Elbil försäkring
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 % av den totala personbilsflottan i landet. Begränsad efterfrågan innebär generellt dyrare försäkring - dels för att nybilspriset är högre och dels för att få verkstäder i Sverige har kompetens för att reparera avancerade elbilar.
Zmarta är Sveriges ledande försäkringsförmedlare. Nedan hittar du all information du behöver när du ska försäkra elbil. Kontakta oss för gratis försäkringsrådgivning!
Zmarta hjälper dig hitta försäkring till elbil
Du är skyldig att ha en trafikförsäkring enligt trafikskadelagen - oavsett drivmedel. En trafikförsäkring ersätter bland annat personskador på både förare och passagerare i det försäkrade fordonet. Dock inte fordonet. Om du vill ha ytterligare skydd kan du teckna en halv- eller helförsäkring - precis som för en vanlig personbil.
Skillnaden mellan elbilar och vanliga bilar är framför allt batteri och elektronik. Därför är det viktigt att du kollar om din bilförsäkring faktiskt ersätter dessa avancerade och dyra enheter. Om inte är det inte heller ett alternativ för dig att teckna bilförsäkringen. Vi kan hjälpa dig att hitta försäkringsbolag med anpassade bilförsäkringar för elbilar.
Därför ska du läsa om Zmartas guide om elbilsförsäkring
Elbilar är fortfarande nytt för många och det skapar osäkerhet. Vilken försäkring kan man teckna till en elbil och vad kostar det? Vi är experter på försäkringar i allmänhet och bilförsäkringar i synnerhet. Därför har vi skapat en guide med svar på alla frågor om elbilar och försäkringar. Nedan ser du en förteckning över allt du får lära dig.
Så mycket kostar en elbilsförsäkring
Efterfrågan på elbilar ökar men 2018 utgör elbilar endast en knapp procent av den totala personbilsflottan i Sverige. Låg efterfrågan innebär - tyvärr - att priset för en elbil fortfarande är högt och att få verkstäder har kompetens för att reparera elbilar. Det förklarar också varför det ofta är dyrare att försäkra elbilar än vanliga bilar.
Högre nybilspris innebär högre försäkringspremie oavsett om det gäller elbilar eller bensin- och dieselbilar. Elbilar är i regel dyrare att köpa än fossildrivna bilar - därför har elbilar i snitt högre premie än vanliga bilar. Eftersom efterfrågan på elbilar ökar kommer försäkringspremien för elbilar med säkerhet bli lägre över tid.
Därför är elbilar dyrare än fossildrivna bilar
Elbilar kostar idag mycket mer än motsvarande fossildrivna bilar. En e-Golf kostar till exempel dubbelt så mycket som en vanlig Golf. Det beror framför allt på batteriet. Man uppskattar att batteriet står för ungefär halva kostnaden. Forskare tror dock att priset på elbilsbatteriet kommer sjunka med upp till 77 % till och med år 2030.
Priset förväntas sjunka av tre anledningar - bättre teknik samt ökad efterfrågan och konkurrens. Nu har du även möjlighet att få en miljöbilspremie om 60 000 kronor när du köper elbil i Sverige. Viktigt att tänka på är också att driftskostnaden är lägre för elbilar än för fossildrivna bilar. Det kan förstås ursäkta det höga inköpspriset.
Driftkostnader för elbil
Hur mycket det kostar att ladda en elbil beror på olika faktorer - det beror till exempel på batteriets 1) förmåga att tillgodogöra sig laddeffekt, 2) skick och 3) storlek. Säkert är att el är billigare än fossila bränslen. Under 2017 kostade el i snitt 1,5 kr/kWh och en elbil drar mellan 10 och 20 kWh/100 beroende på effekt och prestanda.
Dock måste du ha i åtanke att det är farligt att ladda hemma i ett vanligt uttag och att en säker laddbox kostar cirka 5 000-6 000 kronor. Om du laddar på en laddstation är priset dessutom högre än elpriset i hemmet - det är nämligen företag som vill tjäna på att du laddar. El är alltjämt ett betydligt billigare alternativ än fossila bränslen.
Vad kan man spara på att köra elbil istället?
Om elpriset är 1,5 kr/kWh innebär det att driftskostnaden för en elbil är som minst 1,5 kr/mil om som mest 3 kr/mil. Även om det tillkommer en engångskostnad för laddbox och företag bakom allmänna laddstationer tar en avgift är elbil ett billigare alternativ än en fossildriven bil. Framför allt ett alternativ som är snällare mot miljön.
Kollar man bara på driftskostnad är elbil ett billigare alternativ än fossildrivna fordon. Dock är det inte så enkelt. När du ska köpa elbil måste du även ha nybilspris och värdeminskning med i beräkningen. Elbilar är tyvärr dyrare att köpa än motsvarande bensin- och elbilar. Dessutom är andrahandsvärdet på elbilar fortfarande osäkert.
