Utöka bolån
Låna mer på din bostad
- Erbjudanden från flera banker
- 1 kreditupplysning hos UC
Linda Wallin säger:
allt funkar
21 december 2024Andreas säger:
Bra service
18 december 2024Lars Åke Karlsson säger:
Snabb handläggning av mitt ärende. Bra kundbemötande.
18 december 2024Hoppa direkt till
Låna med bostaden som säkerhet
Utöka ditt bolån för investeringar och renoveringar
Om du överväger att investera i en ny fastighet, renovera ditt hem eller energieffektivisera din bostad kan det vara lämpligt att utöka ditt befintliga bolån. Använd Zmartas jämförelsetjänst för att hitta de bästa lånealternativen och försäkra dig om att du får rätt finansiering för dina projekt.
Låna på huset
Du kan utöka ditt nuvarande bolån med upp till 85% av husets värde för renoveringar eller investeringar. Tänk på att när din belåningsgrad ökar, påverkar det också amorteringskravet på ditt bolån. En belåningsgrad på:
Över 70 % ger ett amorteringskrav på 2 %.
Mellan 50 – 70 % har ett amorteringskrav på 1 %.
Vad är skillnaden på att utöka mitt bolån och flytta det?
Bolån är inte så komplicerat som man kan tro. Det finns flera olika saker man borde hålla reda på – men det betyder inte att det behöver vara svårt. När du utökar ditt bolån behåller du oftast samma bank, du jämför och kollar räntan och villkoren för ett bolån på ditt bolån.
Planerar du att flytta ditt bolån så tar du inte ett nytt eller utökar ditt lån. Du tar det bolån som du redan har, jämför och ser om du minskar dina månadskostnader genom att flytta det lånet till en annan bank med bättre villkor och ränta.
Hur mycket får jag låna?
Frågan hur mycket får jag låna kommer väldigt ofta upp när man pratar bolån, och det beror helt på din ekonomiska situation. Har du en medsökande? Några andra lån? Genom att använda dig av en jämförelsetjänst som Zmarta kan du enkelt ta reda på hur mycket du kan låna, samt hur hög räntan och månadskostnaderna kommer att bli.
Varför ska du utöka ditt bolån? Innan du bestämmer dig för att gå vidare i processen borde du svara på denna fråga. Det finns ingen anledning att utöka om du inte planerar att göra någonting med pengarna.
Investera i fastigheter
En vanlig anledning till att utöka ett bolån är för att investera i en ny fastighet. Det betyder inte alltid att du säljer din nuvarande bostad, det kan istället vara att du lånar på ditt hus för att ta hjälp att köpa en sommarstuga, investera i en lägenhet eller har planer att köpa en segelbåt.
Finansiera renoveringen
Att finansiera renoveringen med ett utökat bolån är ett av de vanligaste sätten att uppgradera bostaden. Det hjälper samtidigt till att öka värdet på bostaden, vilket är positivt i längden. Att höja bolånet är bra om du ska:
Renovera fasaden, bygga om eller bygga ut huset .
Installera klimatsmart uppvärmning.
Renovera köket eller badrummet.
Bygga eller renovera altanen, uterummet eller balkongen.
Bra att tänka på innan du höjer bolånet
Om du planerar att utöka bolånet på en villa eller ett fritidshus, kan du behöva ansöka om ett nytt pantbrev hos lantmäteriet. Detta är extra viktigt om du planerar att låna mer än vad det finns utrymme för i ditt nuvarande pantbrev.
Anledningen till att du måste hålla koll på ditt pantbrev är för att du kan vara tvungen att betala mer skulle det vara så att du måste ansöka om ett nytt, det är en kostnad som tillkommer då värdet på fastigheten ökar, samt att den blir större. Dessa kostnader inkluderar 2 procent i skatt för det nya pantbrevsbeloppet, en administrativ avgift till Lantmäteriet samt handläggningsavgift till banken.
Bra att tänka på när du utökar ditt bolån
1. Du behöver äga en bostad
För att kunna ansöka om att utöka ditt bolån behöver du äga en bostad, som då fungerar som säkerhet för lånet. Marknadsvärdet på bostaden behöver vara högre än dina lån på bostaden.
2. Du får låna 85 % av bostadsvärdet
Hos de långivare vi jämför får du låna upp till 85 % (75 % för fritidshus) av bostadens marknadsvärde.
3. Samla dyra lån eller låna till renovering
För dig med många dyra lån & krediter är chansen stor att du kan spara pengar genom att slå samman dessa och få ner din månadskostnad.Ett utökat bolån kan även ge dig möjligheten att starta ditt renoveringsprojekt redan idag.
4. Du behöver inte ha en fast anställning
Du har möjlighet att låna även om du inte har fast anställning eftersom långivarna bedömer flera olika inkomstkällor och din totala ekonomiska situation.
5. Har du betalningsanmärkningar?
En del av våra specialistbanker kan även hjälpa dig som har en historik med betalningsanmärkningar.
Granskad av
Caroline Wedberg
Produktägare / Kundupplevelse och sälj
Caroline är produktägare på Zmarta och har jobbat inom finanssektorn i över 16 år med fokus på privatlån och bolån. Caroline har erfarenhet av flera olika roller inom finans och affärsutveckling, bland annat som säljare, försäljningschef och country manager. Hon har en examen inom marknadsförsäkring och ekonomi från Högskolan i Halmstad.
Andra tjänster
Vanliga frågor och svar kring att utöka sitt bolån
- Vad kostar det att ansöka om utökat bolån hos Zmarta?
- Hur många kreditupplysningar registreras vid ansökan?
- Hur ansöker jag om lån på huset eller bostadsrätten?
- Vilka banker jämför Zmarta?
- Vad krävs för att få låna på huset eller bostadsrätten?
- Kan jag ansöka om utökat bolån trots att jag inte har fast anställning?
- Har redan bolån på en bank, kan jag utöka mitt lån hos en annan?
- Hur mycket får jag låna på bostaden?
- Vad får jag för ränta på mitt bolån?
- Kan jag belåna huset eller bostadsrätten till renovering?
- Kan jag belåna min bostad som pensionär?
- Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
- Låna med huset eller bostadsrätten som säkerhet
- Omvärdering av bostaden
- Varför låna på huset eller bostadsrätten?