Parkeringsskada – Så får du ersättning
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Om din parkerade bil har blivit påkörd av ett annat fordon som sedan har smitit kallas det för parkeringsskada. Att få ersättning för parkeringsskador är svårt eftersom du behöver bevisa att din bil inte har skadats av någon annan anledning. Vi går igenom vad du behöver göra och vilka krav som behöver uppfyllas för att du ska få ersättning.
Vad räknas som parkeringsskada?
En parkeringsskada är när din bil har varit parkerad och skadats av ett annat okänt motorfordon. Det kan till exempel vara:
Om en annan bil kör för nära din bil, så att din backspegel går sönder.
Om någon slår upp sin bildörr på din bil och repar lacken.
Om en annan bil backar på din bil, så att den får repor eller bucklor.
Om last från ett större fordon faller ner på din bil och skadar den.
Det finns dock flera andra skador som kan uppstå i samband med parkering som inte räknas som parkeringsskador. Det kan till exempel vara skador som har orsakats av en kundvagn, cykel eller skadegörelse – då rör det sig om en vagnskada. Det är inte heller en parkeringsskada om du själv har orsakat den, till exempel genom att backa på en stolpe på parkeringen. Om personen som har orsakat skadan finns kvar på platsen räknas det som kollision med ett annat fordon.
Vad gäller för att få ersättning vid en parkeringsskada?
För att få ersättning från bilförsäkringen för en parkeringsskada måste du kunna visa på att skadan med största sannolikhet har orsakats av ett okänt motorfordon under tiden din bil stått parkerad. Men endast dina egna uppgifter anses inte som tillräckliga bevis, i de flesta fall måste uppgifterna kunna stödjas av vittnen som antingen såg när skadan inträffade eller som kan intyga att bilen var oskadad när du parkerade den.
Dina chanser att få ersättning ökar om
du kan bevisa att din bil har varit parkerad
skadans utseende tyder på att det är ett annat motorfordon som har kört på din bil
skadeplatsen och tidpunkten då skadan inträffade är kända och att skadan upptäcktes på platsen
du har ett vittne som antingen såg när skadan inträffade eller som kunde iaktta bilens skick när det parkerades och/eller avhämtades.
Det kan också ha betydelse om vittnet intygar att det till exempel funnits hjulspår på platsen, glassplitter eller andra delar från fordonet som körde på bilen.
Anmäl parkeringsskada
Du ska anmäla parkeringsskadan till polisen om den andra föraren har smitit från platsen utan att ha lämnat några kontaktuppgifter. Har du däremot fått kontaktuppgifter ska du inte göra någon polisanmälan utan då är det en fråga för försäkringsbolaget.
Utöver polisanmälan ska du även göra en skadeanmälan. Men till vilka du ska göra din skadeanmälan beror på om och hur din bil är försäkrad:
Bil med vagnskadegaranti: anmäl parkeringsskadan till det försäkringsbolag som har vagnskadegarantin.
Försäkrad bil utan vagnskadegaranti: anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.
Oförsäkrad eller utländsk bil: om din bil är oförsäkrad eller registrerad i utlandet anmäler du skadan till Trafikförsäkringsföreningen (TFF).
Ersättning från vagnskadegarantin
Om din bil är ny kan du ha en vagnskadegaranti som gäller för skador på bilens kaross. En vagnskadegaranti brukar ingå i bilköpet för fabriksnya bilar och gäller i de flesta fall i tre år från den dag bilen registrerades.
För att få ersättning för parkeringsskada från vagnskadegarantin ska du anmäla skadan till det försäkringsbolag som du har vagnskadegarantin hos.
Om du inte har en vagnskadegaranti på din bil men har en helförsäkring kan du också få ersättning för skador på bilens kaross genom helförsäkringens vagnskadeförsäkring.
Parkeringsskada självrisk
Självrisken för parkeringsskador är satt till 5 % av ett prisbasbelopp. Det är Trafikförsäkringsföreningen som står för reparationskostnaderna i de fall skadorna på bilen räknas som parkeringsskada. Det enda du behöver betala är självrisken.
Om ditt försäkringsbolag inte vill betala ut ersättning
Om du av någon anledning inte får ersättning för parkeringsskadan av ditt försäkringsbolag finns det möjlighet att begära att de gör en förnyad prövning. I så fall kontaktar du försäkringsbolaget och anger vilka invändningar du har mot beslutet. Om de ändå inte ändrar sin bedömning kan du begära omprövning av beslutet hos Trafikförsäkringsföreningen. I så fall meddelar du försäkringsbolaget att du vill att ärendet omprövas av TFF. Då skickar försäkringsbolaget alla handlingar i ärendet till TFF som omprövar ärendet på dessa handlingar.
Hur undviker man parkeringsskador?
Att drabbas av en parkeringsskada är både trist och stressande. Helst vill man ju så klart slippa, och det finns sätt att minska risken för att drabbas. Du kan till exempel:
Parkera längre bort på parkeringen. Om du exempelvis ska besöka ett köpcenter, välj en parkeringsplats längre bort från ingången där det finns mer plats. Undvik trånga platser, även om de är närmare ingången.
Parkera vid en fast punkt. Om du hittar en plats bredvid en pelare, en vägg eller en lyktstolpe, välj alltid den i första hand. På så sätt skyddar du den sidan av bilen helt.
Håll avstånd. Om det inte finns några markerade parkeringsplatser, se till att hålla god marginal till bilen bredvid.
Parallellparkera nära trottoaren. Om du ska parallellparkera är det en bra idé att ställa dig så nära trottoarkanten (eller utsidan av vägbanan) som möjligt. Då minskar du risken att andra bilar kommer åt din bil när de kör förbi.
Risken att drabbas av en parkeringsskada ökar om det är många bilar på parkeringen eller i parkeringshuset, till exempel under storhelger. Om du har möjlighet, planera din resa så att det är mindre bilar på plats när du ska parkera.
Om du har orsakat parkeringsskadan
Har du klantat till det och råkat orsaka en skada på en parkerad bil? Då ska du agera precis som vid en olycka. Stanna kvar på platsen, byt kontaktuppgifter med den skadade bilens ägare och dokumentera skadorna. Anmäl sedan händelsen till ditt försäkringsbolag som kollision med annat fordon. Du behöver inte kontakta polisen.
Om du inte kan stanna kvar på platsen av någon anledning, lämna dina kontaktuppgifter på en väl synlig plats så att ägaren till den skadade bilen kan få dem. Om du bara åker iväg från platsen räknas det som smitning, vilket du kan bli polisanmäld för.
För att minska risken att själv orsaka parkeringsskador kan du följa dessa tips:
Backa in i parkeringsrutan. Det är oftast säkrare att backa in i parkeringsrutan, eftersom du kan du ta hjälp av backsensorer och kameror (om din bil har sådana). Du har också fri sikt när du ska köra ut igen.
Hjälp barn att öppna bildörren. Har du barn med dig? Då är det bäst att du hjälper dem att öppna sina bildörrar. Det är inte alltid lätt för barn att bedöma avståndet till nästa bil.
Säkerställ god sikt. Ta bort imma, snö och is från bilen innan du ska köra ut från parkeringen, så att du ser ordentligt.
Ta det lugnt. Många parkeringsskador uppstår för att man stressar när man ska parkera eller köra ut från en parkering. Försök att göra det så lugnt och metodiskt som möjligt för att minska skaderisken.