i korsningen får du inte parkera inom 10 meter före övergångsstället. Det kan alltså innebära att du måste parkera ytterligare några meter bort från korsningen.
Regler för MC-parkering (motorcyklar)

När du parkerar din motorcykel behöver du följa samma parkeringsregler som bilar gör, det spelar ingen roll att motorcykeln tar mindre plats. Du måste antingen parkera din motorcykel på ordinarie parkeringsplatser eller på en särskilda parkeringsplats för motorcyklar, då har parkeringsskylten en tilläggsskylt som den ovan. Du betalar samma parkeringsavgift som bilar gör. Tips är att använda en parkeringsapp efter som en fysisk parkeringsbiljett lätt kan försvinna.
I vissa kommuner har man beslutat att parkering på särskilda MC-parkeringsplatser ska vara gratis. Hur det ser ut i din kommun kan du läsa på kommunens hemsida. Kommunala avgiftslagen reglerar kommunernas rätt att ta ut parkeringsavgifter.
Regler för parkering av husbil

Vid ställplatser, campingar och i turistområden brukar du kunna se den här skylten. Den visar att det är en särskild parkeringsplats för husbilar. Fördelen med de parkeringsplatserna är att de ofta har sånt en husbil kan behöva: eluttag, vattenpåfyllning möjlighet att tömma latriner.
Du får parkera en husbil på en vanlig parkeringsplats som är avsedd för personbilar. Det är viktigt att den får plats inom eventuella linjer som markerar parkeringsrutan. På allmänna parkeringsplatser kan tidsbegränsningar finnas, exempelvis:
24 timmar på kommunal mark om inget annat anges. I vissa områden kan det vara kortare tider, särskilt i stadskärnor.
På ställplatser kan särskilda tidsregler gälla, exempelvis max 48 timmar eller 72 timmar. Kolla alltid efter skyltar som anger lokala regler. Husbilsparkering i bostadsområden är oftast tillåtet, men du behöver ha koll på att:
Du normalt får parkera på kommunal mark i max 24 timmar, om inget annat anges.
Husbilen får inte utgöra en trafikfara eller blockera in- och utfarter.
På din egen uppfart eller garageinfart får du i regel parkera hur länge du vill, så länge det inte bryter mot lokala föreskrifter eller skapar störningar.
Regler för 7-dygnsparkering – vad gäller?

7-dygnsparkering innebär att ett fordon får stå parkerat i sju dygn, det kan vara en parkering med avgift eller inte. Det kan finnas en skylt som den ovan, men olika kommuner har olika regler och det skiljer sig ofta åt mellan stad och land:
I stadsmiljö:
Kortare tidsgränser är vanligare, ofta 24 timmar på vardagar.
7-dygnsparkering förekommer främst på större parkeringsytor utanför centrum.
I landsbygdsområden:
7-dygnsparkering är ofta standard på allmänna vägar om inget annat anges.
I vissa fall kan längre parkeringstider tillåtas vid exempelvis pendlarparkeringar.
För att vara säker kan du besöka kommunens hemsida. Det kan finnas särskilda omständigheter där längre parkeringstid är tillåten:
Om du ansöker om tillstånd hos kommunen, t.ex. vid sjukdom, resa eller andra särskilda behov.
Vid fordon med handikapptillstånd kan särskilda regler gälla.
På vissa platser, som flygplatser eller långtidsparkeringar, kan förlängd parkeringstid vara standard.
Allmän parkering bevakas av kommunens parkeringsvakter och till viss del polis. De noterar hur fordon är positionerade och skriver ner registreringsnummer. Om de misstänker att någon står på en plats för länge återkommer de efter sju dygn för att se om fordonet flyttats. Du kan få böter om det konstateras att du stått för länge och om du inte följer regler för snöröjning eller på annat sätt är i vägen kan ditt fordon forslas bort, det kan bli dyrt eftersom du får stå för bortforsling och förvaring.
Regler för besöksparkering – vad gäller?

Den här skylten har du säkert sett utanför sjukhus, butiker eller lägenhetskomplex. Det är endast tillfälliga besökare som får stå på besöksparkeringar, de som är boende i tillhörande bostadsrätt eller anställda i besöksparkeringens butik, eller liknande, får inte använda dessa platser.
Vilka regler som gäller för besöksparkeringen kan skilja sig åt, håll utkik efter skyltar som anger tidsgränser, krav på tillstånd eller andra regler. Vanliga tidsbegränsningar är ofta mellan två och fyra timmar.
Precis som med de flesta andra parkeringsformerna reglerna riskerar du både böter och eventuellt bortforsling du bryter mot reglerna.
Handikapparkering – skyltar och regler

För att få stå på en handikapparkeringsplats behöver du ansöka om ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad hos din kommun. Du behöver ha ett bestående funktionshinder som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand för att ha rätt till tillståndet. Tillståndet gäller från sex månader till fem år.
Du kan få tillståndet som antingen förare eller som passagerare. Om du får det som endast förare måste det vara du som kör och parkerar fordonet. Om du får det som passagerare gäller det när du är medföljande passagerare. Du måste placera tillstånd i främre delen av fordonet så att det är lätt att se och läsa.
Parkeringsavgifter gäller som för övriga bilister men du kan ansöka om reducerad avgift, 250 kr/år om du har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad.

Du har rätt att stå på platser som är markerade med den röda och blåa skylten ovan, förbud att parkera. Med tillståndet kan du också stå i upp till tre timmar där det är förbud att parkera; den runda skylten ovan med blå botten, röd ram och ett diagonalt rött streck.
Den som använder ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad utan att ha rätt till det kan bötfällas och eventuellt polisanmälas. Det här gäller både om man använt någon annans tillstånd och om tillståndet är förfalskat. Tillståndet kan också återkallas från den som fått det utfärdat.
Bilförsäkring: ha rätt skydd ute på vägarna
Behöver du bilförsäkring? Genom att jämföra bilförsäkringar från olika försäkringsbolag kan du enklare hitta en med villkor och pris som passar dina behov bäst. Jämför och hitta rätt skydd för dig, din bil och andra trafikanter idag.

Grönt kort för bil – vad är det?

Ställa av och på bil: Så fungerar det
