Om elbilar
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Funderar du på att byta fossilbilen mot en elbil för miljöns skull? Då har du säkert många frågor. Hur fungerar en elbil? Vad kostar den? Hur laddar jag en elbil och hur lång räckvidd har den? Eftersom elbilen snart tar över tronen från fossilbilen är det på tiden att vi lär oss allt om elbilar. Vi börjar med att gå igenom vad en elbil är.
Det här är en elbil
En elbil är en bil som drivs helt med elektricitet. Den har en eller flera elmotorer samt uppladdningsbara batterier som laddas med sladd från elnätet. Elbilar tankas alltså med el istället för med bensin eller diesel. En elmotor kräver mindre energi än en förbränningsmotor och har därför mindre klimatpåverkan.
Så här fungerar elbilen
Elbilen har 2 huvudkomponenter: batterierna och elmotorn. Eftersom elbilen inte har en förbränningsmotor har den inte heller ett avgasrör. Utöver batterier och elmotor tillkommer kablar och elektronik som behövs för att ladda batterierna samt fördela strömmen. Batterierna laddas via ett externt eluttag och till viss del vid motorbroms.
Strömmen från batterierna till motorn regleras med gaspedalen.
Elmotorn består i sin tur av 1 fast stator och 1 roterande rotor. Genom det som kallas elektromagnetism kan man ändra statorns magnetiska poler, vilket får rotorn att rotera. Elektromagnetism uppstår tack vare att man lindat koppartråd i form av spolar runt alla delar i både stator och rotor och sedan kör ström igenom dem.
Elbilen på 1800-talet
Eldrivna fordon har funnits sedan mitten på 1800-talet. En holländsk professor visade upp den första elbilen 1835, en tysk fysiker och ingenjör skapade den första elbåten 1839 och en skotte demonstrerade det första elektriska lokomotivet 1842. Tyvärr var den korta räckvidden ett problem. Men utvecklingen gick snabbt framåt.
I slutet på 1800-talet slog elbilar hastighetsrekord och i New York var det lika billigt att åka eltaxi som hästtaxi. Elbilen tillhörde framtiden. Tyvärr kom vändningen efter en dödsolycka 1908 som orsakades av en startvev på en Cadillac. På grund av olyckan tog konstruktörer fram den elektriska startmotorn. Det blev i sin tur döden för elbilen.
läs även: Ladda elbil - hur mycket kostar det?
Som bekant väcktes elbilen till liv i början på 2000-talet. Idag räknar man dessutom med att elbilar kommer vara lika billiga att köpa som bilar med förbränningsmotorer 2025. Laddtid och räckvidd har varit en stötesten för elbilen ända sedan 1800-talet men dagens elbilar är goda nog för de flesta människors vardagsrutiner.
Köpa elbil
Här går vi igenom bra saker att tänka på när du ska köpa elbil.
Bonus när du köper elbil
För att öka andelen miljövänliga fordon införde regeringen ett bonus malus-system för nya lätta fordon tagna i trafik efter 30 juni 2018 och före 1 januari 2021. I korthet innebär systemet att miljövänliga fordon med låga utsläpp av koldioxid belönas med en bonus medan fordon med höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt.
Du kan få ett bidrag på upp till 60 000 kronor när du köper:
en bil tagen i trafik första gången före 2020 med max 60 g/km utsläpp av koldioxid
en bil tagen i trafik första gången under 2020 eller senare med max 70 g/km utsläpp av koldioxid
Du kan enkelt räkna ut din preliminära bonus på Transportstyrelsens hemsida. Det enda du behöver göra är att uppge drivmedel, datum i trafik, koldioxidvärde, köpare och nybilspris. För att du ska kunna få bonusen måste du lämna in en försäkran till Transportstyrelsen inom 6 månader från köpet av klimatbonusbilen.
Tänk på att för en leasingbil är det bara leasinggivaren som kan få bonus men ofta är bonusen medräknad i leasingkostnaden. Det innebär i så fall att du indirekt tilldelas bonusen.
Köpa begagnad elbil
Eftersom elbilar är ganska nya på andrahandsmarknaden kan det kännas osäkert att köpa och sälja begagnade elbilar. Framför allt om man inte vet hur prisutvecklingen har sett ut senaste åren. Är det köparens eller säljarens marknad? Från 2017 har medianpriset för 3 år gamla elbilar ökat från 199 900 kronor till 239 250 kronor 2019.
Prisutvecklingen för begagnade elbilar är alltså upp nästan 20 % bara senaste 3 åren. Det beror bland annat på att det inte finns så många elbilar på andrahandsmarknaden samtidigt som intresset för elbilar ökar snabbt. För köpare är utvecklingen förstås negativ och leder till att många väljer att köpa bensin- och dieseldrivna bilar istället.
