loans

Låna till renovering

Jämför & hitta bästa lånet för dig

Complete your application in English

Menade du ?
Månadskostnad 2 196 kr*
  • Kostnadsfri jämförelse
  • Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.

Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %

Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil

Hoppa direkt till

Låna till renovering – detta bör du veta

Du kan låna till renovering genom att höja ditt bolån, ansöka om privatlån eller använda kreditkortet för mindre renoveringar – vissa alternativ är dyrare än andra, vi förklarar vad som passar dig bäst!

Kort om renoveringslån via Zmarta

  • Låna till renovering med ett privatlån eller utöka ditt bolån.

  • Ansök hos upp till 35 banker och långivare samtidigt med bara en låneansökan.

  • Endast en kreditupplysning hos UC.

  • Går att ansöka tillsammans med en medsökande.

Olika typer av renoveringar du kan låna till 

Det enda som avgör hur mycket eller lite som du kan renovera är din budget. Har du inte kapital att göra en helrenovering av badrummet kanske du ska vänta med det? Men att renovera betyder inte att du behöver slänga ut flera hundra tusen kronor för att få det senaste och dyraste. Det kan vara att du målar om och byter golv i ett eller flera rum, byta ut gamla vattenblandare eller lägga altan.

Att renovera köket eller badrummet tycker många är omständligt och jobbigt. Därför kollar många på skicket av kök och badrum när de letar efter en ny bostad – är det uppdaterat och fräscht kan bostaden vara mer attraktiv än en annan bostad där kök och badrum inte är det. Ju mindre renoveringsbehov det är, desto fler är villiga att betala mer för just din bostad då det innebär mindre utgifter och renoveringsarbete. 

  • Renovera hemmet. Att renovera hemma ska vara kul samtidigt som du ska kunna öka värdet på bostaden och i längden sänka dina kostnader. Tillsammans med våra bästa tips för att renovera hem kan du hitta vilket sätt som passar dig och din budget bäst. 

  • Renovera badrummet. Att renovera badrummet kostar vanligtvis lite mer, beroende på vad du planerar att göra såklart. Men det finns sätt för dig att hålla kostnaderna nere, detta genom att exempelvis hitta duschväggar, badkar, blandare second hand. 

  • Renovera toaletten. Du kanske tänker att badrum och toalett är samma sak och varför ska du läsa båda? Men det finns skillnader och det är lite friare när det kommer till att renovera toaletten jämfört med att renovera ett större badrum - läs allt du behöver veta här

  • Renovera kök. Att renovera köket är ju en av de renoveringarna som är roligare än andra, ha möjligheten att skapa ditt drömkök och göra det till vad du själv vill. Det är en central del av hemmet där många samlas och skapar minnen, så klart att du vill ha det hemtrevligt. Genom att kolla in vår guide för att renovera köket kan du skapa köket med eller utan budget.  

  • Renovera sovrummet. Ibland behövs det inte mycket för att göra sovrummet till en oas och ett ställa där både din kropp och själ kan ta igen spenderad energi. Det behöver inte heller kosta skjortan. Hur vill du att ditt sovrum ska se ut, vad behöver du för att få en god natts sömn och är det något du har på rummet idag som kanske irriterar dig och som behöver försvinna? Gå igenom dina tankar och renovera sovrummet utifrån dina behov. 

  • Renovera trädgården. Inte ett stort fan av lummiga hörn och lövkrattning? Oavsett om du vill ha det optimala grönsakslandet eller om du är ute efter en altan så finns det möjligheter när det kommer till att renovera trädgården. Redo för ett utekök? - läs vår guide hur du gör

Har ditt kök eller badrum ganska många år på nacken? Då kan det vara värt att bekosta en renovering av dem. Även andra renoveringar kan öka värdet på bostaden, exempelvis: 

  • göra en ut-/ombyggnad 

  • bygga ett garage eller balkong 

  • fixa trädgård och uteplats 

 Oavsett vad du planerar att renovera, så kommer det i längden att öka värdet på din bostad, sålänge du gör det rätt och enligt reglerna.  Läs mer: Bo- och byggnadslån – tips och guide 

Olika typer av lån till renovering 

Hur kan du låna till din renovering? Vad behöver du tänka på och är det bättre att spara istället? När det kommer till renoveringar så är det olika beroende på vilken typ av renovering du planerar att göra, hur stor renoveringen är och hur mycket du planerar att låna till den och om du kommer använda eget sparande, kreditkort eller ta lån. 

Utöka ditt bolån för att ha råd med renovering

Oavsett om du ska piffa upp din nya bostad innan du flyttar in, eller ska renovera din nuvarande, är ett utökat bolån ett fördelaktigt alternativ. Om du redan har ett bolån gör du därför klokt i att kolla med din långivare om du kan få utöka det, eftersom bolån ofta har längre ränta än privatlån. Långivarna låter dig låna maximalt 85 % av bostadens värde och har du lägre belåning än så får du ofta låna till renovering. Med ett bolån lämnar du din bostad som säkerhet för lånet.

Räntan på ett bolån är vanligtvis lägre än på andra lån och därför bör du försöka öka ditt bolån innan du ser över möjligheten av att ansöka om privatlån.

Be en mäklare att värdera din bostad som grund för utökningen av lånet, samt uppskatta en värdering på vad din renovering kommer att bidra till i ökning av värde på din bostad.

Privatlån för renovering

Om du däremot redan har lånat upp så mycket som banken tillåter är ett utökat bolån inte aktuellt. Men det behöver inte vara något större problem, eftersom du alltid kan ansöka om ett privatlån för att få ihop pengar till renoveringen. Privatlån kallas också för blancolån – lån utan säkerhet med en kortare återbetalningstid än ett bolån.

