Hur mycket får jag dra med min bil?
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Hur tungt släp du får dra med din bil beror på vilken dragvikt bilen är godkänd för, men också vilken körkortsbehörighet du har. Vi går igenom vilka regler som gäller när du ska köra med släp.
På 5 minuter eller mindre får du veta hur tungt släp eller husvagn du får dra med din bil, vilken körkortsbehörighet som krävs och hur fort du får köra. Dessutom tipsar vi dig om hur du räknar ut hur tungt släp din bil får dra!
Nya regler för överlast
Sen den 1 januari 2021 gäller nya regler för hur man beräknar överlast. Nu beräknas överlast utifrån fordonets totalvikt – det vill säga fordonet, föraren och lasten (gods och passagerare) istället för maximilasten.
Överlast är när du kör ett fordon med ett högre axeltryck, boggitryck eller bruttovikt än vad som är tillåtet för fordonet eller vägen.
Hur tung släp- eller husvagn får jag dra?
För att ta reda på hur tungt släp du får dra med bilen måste du först ta reda på vilken dragvikt din bil är godkänd för. Det är dragvikten som är registrerad hos Transportstyrelsen som gäller. Informationen hittar du i bilens registreringsbevis.
Den här informationen hittar du i registreringsbeviset:
Bilens tjänstevikt: tjänstevikten är bilens vikt när den är "körfärdig", inklusive föraren. Last och passagerare ingår inte.
Bilens totalvikt: totalvikten är summan av bilens tjänstevikt och maxlast. Maxlasten är den tyngsta last som bilen är konstruerad för.
Högsta vikt för bromsat släp: den högsta tillåtna släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) som gäller för din bil. Eftersom vikten inte får överskridas kan det betyda att du inte får lasta släpvagnen så mycket som släpvagnens registreringsbevis visar.
Högsta vikt för obromsat släp: den här uppgiften ser du bara hos bilar av senare årsmodell. Om släpvagnen saknar bromsar får släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) inte överskrida den angivna vikten.
Högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släp: bilen och släpvagnens sammanlagda bruttovikter får inte överstiga det här värdet. Bruttovikt är bilens respektive släpvagnens aktuella vikt (inklusive last).
Högsta totalvikt på släpet för B-körkort: för dig som har B-körkort får släpvagnens totalvikt inte överstiga den vikt som står angiven här. Du kan hitta släpvagnens totalvikt på släpvagnens registreringsbevis. Tänk på att hur mycket du får lasta släpvagnen även beror på hur mycket bilen får dra.
Vilken körkortsbehörighet behöver jag?
Nu när du vet vilken dragvikt din bil är godkänd för behöver du även kolla vilken den högsta tillåtna totalvikten är för din körkortsbehörighet.
B-körkort (alternativ 1): släpvagnens totalvikt får vara högst 750 kilo.
B-körkort (alternativ 2): om släpvagnens totalvikt är mer än 750 kilo får inte släpvagnen och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3 500 kilo.
B-körkort (utökad behörighet B): personbilar eller lätta lastbilar får ha en totalvikt på högst 3 500 kilo. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kilo.
BE-körkort: personbilar eller lätta lastbilar får ha en totalvikt på högst 3 500 kilo med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kilo.
Släpvagnskalkylator – vad får bilen dra för släp?
Transportstyrelsen har en släpvagnskalkylator som hjälper dig att räkna ut max släpvagnsvikt för din bil. Men kom ihåg att det fortfarande är du som har ansvaret för att köra din bil på ett lagligt sätt, även om släpvagnskalkylatorn säger att du får dra släpvagnen med din bil.
För att använda släpvagnskalkylatorn skriver du bara in registreringsnumret på både bilen och släpvagnen, sen klickar du i vilken körkortsbehörighet du har. Du får svar direkt i form av en bild på ett dragfordon och en släpvagn. Fordonen visas i färgerna grönt, gult eller rött:
Grönt betyder att det är okej att köra fordonet.
Rött betyder att det inte är tillåtet att köra fordonet.
Gult betyder att det är okej att köra fordonet men med vissa begränsningar, som exempelvis att släpet inte får lastas fullt ut.
Hur fort får jag köra med släp?
Hur fort du får köra med släp beror på om du har en bromsad eller obromsad släp- eller husvagn. Här går vi igenom mer detaljerat vad som gäller:
Högsta tillåtna hastighet för bromsad och obromsad släpvagn:
80 km/tim med en bromsad släp- eller husvagn.
80 km/tim med en obromsad släp- eller husvagn vars totalvikt (eller tjänstevikt när vagnen inte är lastad) inte överstiger halva bilens tjänstevikt, dock som högst 750 kg.
40 km/tim med en obromsad släp- eller husvagn vars totalvikt (eller tjänstevikt om vagnen inte är lastad) överstiger halva bilens tjänstevikt.
Behöver jag teckna trafikförsäkring till släpvagnen?
Du behöver inte teckna någon trafikförsäkring till din släpvagn eller husvagn. Det beror på att det är dragbilens trafikförsäkring som gäller om släp- eller husvagnen skulle orsaka person- eller egendomsskador i en trafikolycka. Om du däremot vill skydda släpvagnen vid exempelvis stöld eller brand måste du teckna en halvförsäkring till den. Här kan du läsa mer om vad bilförsäkringen täcker.