Vägglöss: bett, symtom och sanering av vägglöss
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Allt fler drabbas av vägglöss allteftersom resandet ökar. Eftersom det är både tidskrävande och svårt att bli av med vägglöss är det bästa du kan göra att förhindra att du drabbas från första början. I vår guide får du veta vad du kan göra för att undvika vägglöss, vilka tecken du ska hålla utkik efter och hur du blir av med vägglöss om du har drabbats.
På 10 minuter eller mindre får du veta hur vägglöss sprider sig, tecknen på att du har drabbats, hur betten ser ut och hur det går till när man sanerar hemmet. Du får också veta vad hemförsäkringen täcker och inte. Dessutom tipsar vi dig om hur du undviker att drabbas av vägglöss på resan.
Var finns vägglöss?
Vägglöss brukar vanligtvis finnas runt sängarna, i madrassen och i möblerna i närheten av sängen. De sprids bland annat via kläder eller resväskor som de kryper in i.
De kan också finnas i
gardiner
tavlor
speglar
böcker
förvaringsaskar
bakom lösa tapeter, golvlister och dörrkarmar i närheten av sängen.
Hur får man vägglöss?
Vägglöss sprider sig framförallt genom att vi reser. En vanlig myt är att de håller till på billiga och sunkiga hotell, men det stämmer inte. Vägglöss lever på blod, så att spridningen har något med smuts att göra är helt fel. Av den anledningen förekommer de även på lyxiga hotell. Även studentboenden brukar vara extra hårt drabbade där ruljangsen på boende är hög. Därför gäller det att vara uppmärksam.
Hur sprids vägglöss?
Vägglöss sprids främst genom att vi tar med dem hem efter resan. De kryper in i resväskor och kläder som du förvarar på hotellrummet och startar sedan en ny koloni när du packar upp resväskan när du väl har kommit hem. Vägglöss sprider sig också via begagnade kläder och möbler.
Det krävs endast en befruktad vägglushona för att du ska drabbas av ett stort vägglusangrepp efter bara ett par månader.
Hur ser vägglöss ut?
Vägglöss är ungefär lika stora som ett linfrö eller runt 4–5 millimeter långa när de är fullvuxna. De är ovala, platta och genomskinliga, men när de har sugit blod blir de rödbruna till färgen. De har ränder på ryggen som beror på att de har en kort gyllengul behåring.
Kan man se vägglöss?
Eftersom vägglössen gömmer sig under dagtid kan de vara svåra att upptäcka, men det går att se dem med blotta ögat. En vägglus växer från en millimeter i storlek som ägg och nymf, till cirka fem millimeter som fullvuxna.
Hur vet man om man har vägglöss?
Vägglöss kan vara svåra att upptäcka eftersom de håller sig gömda under dagtid i mörka utrymmen, i möbler, vägglister eller springor i tapeten, för att sedan krypa fram under natten. Men det finns flera tecken som kan tyda på att du har drabbats av vägglöss.
Tecken på vägglöss:
Du får utslag som liknar myggbett som kan klia och göra lite ont.
Du ser avföring som ser ut som små svarta fläckar eller prickar i sängkläderna, under madrassen eller lister nära sängen.
Du hittar små blodfläckar på sängkläderna efter att vägglössen har bitit och sugit blod.
Du hittar ömsat skinn efter vägglössen, ofta nära sängen.
Avföring från vägglöss på lakan
Vägglöss kan lämna efter sig spår av avföring, exempelvis i eller under sängen, sömmar och andra skrymslen. Avföringen ser ut som små svarta fläckar som liknar bläckstreck. Det är framförallt där det gömmer sig många vägglöss som du kan hitta tydliga avföringsspår.
Hur ser bett från vägglöss ut?
Bett från vägglöss påminner om myggbett och varierar i storlek. Utslagen kan klia och göra lite ont, men är inte farliga. Vägglössen kommer vanligtvis fram på natten för att suga ditt blod. Oftast syns betten på ställen där blodådrorna är mer ytliga, till exempel på händer, fötter och hals. En vägglus kan bita flera gånger så därför är det vanligt att utslagen är sammanhängande eller nära varandra.
Olika människor reagerar olika på betten. Vissa märker inte av dem alls, medan andra kan få en allergisk reaktion som gör att betten svullnar upp och svider.
Vägglöss sanering – hur blir man av med vägglöss?
Om du drabbas av vägglöss är det viktigt att du agerar snabbt för att förhindra spridningen så mycket som möjligt. Gör du det blir det lättare att sanera.
Vem du ska kontakta beror på om du bor i villa eller lägenhet:
Du som bor i lägenhet ska kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. De har ofta redan ett avtal med ett visst saneringsföretag.
Du som bor i villa kontaktar själv ett saneringsföretag. Du kan också kontakta ditt försäkringsbolag som hänvisar dig vidare till ett saneringsföretag.