Bonus malus - den nya supermiljöbilspremien
Regeringen och riksdagen har infört ett bonus malus-system. Från och med den 1 juli 2018 belönas miljöanpassade bilar med låga utsläpp av koldioxid med en bonus - nya bilar med höga utsläpp av koldioxid straffas i sin tur med högre fordonsskatt. Det gäller lätta bussar och lastbilar, husbilar och privatbilar tillverkade 2018 eller senare.
Hur påverkar den kostnaden på en elbil?
På Transportstyrelsens hemsida kan du beräkna din bonus och fordonsskatt. Om du vill se vilken bonus du kan få behöver du uppge drivmedel, koldioxidvärde, nybilspris och uppge om köparen är ett företag eller en privatperson. För din elbil kan du få upp till 25 % av bilens nypris i bonus - dock kan du få som mest 60 000 kronor i bonus.
Observera att bonusen minskar med 833 kronor för varje gram koldioxid som din bil släpper ut enligt vägtrafikregistret.
Hur kan man sänka priset på sin elbilsförsäkring?
Har du en elbil eller vill köpa är du sannolikt miljömedveten. Om du tecknar en digital bilförsäkring blir du belönad med lägre försäkringspremie om du kör både miljövänligt och trafiksäkert. Det innebär att du kan påverka din premie med ditt körbeteende. Du kan teckna digital försäkring hos försäkringsbolag som Moderna, PayDrive med flera.
10 mest populära elbilarna i Sverige 2018
I slutet på 2017 fanns det 45 395 elbilar i Sverige. Den siffran förväntas stiga till 79 500 under 2018. Idag är Tesla Model S den mest populära elbilen på svenska vägar.
Topp 10 mest populära elbilarna i Sverige 2018:
1. Tesla Model S (3342)
2. Nissan Leaf (3003)
3. Renault Zoe (2404)
4. Renault Kangoo Z.E. (1458)
5. Tesla Model X (957)
6. BMW i3 (865)
7. Volkswagen E-Golf (812)
8. Nissan E-NV200 (786)
9. Volkswagen E-Up (626)
10. Hyundai Ioniq Bev (486)
Varumärken med elbilar tillgängliga i Sverige
Idag är det åtminstone nio bilmärken som producerar elbilar för svenska marknaden. Nedan kan du läsa om respektive bilmärke och aktuella elbilsmodeller (2018).
BMW
BMW är en tysk bil- och motorcykeltillverkare som grundades 1916. När olympiska spelen avgjordes i München 1972 fick man äran att ledsaga maratonlöpare med sin elbil. Anledningen var att BMW:s elbil inte släppte ut några avgaser som riskerade att störa de tävlande. Idag (2018) har man sex laddbara bilmodeller att erbjuda.
Laddbara bilar (elbilar och plug-in-hybrider) från BMW
BMW 225xe Active Tourer
BMW 530e Sedan
BMW 740e Sedan
BMW i3
BMW i8
BMW iX3
Hyundai
Hyundai är en sydkoreansk biltillverkare med huvudkontor i Seoul. 1968 fick man licens att tillverka Ford Cortina och 1975 tillverkade Hyundai sin första egna bil - småbilen Hyundai Pony. Modellen slutade tillverkas 1990. Idag (2018) har man sex olika laddbara bilar att erbjuda men planerar erbjuda 18 olika modeller till 2025.
Laddbara bilar (elbilar och plug-in-hybrider) från Hyundai
Hyundai Tucson
Hyundai IONIQ hybrid
Hyundai IONIQ plug-in
Hyundai IONIQ electric
Hyundai KONA electric
Hyundai NEXO
Jaguar
Jaguar är ett brittiskt bilmärke (ägs av indiska Tata Motors sedan 2008). Från början hette tillverkaren Swallow Sidecar Company eftersom man tillverkade sidovagnar till motorcyklar. Dock är Jaguar framför allt känt för sina klassiska sportbilar - inte minst modeller som XK120 och XJ6. Idag (2018) har man en laddbar bil att erbjuda.
Laddbar bil från Jaguar
Jaguar I-Pace
Kia
Kia grundades 1944 som Kyungsung Precision Industry. 1952 döptes företaget om till Kia, vilket betyder framåtskridande (ki) och Asien (a). I mitten på 1990-talet var man nära att gå omkull men 1996 gick sydkoreanska staten in med pengar och 1998 köpte Hyundai 50 % av tillverkaren. Idag (2018) har Kia två olika laddbara bilar.
