Vad gäller för vattenskoter?
Vattenskotrar har blivit väldigt populära och för många inger de en stor frihetskänsla. Men olyckorna med vattenskoter har ökat kraftigt och så även buskörningen. Därför har det införts flera nya regler för att öka säkerheten på sjön. Här går vi igenom vad som gäller för vattenskoter.
Så får du förarbevis för vattenskoter
Fram tills nyligen behövdes inget förarbevis för vattenskoter, men från och med den 1 maj 2022 måste du ha förarbevis för att få köra vattenskoter. Här går vi igenom hur du skaffar ditt förarbevis.
Gå en förarutbildning
För att få ett förarbevis måste du gå en förarutbildning hos en utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen. I deras e-tjänst hittar du en lista över godkända utbildare. Du måste ha fyllt 15 år för att få gå utbildningen.
Ansök om förarbevis digitalt
När du är klar med utbildningen med godkänt resultat kan du ansöka om förarbeviset. Det gör du i Transportstyrelsens e-tjänst “Vattenskoterwebben”. Det kostar 300 kronor och sedan får du förarbeviset digitalt. Du använder samma e-tjänst för att visa upp förarbeviset eller ladda ner en offline-kopia, men du kan även beställa ett fysiskt plastkort mot en avgift på 200 kronor. Det är dock inget krav på att ha ett fysiskt kort.
Alla behöver inte gå utbildningen
Alla behöver inte gå en förarutbildning för vattenskoter, utan kan ansöka om förarbeviset direkt. Det gäller om du redan har
förarintyg för fritidsbåt
kustskepparintyg
manöverintyg för högfartsbåt
en yrkesutbildning till fartygsbefäl.
Dessa ska vara utfärdade före den 1 maj 2022. Har du något av dessa intyg kan du ansöka om förarbevis utan ytterligare utbildning fram till och med 30 april 2023.
Tänk på att vara ute i god tid eftersom trycket på att få ut förarbeviset kan vara högt, speciellt inför sommaren när många är sugna på att åka ut med sina vattenskotrar.
Du kan få böter för “buskörning”
Under sommarmånaderna är det många som stör sig på vattenskoterförare som beter sig vårdslöst. För att minska buskörandet med vattenskoter så har det kommit nya regler som ger polisen eller Kustbevakningen rätt att utfärda böter till de som inte sköter sig.
Från och med den 1 juli 2021 kan man få böter för “störande och onödig vattenskoterkörning”. Bötesbeloppet ligger på 1 500 kronor.
Om du bryter mot sjölagen eller sjötrafikförordningen kan ditt förarbevis omhändertas av Kustbevakningen och sedan återkallas av Transportstyrelsen. Det gäller bland annat vid
vårdslöshet i sjötrafik
sjöfylleri
onödigt störande körning
fortkörning
bristande lanternföring.
Säkerhetstips för dig som kör vattenskoter
Ingen vill skada sig eller råka ut för en olycka när de vistas ute på vattnet. Du som kör vattenskoter har tillsammans med andra båtförare ett extra stort ansvar för att inte skada människor, natur eller miljö. Som vattenskoterförare måste du också följa sjölagen och de sjövägsregler som gäller.
Men för att du inte ska skada andra eller dig själv ute på sjön finns det ytterligare några saker att tänka på:
Använd alltid flytväst och gärna hjälm. Vatten blir stenhårt om du ramlar i hög fart och det är inte säkert att du lyckas hålla huvudet över ytan.
Undvik platser där människor badar. Enligt sjölagen ska vattenskotrar inte vara i badvikar.
Stör inte djurliv. Ta hänsyn till miljön och kör inte inom skyddsområden.
Kör aldrig om du är påverkad av alkohol eller droger. Förutom att sjöfylleri är olagligt så ökar också risken för skador betydligt.
Bogsera inte någon efter vattenskotern. Det sker lätt olyckor eftersom linor och tampar kan dras in i impellern med enorm kraft.
Använd ”dödmansgrepp” på ett korrekt sätt. Dödmansgrepp är en klyka med den ena delen fäst på vattenskotern och den andra på dig som förare. Om du ramlar i vattnet rycks klykan bort från vattenskotern och motorn stannar.
Läs även: Gå inte på grund med båten i sommar
Försäkra din vattenskoter via Zmarta
En vattenskoterförsäkring är ett viktigt ekonomiskt skydd om olyckan skulle vara framme. Med den slipper du onödiga kostnader om du råkar ut för
sjöskada
brand
stöld
skadegörelse
skador i samband med uppläggning och transport.
Dessutom ingår ansvars- och rättsskydd som ersätter dig om du skulle bli skadeståndsskyldig och för advokat- och rättegångskostnader om du skulle hamna i en tvist som rör vattenskotern. Läs mer om vad som ingår i en vattenskoterförsäkring.
Du vet väl att du kan jämföra vattenskoterförsäkringar via Zmarta? Det kostar ingenting och priserna som du får är samma som hos försäkringsbolagen. Fyll bara i vårt formulär för vattenskoter och hitta försäkringen med de bästa villkoren till ett bra pris!