Det finns åtminstone 2 faktorer som talar för att prisutvecklingen snart kan vända. För det första blir antalet begagnade elbilar hela tiden fler och för det andra utvecklas elbilen snabbt. När skillnaden mellan nya och äldre elbilar blir större blir det svårt att motivera en positiv prisutveckling (för säljare) på andrahandsmarknaden för elbilar.
Hur som helst. Det är inte bara priset du behöver ha koll på när du köper en elbil på andrahandsmarknaden. Förutom att göra det du alltid behöver göra när du köper en begagnad bil – som att kolla om det finns skulder på bilen – bör du kolla upp batteri, räckvidd och laddkablar. Nedan får du konkreta tips på viktiga saker att ha koll på.
När du ska köpa en begagnad elbil bör du kolla upp:
batterigarantin och kraven för att garantin ska gälla
hur långt du kan köra på en laddning
hur många laddkablar (och vilken typ av laddkablar) som ingår
Du bör även be säljaren göra ett konditionstest av elbilens batteri eftersom batterier blir sämre över tid. Och kom ihåg att ta med en laddbox i kalkylen när du ska köpa en begagnad elbil. En laddbox kostar normalt mellan 5 000 och 12 000 kronor. Men det sparar du snabbt in eftersom du kör en elbil för mellan 1,5 och 2 kronor per mil.
Läs även: Bästa elbilen 2024 – så väljer du rätt
Leasa elbil
Generation Y – människor födda 1982 eller senare – vill hellre hyra än äga. Därför har många biltillverkare bestämt sig för att erbjuda prenumerationstjänster. Det innebär att du kan teckna ett bilabonnemang på exempelvis 24 eller 36 månader. Till skillnad från ett billån betalar du ingen kontantinsats. Istället betalar du en fast månadskostnad.
Förutom att det är bekvämt, enkelt och tidseffektivt att leasa elbil är det ekonomiskt och klimatsmart. Du behöver nämligen inte bekymra dig över elbilens värdeminskning och tack vare den statliga miljöbilspremien kan du leasa elbilen till schysst pris. Du behöver inte heller oroa dig över dyra lån, kontantinsatser och köpekontrakt.
Försäkra elbil
Antalet elbilar i Sverige fortsätter öka men fortfarande står laddbara bilar för mindre än 2 % av den totala personbilsflottan i landet. Begränsad efterfrågan leder i sin tur till dyrare försäkringar för elbilar. Dels för att nypriset är högre och dels för att endast ett fåtal verkstäder i Sverige har kompetens för att reparera avancerade elbilar.
Zmarta hjälper dig hitta försäkring till elbil
Du måste ha minst en trafikförsäkring enligt trafikskadelagen – oavsett drivmedel. En trafikförsäkring ersätter personskador och skador på annans egendom. Om du vill ha ytterligare skydd kan du köpa en halvförsäkring eller helförsäkring – precis som för en fossilbil. Men det finns skillnader som du måste tänka på när du väljer försäkring.
Skillnaderna mellan elbilar och fossilbilar är framför allt batteri och elektronik. Därför är det viktigt att du kollar om bilförsäkringen faktiskt ersätter dessa avancerade och dyra enheter. Om inte är det inte heller ett alternativ för dig att köpa försäkring. Vi hjälper dig gärna att hitta försäkringsbolag med anpassade bilförsäkringar för elbilar!
Allt om elbilens batteri
Här går vi igenom allt om elbilens batteri.
Kostnad
En anledning till varför elbilar är dyrare än bilar med förbränningsmotorer är batteriet. Kostnaden för ett elbilsbatteri är cirka 100 000 kronor beroende på storlek. Den summan är också prisskillnaden mellan en elbil och motsvarande fossilbil. Senaste 2 åren har priset på elbilsbatterier sjunkit med hela 40 %.
Tyvärr har inte priset på elbilar sjunkit i samma takt. Priset på elbilar har sjunkit 34 %.
För att bilägare ska kunna ställa om till eldrift är det viktigt – till och med nödvändigt – att biltillverkare erbjuder lägre priser. Eftersom EU ställer hårda krav på branschen att minska utsläppen måste biltillverkare få fler att köpa elbilar. Power Circle som är elkraftsbranschens intresseorganisation spår att elbilar är billigare än fossilbilar 2026.
Räckvidd
För några år sedan hade bilköpare räckviddsångest. De var rädda för att bli stående längs vägkanten utan el om de köpte en elbil. Idag har elbilen bättre förutsättningar än någonsin: infrastrukturen för laddstationer har nämligen blivit bättre men framför allt har teknologin utvecklats. Med dagens elbilsbatterier kommer man långt.