En renovering kan öka värdet på din bostadsrätt eller villa, vilket innebär att du kan få igen pengarna med ränta den dag du säljer. Det är däremot inget du helt säkert kan räkna med, så det är viktigt att alltid fundera noga över för- och nackdelarna med att finansiera renoveringen med ett lån. Med ett större lån ökar dina fasta kostnader och då minskar din ekonomiska rörelsefrihet, men om din ekonomi tillåter det så kan privatlån vara ett jättebra alternativ.

Ska man ta snabblån för renovering?

Låt dig inte frestas av möjligheten till snabba pengar. Ett privatlån är alltid ett bättre alternativ än snabblån. Förutom att privatlån har längre ansökningsprocess är den stora skillnaden att snabblån har högre ränta. När du lånar pengar vill du låna till så låg ränta som möjligt - räntan är kostnaden för lånet och du vill förstås inte betala mer än du behöver. Därför är privatlån alltid ett bättre alternativ än snabblån. 

Spara till renoveringen

I vissa fall har du inget annat val än att renovera bostaden så snart som möjlig, exempelvis när du råkat ut för tråkiga överraskningar och behöver fixa något akut. Men när det inte är bråttom med renoveringen är det här med sparande ingen dum idé. Om du sparar ihop pengar istället för att låna till renoveringen så sitter du tryggt även om din ekonomiska situation av någon anledning skulle förändras till det sämre. Ett annat starkt alternativ är att spara ihop till en del av kostnaden och ta ett mindre lån till renoveringen.

Omvärdera bostaden före renoveringen

Om du misstänker att värdet har ökat på din bostad kan du kontakta en mäklare som värderar din bostad. Värderar mäklaren din bostad högre än vad du köpte den för så sänks din belåningsgrad till under 85 % automatiskt. Det innebär att du kan utöka ditt lån för din renovering, då du har ett så kallat övervärde i din bostad.

En medsökande ökar dina chanser till ett lån

Att vara två sökande brukar oftast löna sig och brukar ge större chans till bättre villkor och ränta på låneerbjudandet. En medsökande kan vara en partner eller familjemedlem exempelvis. Får ni ett lån tillsammans är ni lika ansvariga för att lånet återbetalas och är betalningsskyldiga båda två. 

Läs även: Låna tillsammans med en medsökande

Jämför renoveringslån och få bättre ränta

När du vet hur mycket du behöver låna är nästa steg att jämföra olika långivare så att du hittar ett renoveringslån med bra villkor och låg ränta. Att jämföra på egen hand är tidskrävande och du får också många kreditupplysningar, vilket är något som kan påverka din kreditvärdighet.

Intresserad av att ta reda på hur mycket du skulle kunna låna till din renovering? Tillsammans med vår lånekalkyl kan du få ett hum! Klicka dig vidare till vår lånekalkyl och gör en egen uträkning, det ter inte lång tid och är helt kostnadsfri.

Ansök här

Renoveringstips

Gör rätt inredningsval

Tänk långsiktigt när du gör dina val. Även om du skulle vilja ha knallgröna köksluckor, eller tycker att enhörningstapeter i alla rum är en toppenidé, så håller klassiska val bättre i längden. Särskilt när det gäller badrum är det extra viktigt att välja tidlös inredning som kan falla de flesta i smaken. När du gör kloka val ökar bostadens värde, vilket betyder att du får tillbaka kostnaden för ditt renoveringslån.

Spara till renoveringen

Ju mindre du behöver låna till renovering, desto bättre. Om renoveringsbehovet inte är akut – avvakta och spara ihop pengar istället så klarar du dig med ett litet renoveringslån. På längre sikt kan det vara en bra idé att lägga upp ett renoveringskonto som del av ett månadssparande.

Jämför offerter

När du behöver anlita hantverkare är det viktigt att ta in offerter från så många som möjligt för att undvika att betala för mycket. Men att välja den billigaste offerten är inte alltid rätt val. Jämför alla detaljer i offerterna och ta även in referenser och läs omdömen från andra som köpt tjänster av de olika företagen.

Skriftlig dokumentation

Se till att få skriftlig dokumentation över hur renoveringen har utförts. Vid försäljning av en bostadsrätt eller villa är det vanligt att mäklaren ber om fotodokumentation. Exempel på moment som är bra att dokumentera är: tätskiktsarbetet, byte av golvbrunn, installation av värmeslingor (golvvärme). Och självklart vill du även kunna visa upp före- och efterbilder.

Våtrumscertifikat

Badrumsrenovering kräver lite mer arbete än andra typer av renovering, både av dig som beställare och av hantverkaren som utför arbetet. Det finns ingen lag som kräver att våtrumsarbete ska utföras av en behörig hantverkare, men arbetet ska alltid vara fackmannamässigt utfört. Tänk också på att vissa försäkringbolag kräver att du ska kunna uppvisa ett våtrumscertifikat för badrummet för att få ersättning vid en våtrumsskada. För att vara på säkra sidan är det alltså bäst att använda sig av professionella hantverkare med våtrumsbehörighet.

Andra tjänster

Kan vi hjälpa dig göra din ekonomi smartare på fler sätt? Kolla själv!

Sänk ditt elpris

Jämför, teckna och byt elavtal snabbt och enkelt.

Hitta rätt bilförsäkring

Olika bilar behöver olika försäkringar, har du rätt försäkring till din bil?

Dags att hitta hem?

Ansök och jämför bolån enkelt. Hitta hem med ett bolån som funkar för dig.