Läs även: Anmäl skada – Så anmäler du en försäkringsskada
Så går saneringen till
Sanering av vägglöss kan göras på olika sätt. Det vanligaste sättet är att använda en giftfri kemisk behandling med kiselgur, ett pulver som läggs runt din säng som en mur och på andra ställen som en skadedjurstekniker har bedömt är angripna, till exempel runt golvlister och tröskeln till sovrummet. Pulvret torkar ut vägglössen, men alla vägglöss dör inte direkt utan kommer minska i antalsuccesivt tills den sista vägglusen har dött. Så det gäller att ha tålamod!
Kiselguren är verksamt i cirka 4–6 veckor så länge du inte städar bort det. Vid behov kan skadedjursteknikern lägga ut mer kiselgur. Under tiden fortsätter du att sova i din säng för att locka fram vägglössen. När vägglössen försöker ta sig till dig fastnar de i muren av kiselgur och dör så småningom ut.
Hur lång tid det tar att sanera vägglöss varierar. Allt beror på hur mycket de har hunnit sprida sig i hemmet. Bor du själv tar det ofta mellan 2–3 månader, medan det kan ta ungefär ett halvår om man är en barnfamilj.
Kan man sanera vägglöss själv?
Det går inte att bli av med vägglöss på egen hand. Det enda du kan göra är att begränsa spridningen av dem så att det blir lättare att sanera.
Så här kan du förhindra att vägglössen sprider sig:
Tvätta sängkläder och kläder i 60 grader. Du kan också köra dem i torktumlare eller lägga dem i frysen i en vecka.
Dammsug överallt och släng därefter dammsugarpåsen.
Kontrollera även böcker, tidningar och prydnadsföremål.
Kostnad för sanering av vägglöss
Att sanera hemmet från vägglöss kan bli en dyr historia. Utan rätt försäkring kan du få stå för hela saneringen själv, vilket kan kosta uppemot 100 000 kronor. Bor du i en lägenhet är det däremot hyresvärden eller bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring som står för kostnaderna för saneringen. Det är vanligt att hyresvärden eller föreningen har ett avtal med ett specifikt saneringsbolag, så av den anledningen brukarförsäkringsbolagen hänvisa dig direkt till hyresvärden.
Så kan du undvika vägglöss på hotell
Här går vi igenom tips om hur du upptäcker vägglöss på hotell och hur du kan undvika vägglöss innan, på och efter resan.
Innan resan
Sök på hotellets namn +”vägglöss” eller ”bed bugs” för att kolla om det finns klagomål sedan tidigare.
Köp en resväska av hårdplast istället för tyg eftersom tygväskor ökar risken för att vägglössen följer med dig hem.
Packa dina kläder i plastpåsar för att minska risken att vägglössen kryper in i dem.
Ta med dig extra plastpåsar för smutstvätt och nya klädinköp.
Köp en indikationsfälla som hjälper dig att snabbt se om det finns vägglöss på hotellrummet.
På resan
Sök igenom rummet efter spår av vägglöss, speciellt runt sängen.
Placera indikatorfällan under sängen.
Be om att få byta rum om du ser tecken på vägglöss, till exempel små svarta fläckar i sängen som kan vara spillning från vägglössen.
Förvara resväskan stängd, högt och långt ifrån sängen, till exempel på de speciella väskställen som ofta finns på hotellrum eller i badrummet.
Låtkläderna och resten av packningen ligga kvar i resväskan.
Efter resan
Packa upp resväskan långt ifrån sovrummet, till exempel i badrummet eller tvättstugan.
Tvätta kläderna i minst 60 grader, sådant du inte kan tvätta kan du lägga i plastpåsar i frysen en vecka.
Kolla noggrant igenom resväskan och dammsug den. Lägg sedan dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen en vecka innan du slänger den i soporna.
Hemförsäkringen täcker inte vägglöss
Din hemförsäkring gäller inte för vägglöss. Du får därför ingen ersättning om saneringsföretaget uppmanar dig att slänga möbler, textilier och annat lösöre. Ibland kan möblerna saneras om angreppet inte har hunnit bli så stort, men är de väldigt hårt angripna blir det ofta dyrare att sanera än att köpa nytt.
Bor du i en hyres- eller bostadsrätt är det fastighetens försäkring som eventuellt kan täcka kostnaderna för saneringen. Kontakta därför din förening och ta reda på om det finns en försäkring som kan hjälpa dig.
Om din villa eller fritidshus drabbas av vägglöss så täcker villaförsäkringen eller fritidshusförsäkringen kostnaderna för saneringen av själva byggnaden och ibland även lösöret (beroende på försäkringsbolag). Sanering av kläder och livsmedel brukar däremot inte ingå. Du behöver i regel inte betala någon självrisk i samband med saneringskostnader mot ohyra och skadedjur.