Parkeringsskyltar – regler och förklaringar
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Att hitta en parkering kan vara svårt, att tolka parkeringsskyltar gör det ännu svårare. Vad parkeringsskylten betyder och hur du läser den kan avgöra om du får parkeringsböter eller inte. Vi förklarar vilka regler som gäller för olika kombinationer av parkeringsskyltar.
På ungefär 5 minuter får du veta vilka regler som gäller för olika parkeringsskyltar, hur du ska tolka skyltar med tider, datum och olika tilläggstavlor.
Vad betyder parkeringsskylten?
Märket ovan betyder ”fri parkering”. Om det inte finns några tilläggstavlor brukar det innebära att du får parkera på parkeringsplatsen i 24 timmar under vardagar. Under dag före helgdag och helgdagar gäller fri parkering utan begränsning på 24 timmar.
Läs också: Vägmärken och trafikskyltar
Så läser du parkeringsskyltar med olika kombinationer
Förutom vägmärket med det stora P:et finns det många tilläggstavlor att hålla reda på. När p-märket kommer med flera tilläggstavlor kan det kännas både svårt och komplicerat att tolka dem. Det viktiga här är att du läser skyltarna uppifrån och ned.
Parkeringsskyltar med tider
Ofta informerar parkeringsskyltarna om olika tidsbegränsningar för parkeringen. Tilläggstavlorna kan berätta att du måste betala en avgift under vissa tider, att du bara får parkera under vissa tider eller att det råder parkeringsförbud vissa dagar i månaden.
Tilläggstavlor med klockslag
Vissa tilläggstavlor visar olika klockslag. De anger vilka tider det är tillåtet eller förbjudet att parkera för olika veckodagar:
Svarta eller vita klockslag utan parentes gäller för vardagar (förutom vardag innan helgdag).
Svarta eller vita klockslag inom parentes gäller för lördag och dag före helgdag.
Röda klockslag gäller för söndag och helgdag.
Om tavlan är blå betyder det att det är tillåtet att parkera under angivna tider. Om den däremot är röd och gul (som i exemplet nedan) betyder det att det är förbjudet att parkera under dessa tider.
Längst upp på stolpen kan du se skylten för parkeringsförbud och under den finns en tidsangivelse. Den visar när parkeringsförbudet gäller. Det är förbjudet att parkera på vardagar klockan 8–17, utanför dessa tider gäller fri parkering.
Timanvisning
Ibland finns det också en tilläggstavla som visar hur länge du får stå på en viss parkering, till exempel 2 timmar. Det innebär att du får stå parkerad där i max två timmar åt gången.
Tilläggstavlor med olika tidsangivelser
Ibland kan du stöta på tilläggstavlor med två olika tidsangivelser. Här gäller det att vara uppmärksam på om tidsangivelserna står på samma tavla eller på varsin.
Står de på samma tavla är angivelserna beroende av varandra: här får du parkera i max två timmar på vardagar mellan klockan 9–18. All övrig tid är det fri parkering.
Är de uppdelade på två tavlor gäller de var och en för sig: här får du parkera i max två timmar och endast på vardagar mellan klockan 9–18. Övrig tid råder parkeringsförbud eftersom det är en huvudled.
Så använder du en parkeringsskiva
På vissa parkeringar kan du parkera utan att behöva betala någon parkeringsavgift om du använder en parkeringsskiva. En parkeringsskiva, eller p-skiva, är en pappersskiva med en klocka som används för att visa bilens ankomsttid på en avgiftsfri parkeringsplats.
Det finns även elektroniska p-skivor, eller digitala p-skivor som de också kallas. De är ofta automatiska och ställer in sig själva när sensorn i dem känner av att du har parkerat bilen. Perfekt för att slippa onödiga böter när du har glömt att ställa in den manuella p-skivan!
Läs också: Överklaga parkeringsböter
Du ska använda parkeringsskiva på parkeringsplatser utmärkta med “P” samt en tilläggstavla som visar att du ska använda en p-skiva. Tilläggstavlan visar att fri parkering är tillåten i upp till två timmar mellan klockan 9–18 med parkeringsskiva. Övrig tid gäller fri parkering utan p-skiva.
Så ställer du in en p-skiva
Ställ in ankomsttiden och runda upp till närmast följande hel- eller halvtimme. Om du kommer till parkeringsplatsen klockan 10.20 ställer du in p-skivan på klockan 10.30.
Om du kommer till parkeringen före tidsbegränsningen som är angiven på parkeringsskylten, ställ in p-skivan på det klockslag som begränsningen börjar.
Du får inte ändra p-skivans inställning för bilens ankomsttid under pågående parkering inom tidsbegränsningen.
Placera alltid p-skivan innanför framrutan och se till att den är fullt läsbar utifrån.
Läs även: Skadegörelse bil – Så gäller bilförsäkringen
Hur vet man när det är parkeringsförbud?
Det finns flera olika skyltar och som visar om det är parkeringsförbud.
Parkeringsförbud
En blå skylt med röd cirkel och streck över betyder att du inte får parkera här – den gäller alltså på den sida av vägen där märket är uppsatt.
Stopp- och parkeringsförbud
En blå skylt med röd cirkel och kryss över betyder att du varken får parkera eller stanna bilen här.
Datumparkering
Skylten ovan är lite krångligare att tolka. Den blåa skylten med röd cirkel och streck över, samt tre vita streck betyder att det är förbjudet att parkera bilen
på den sida av vägen som har jämna husnummer under jämna datum
och på den sida av vägen med udda husnummer under udda datum.
Huvudled
Om vägen du vill parkera på är en huvudled råder parkeringsförbud, om inget annat anges. Vägmärket för huvudled är en gul kvadrat med vit och svart inramning som på bilden ovan. Du hittar märket vid huvudledens början och efter varje vägkorsning.
Har du råkat ut för en parkeringsskada? Här kan du läsa om hur du får ersättning för parkeringsskada från din bilförsäkring.
Bilförsäkring: ha rätt skydd ute på vägarna
Behöver du bilförsäkring? Genom att jämföra bilförsäkringar från olika försäkringsbolag kan du enklare hitta en med villkor och pris som passar dina behov bäst. Jämför och hitta rätt skydd för dig, din bil och andra trafikanter idag.