Ställa av bil: Så fungerar det
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan. Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.
På 8 minuter eller mindre får du veta vad påställning och avställning av bil betyder. Hur du gör för att ställa på eller av en bil och vad som händer om du kör med ett avställt fordon. Dessutom får du veta vilka regler som gäller för en avställd husbil.
Vad betyder påställning av bil?
Påställning av bil innebär att bilen är registrerad för trafik och kräver betalning av fordonsskatt och trafikförsäkring. Du kan ställa på bilen via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på ditt registreringsbevis. En påställd bil får köras i trafik, till skillnad från en avställd bil.
Vad är en avställd bil?
En avställd bil innebär att den inte är registrerad för trafik, och du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Avställning kan göras via e-tjänsten "Ställ av/ställ på fordon", appen "Mina fordon" eller skriftligen på registreringsbeviset. Körning eller bogsering av en avställd bil är förbjudet, förutom vid besiktning under vissa villkor.
Hur ställer man på en bil?
Du kan ställa av eller på din bil på tre olika sätt:
via e-tjänsten “Ställ av/ställ på fordon”
i appen“Mina fordon”
skriftligen på ditt registreringsbevis.
Hur anmäler jag via registreringsbeviset?
Du kan också anmäla avställningen skriftligen via ditt registreringsbevis. Det gör du genom att kryssa i rutan för avställning och skriva under Del 1 av registreringsbeviset. Om du gör anmälan i samband med ägarbyte använder du istället Del 2. Utfärdades registreringsbeviset innan september 2004 finns bara en del.
Del 1 är den blåa delen.
Del 2 är den gula delen.
Du skickar in registreringsbeviset med posten, adressen är förtryckt på registreringsbeviset. Tänk på att bilen blir avställd först från och med det datum då din anmälan kommer in till Transportstyrelsen.
Du kan inte ställa av eller på bilen genom att ringa till Transportstyrelsen.
Måste jag avsluta trafikförsäkringen?
Om bilen bara står kan du ställa av den och slippa betala skatt och försäkring. En bil som är avställd behöver inte vara trafikförsäkrad. Om du ställer av bilen låter Transportstyrelsen försäkringsuppgifterna ligga vilande i vägtrafikregistret. De meddelar ditt försäkringsbolag att bilen är avställd och försäkringen avslutas per automatik.
Kan jag köra en bil som är avställd?
Du får inte köra eller bogsera en bil som är avställd. Undantaget är kortast lämpliga väg till eller från en besiktning, men då krävs det att bilen är försäkrad och att fordonsskatten är betald.
Hur mycket böter kan jag få om jag kör en avställd bil?
Om du kör ett fordon som du har ställt av kan du dömas till penningböter på minst 200 kronor och högst 4 000 kronor. Men om du har gjort dig skyldig till flera brott kan du få ett gemensamt straff för dem och då kan boten bli högre.
Måste jag besikta en avställd bil?
Nej, en avställd bil behöver inte besiktas. När ett fordon är avställt får det inte användas på allmän väg, vilket innebär att det inte är i trafik och därmed inte kräver någon besiktning. Dock måste du besikta bilen igen när du återaktiverar registreringen och ska använda den på vägarna igen.
Men om du vill besikta en avställd bil så får du göra det. Då måste du dock köra kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktningsstation, dessutom måste bilen vara trafikförsäkrad.
Måste jag betala skatt om jag ställer av bilen?
Du behöver inte betala fordonsskatt om din bil är avställd. Om det finns överskjutande skatt när du ställer av bilen återbetalar Transportstyrelsen den, däremot återbetalas inte belopp under 50 kronor. Nedan kan du läsa vad som gäller för återbetalning.
Läs även: Besiktning – Det här gäller när du ska besikta bilen
Hur återbetalas fordonsskatten?
Du behöver inte betala fordonsskatt om din bil är avställd. Om det finns överskjutande skatt när du ställer av bilen återbetalar Transportstyrelsen den, däremot återbetalas inte belopp under 50 kronor. Nedan kan du läsa vad som gäller för återbetalning.
Om din fordonsskatt är 4 800 kr eller mindre
Om fordonsskatten på din bil är 4 800 kronor eller mindre tas den ut månadsvis*. Det innebär att skatten som återbetalas omfattar alla kvarvarande månader. Om Transportstyrelsen får anmälan efter den första dagen på månaden tas skatt för hela månaden.