Hur lång räckvidd en elbil har beror på hur mycket energi batteriet kan lagra kontra hur mycket energi bilen förbrukar. Yttre förutsättningar som luftmotstånd, väder och vägunderlag kan därför påverka räckvidden. På vintern är räckvidden överlag kortare i Sverige – till exempel om vägunderlaget är tuffare eller om kupévärmare används.
Därför är det svårt att säga exakt hur lång räckvidd en elbil har. Men normalt handlar det om mellan 20 och 30 mil på en laddning – men det finns exempel på elbilar som klarar över 40 mil per laddning. Enligt vissa biltillverkare ska deras bilmodeller klara över 50 mil men det gör man bäst i att ta med en nypa salt när man är på vägarna.
Räckvidden påverkas av faktorer som:
hastighet
körstil
topografi
väderförhållanden
Livslängd
Under 2019 presenterade Geotab en studie som visade hur elbilsbatterier försämras över tid. Datan kom från 6 300 elbilar världen över och täckte ungefär 1,8 miljoner dagar. Resultatet visade att elbilsbatterier i snitt tappar 2,3 % av sin kapacitet per år. Geotab menar därför att majoriteten elbilsbatterier kommer överleva sina fordon.
Exempel:
En elbil med en räckvidd på 241 kilometer har tappat cirka 27 av sin kapacitet efter 5 år.
Ladda elbil
Här går vi igenom hur du laddar elbil hemma och ute på vägarna.
Ladda elbil hemma
För att ladda elbil hemma behöver du en laddbox. Det finns många olika alternativ att välja mellan på marknaden. Priset brukar ligga mellan 5 000 och 12 000 kronor. Med en laddbox laddar du din elbil snabbt och säkert hemma. Installationen görs direkt i din elcentral och måste alltid utföras av en behörig installatör.
Du kan ladda din elbil i ett vanligt uttag men Elsäkerhetsverket avråder från det. Varken vägg- eller motorvärmaruttag är nämligen anpassade för den återkommande höga belastning som det innebär att ladda en elbil. I värsta fall kan det börja brinna. Därför ska laddkablarna bara användas i nödfall när du inte har tillgång till en laddbox.
Läs mer om hur du laddar elbilen säkert hemma.
Ladda elbil på laddstationer
Laddinfrastrukturen i Sverige är under utveckling. Idag finns det cirka 4 800 offentliga laddstationer runtom i landet men det är långt efter länder som Nederländerna och Norge där utvecklingen kommit längre. Kommande år ska regeringen satsa flera miljarder på att bygga ut infrastrukturen med laddstolpar för elbilar i hela landet.
Det är lika enkelt att ladda på en laddstation som i laddboxen hemma. Oftast finns det en fast kabel som du kan använda men annars kan du använda laddkabeln som följde med när du köpte bilen. Senaste åren har 2 olika laddningskontakter blivit standard i Europa men nästan alla offentliga laddstationer har minst ett Typ 2-uttag.
Tyvärr upplever många att det är lite svårare att betala.
Eftersom inte alla laddstationer har samma ägare kan det variera vilka betalmetoder som accepteras. Bristen på ett enhetligt betalsystem på laddstationer har nämligen länge varit en het fråga och det är lätt att förstå varför. Till exempel har operatörer som E-On, Fortum och In-Charge sina egna laddkort så det behöver du ha koll på.
Du beställer laddkort hos din operatör.
Biltillverkare med elbilar
Klicka på en biltillverkare för att se vilka elbilsmodeller tillverkaren har 2020.
Från och med 2020 måste 95 % av respektive biltillverkares modellutbud klara EU:s nya 95-gramsgräns. Biltillverkare behöver därför producera elbilar för att undvika dyra böter och för att inte gå samma öde tillmötes som mobiltillverkaren Nokia. Den som inte lyckas ställa om till eldrift riskerar uppleva fritt fall på börsen inom några år.
Idag har nästan alla biltillverkare – i alla fall alla värda namnet – antingen elbilar eller laddhybrider i sina utbud. Den mest populära elbilsmodellen i Sverige 2020 är Renault Zoe följt av Tesla Model S och Nissan Leaf. Nedan hittar du hela listan med topp 10 laddbara bilar i Sverige och listor med miljöbilar hos olika biltillverkare.
Topp 10 laddbara bilar i Sverige 2020
Renault Zoe (5 420)
Tesla Model S (4 890)
Nissan Leaf (4 508)
Tesla Model 3 (4 257)
Renault Kangoo Express Z.E. (2 334)
BMW i3 (2 154)
Tesla Model X (1 659)
Kia E-Niro (1 657)
VW E-Golf (1 606)
Nissan E-NV200 (1 442)