Laddbara bilar (elbil och plug-in-hybrid) från Kia
Kia Soul EV
Kia Niro EV
Nissan
Nissan var från början ett japanskt holdingbolag (Nippon Sangyo) som grundades 1928. Man köpte upp biltillverkaren DAT Motorcar Co. och slog ihop det med Tobata Castings bildelstillverkning. I samma veva bildade Nippon Sangyo dotterbolaget Nissan Motor Co. Ltd. Idag (2018) har Nissan tre olika laddbara elbilar att erbjuda.
Laddbara bilar (elbilar och plug-in-hybrider) från Nissan
Nissan E-NV200 Evalia
Nissan E-NV200 Skåp
Nissan Leaf
Peugeot
Peugeot bildades 1810 som la sociéte Peugeot-Frères et Jacques Maillard-Salins 1810 när två bröder - Jean-Pierre och Jean-Fréderic Peugeot - ombildade sin faders mjölnarverksamhet till en stålindustri. Dock dröjde det till 1891 innan man tillverkade sin första bil. Idag (2018) har Peugeot två olika laddbara bilar att erbjuda.
Laddbara bilar (elbilar och plug-in-hybrider) från Peugeot
Peugeot iOn
Peugeot Partner
Renault
Renault byggde sin första bil 1898. Året därpå bildade bröderna Louis, Fernand och Marcel Renault bolaget “Renault Frères”. Marcel dog 1903 och Fernand drog sig ur företaget 1908. Som ensam ägare bildade Louis Renault “Automobiles Renault”. 1918 hade Louis 20 000 anställda. Idag (2018) har Renault tre olika laddbara bilar.
Laddbara bilar (elbilar och plug-in-hybrider) från Renault
Renault Zoe
Renault Twizy
Renault Kangoo Z.E.
Tesla
Tesla har blivit synonymt med elbilar. Företaget grundades 2003 med syfte att bevisa att elbilar kan vara bättre än bensin- och dieselbilar. Med sin första sedan - Model S - tog Tesla världen med storm. Förutom elbilar tillverkar man även energilösningar. Idag (2018) har Tesla fyra olika laddbara bilar och fler är utan tvekan på väg.
Laddbara bilar från Tesla
Tesla Model S
Tesla Model X
Tesla Model 3
Tesla Roadster
Volkswagen
Volkswagen grundades på 1930-talet när den tyska regeringen ville skapa en folkbil med billigt underhåll, fyra sittplatser, lågt inköpspris och en topphastighet på 100 km/h. Uppdraget gick till Ferdinand Porsche och resultatet blev Volkswagen Typ 1 - känd som Bubblan. Idag (2018) har Volkswagen två olika laddbara bilar att erbjuda.
Laddbara bilar (elbilar och plug-in-hybrider) från Volkswagen
Volkswagen Passat GTE
Volkswagen Golf GTE
Bra att veta om elbil och försäkring
Nedan får du tips på saker som är bra att veta när du tecknar försäkring till elbil.
Tänk på det här när du laddar din elbil
Många elbilsägare laddar sina elbilar hemma. Ur tekniskt perspektiv är det nämligen helt möjligt. Dock innebär det stor risk att ladda elbil i vanligt vägguttag - om kraftig värmeutveckling uppstår i kontakten kan det tyvärr leda till brand. Elsäkerhetsverket avråder därför elbilsägare från att ladda sina elbilar i vanliga vägguttag.
En normal stickkontakt är tyvärr inte anpassad för den belastning som det innebär att ladda en elbil. Belastningen kommer sannolikt inte synas på kort sikt men på längre sikt innebär det stor brandfara. Därför ska du antingen installera en laddbox eller låta en behörig elektriker gå igenom hemmets elsystem.
Elbilar kräver särskild hantering vid bogsering
Bogsering av elbil kräver ofta särskild hantering. Det kan till och med variera mellan olika bilmärken och bilmodeller. Kolla upp vad som faktiskt gäller för just din elbil. Om du bogserar din elbil på fel sätt riskerar du att bli utan ersättning för skador som hade kunnat undvikas. Fråga försäljaren, tillverkaren eller läs i manualen vad som gäller.
Frågor och svar om elbilar och försäkring
Kan jag teckna bilförsäkring istället för elbilsförsäkring?
Absolut. Dock är det inte alltid en traditionell bilförsäkring täcker skador på till exempel elbilsbatterier. Kolla därför med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Hur mycket kostar en elbilsförsäkring?
Det beror bland annat på din ålder, var du bor och vilken bil du kör. Därför går det inte att ge ett specifikt svar. Jämför pris på bilförsäkringar gratis på Zmarta!
Vilka försäkringsbolag har elbilsförsäkring?
Du kan teckna en vanlig bilförsäkring till din elbil - dock ersätter inte alla bolag skador på elbilsbatterier. Tre exempel på försäkringsbolag med anpassade elbilsförsäkringar är Dina Försäkringar, Folksam och Länsförsäkringar.