*Månadsvis betyder inte att du betalar fordonsskatt varje månad, utan att du måste betala skatt för hela månaden om du ställer av din bil efter den första dagen på månaden.
Exempel
Om du ställer av din bil den 1 juli återbetalas fordonsskatten från och med juli månad.
Om du ställer av bilen den 2 juli återbetalas fordonsskatten från och med augusti månad.
Det är därför viktigt att anmälan kommer till Transportstyrelsen senast den första dagen på månaden om du ska ställa av ditt fordon i samband med ett månadsskifte.
Om din fordonsskatt är mer än 4 800 kr
Om fordonsskatten på din bil är mer än 4 800 kronor gäller andra regler. Då återbetalas nämligen skatten från dagen avställningen registrerades. Men om du ställer på bilen igen inom 15 dygn måste du betala skatt från avställningsdagen och inte påställningsdagen.
Exempel
Om du ställer av din bil den 3 juli återbetalas fordonsskatten från och med 3 juli. Om bilen ställs på den 13 juli tar Transportstyrelsen ut skatt från och med den 3 juli.
Om du ställer av din bil den 4 juli återbetalas fordonsskatten från och med 4 juli. Om bilen ställs på den 20 juli tar Transportstyrelsen ut skatt från och med den 20 juli.
Får bilen en ny ägare mellan av- och påställning betalar han eller hon fordonsskatt från påställningsdagen, även om den är inom 15 dygn från avställningsdagen.
Läs även: Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
Måste jag betala vägtrafikregisteravgiften?
Du måste betala vägtrafikregisteravgift även för en avställd bil. Avgiften ska täcka Transportstyrelsens kostnader för att driva och utveckla vägtrafikregistret. I det ingår kostnader för olika tjänster, bland annat av- och påställning av bilar samt ägarbyten.
Behöver jag en avställningsförsäkring?
En avställningsförsäkring är en försäkring för en bil som är avställd och inte får användas i trafiken. Du måste inte köpa en avställningsförsäkring men om du är rädd om din bil kan det vara bra eftersom saker kan hända även om bilen står still.
Om bilen står i garaget eller på garageuppfarten kan den till exempel börja brinna, råka ut för en vagnskada eller till och med bli stulen. Tänk på att du inte har rätt till någon ersättning om din bil är avställd och står helt utan försäkring.
Läs även: Vad kostar det att äga en bil 2023?
Ställa av husbil
Ska du inte använda husbilen under en längre period? Då kan det vara en god idé att ställa av den så att du slipper betala fordonskatt för den. Du kan ställa av och på husbil på samma sätt som vilket annat fordon som helst, det vill säga via Transportstyrelsen. Antingen genom att använda dig av e-tjänsten “Ställ av/ställ på fordon” eller appen“Mina fordon”. Du kan även göra det skriftligen på registreringsbeviset.
Hur ofta kan jag ställa av och på husbilen?
Det finns ingen begränsning för hur många gånger du kan ställa av eller på din husbil. Det är upp till dig att bestämma hur länge du vill ha husbilen avställd och när du vill använda den igen. Till exempel väljer många att ställa av husbilen i samband med att sommarsäsongen är slut.
Karens – nya regler för husbilar
Från och med den 1 mars 2021 gäller nya karensregler för vissa husbilar. De nya reglerna omfattar husbilar som betalar malusskatt på minst 4 800 kronor per år under de första tre åren sedan den först togs i trafik.
Enligt de nya bestämmelserna behöver dessa husbilar bara vara avställda i fyra dygn (istället för 15) för att du inte ska behöva betala skatt för den avställningsperioden.
Exempel 1: Du ställer av din husbil den 3 mars och sätter på den igen den 6 mars. Då har den varit avställd i tre dygn (3, 4 och 5 mars). Eftersom du ställer på den igen inom fyra dygn måste du betala skatt från och med den 3 mars, alltså för hela perioden.
Exempel 2: Du ställer av din husbil den 3 mars och ställer på den igen den 7 mars. Då har den varit avställd i fyra dygn (3, 4, 5 och 6 mars). Eftersom du ställer på den igen efter fyra dygn måste du betala skatt från och med den 7 mars, men du slipper att betala skatt för perioden 3–6 mars.