Gå inte på grund med båten i sommar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Som båtägare behöver du vara förberedd på oväntade händelser när du är ute på sjön. Det som ligger dolt under ytan kan vara en vanlig källa till oro. I den här artikeln tipsar vi om vad du bör göra om du går på grund och hur man kan undvika det. Vi tittar också på vilken del av din båtförsäkring som ersätter dig vid skador orsakade av en grundstötning.
Vad gör du om du går på grund med din båt?
Solen skiner, måsarna skriar och en lätt bris krusar vattenytan. Allt är frid och fröjd. Plötsligt skakas båten av en rejäl stöt. Du har råkat gå på grund! Vad ska du göra nu?
Ofta upplevs en grundstötning som värre än den faktiskt är. Om du höll låg hastighet vid kollisionen är det vanligtvis ingen större fara å färde, varken för dig som är ombord eller för själva båten.
Om du har gått på grund, följ dessa fem steg:
1. Stäng av motorn eller ta ned seglen.
2. Tar båten in vatten? Få ut ankaret så fort som möjligt. Då förhindrar du att båten glider iväg från grundet och sjunker. När ankaret är nere kan du börja täta eventuella läckor utifrån.
3. Inspektera hur båten sitter fast på grundet. Det är ofta djupast åt det håll som du kom ifrån.
4. Kontrollera att roder, propeller och propelleraxel har klarat sig utan skador och är rörliga. Även små fel på dem kan få stora konsekvenser när båten börjar köra igen.
5. Dags att fundera på hur du bäst kommer loss från grundet.
Båten sitter fast, hur kommer du loss?
Här nedan tipsar vi om olika saker du kan prova för att få loss din båt från ett grund.
Gå ner i vattnet. En lite mindre båt kan du ofta knuffa eller vrida loss genom att stå på grundet.
Har du fastnat på stengrund? Gunga båten, backa med motorn och tryck ifrån med båtshaken.
Sitter du fast nära land? Du kan varpa dig loss om linorna räcker in till land. Om inte kan du simma i land med ankaret genom att fästa det i ett par flytvästar.
Om du får bogserhjälp kan du simma eller ro ut med en tamp till båten som ska hjälpa dig. Du kan underlätta arbetet med att få loss den grundstötta båten genom att gunga den, använda motorn och skjuta ifrån med båtshaken.
När du har kommit loss är det viktigt att du försiktigt tar dig in till stranden igen så fort du kan, för att undvika att båtens skador förvärras. Kontakta en reparationsverkstad och ditt försäkringsbolag.
Läs även: Köpa båt: Stor köpguide och tips inför båtköpet
Varför går man på grund?
Om du har råkat gå på grund med din båt är du långt ifrån ensam – grundstötningar är en av de vanligaste båtskadorna som anmäls till försäkringsbolagen.
Vanliga orsaker till att gå på grund
Vanliga orsaker till att gå på grund är
låga vattennivåer
dåligt väder
motorfel.
Förvånande nog är det vanligast att gå på grund i välbekanta vatten. Man tror ofta att man kommer ihåg var alla grynnor är, men det är inte alltid så lätt. Du löper även en ökad risk att gå på grund med en båt som du inte är van vid. Den kanske beter sig annorlunda eller går djupare än den båt du körde senast. Det kan också vara så att man litar för mycket på de elektroniska hjälpmedel som finns i moderna båtar (till exempel plotter). Om båten får ett elavbrott och föraren inte vet var han befinner sig, ökar risken för att gå på grund snabbt.
Läs även: Sälja båt – guide för en lyckad försäljning
Så här minskar du risken för att gå på grund
Bekanta dig med båten du ska köra.
Planera din tur innan du ger dig av. Om du har möjlighet till det, lägg upp turen i förväg i båtens plotter.
Ta med dig sjökort, både digitalt och i pappersform – då sitter du inte i klistret om tekniken skulle börja strula. Det gäller även om du ska röra dig i välbekanta vatten.
Ha koll på vattennivån, den kan skifta mycket under en säsong beroende på väder. Du hittar den senaste informationen på SMHI:s webbsida.
Håll lagom hastighet. När du passerar ett område med grynnor eller grund, sänk hastigheten. Vid en eventuell kollision spelar hastigheten stor roll för hur svåra skadorna på båten blir.
Undvik att ge dig ut på sjön i mörker eller dåligt väder, om du inte måste.
Båtförsäkringen ersätter dig om du går på grund
Att vara försäkrad är nödvändigt för att få en trygghet i båtlivet. Om du har en mindre båt kan den i vissa fall försäkras upp till ett maxbelopp som ett tillägg i din hemförsäkring. För större båtar krävs en särskild båtförsäkring. I en komplett båtförsäkring ingår
ersättning vid sjöskador
ersättning om båten skulle börja brinna
ersättning för skador då båten ska upp på land eller färdas på land
ersättning vid stöld och skadegörelse
båtansvar
rättsskydd.
Läs även: Tips inför upptagning och vinterförvaring av båten
Det är försäkringsmomentet sjöskador som hjälper dig om du skulle gå på grund. Med sjöskador menas grundstötning, strandning, kollision eller kantring. Under samma försäkringsmoment räknas även skador som orsakas på mast, rigg eller segel på grund av hårt väder eller om båten plötsligt skulle börja ta in vatten. Andra plötsliga, oväntade händelser som skadar båten på sjön kan också falla in under sjöskador, beroende på villkoren i den försäkring du väljer.
Zmarta kan hjälpa dig att hitta en båtförsäkring som passar dig och din båt. Med en båtförsäkring kan du sitta lugnt i båten i sommar, även om du skulle råka gå på grund.