Vad är ett lån?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Vad är ett lån? Varför finns det olika typer av lån och hur väljer du rätt lån för dig och dina behov? Oavsett vilken typ av lån som du planerar att ansöka om måste du ha en budget, detta hjälper dig att räkna på hur mycket du har råd att låna i relation till din ekonomiska situation.
Hur funkar lån?
När det kommer till upplägget på ett lån så är det väldigt enkelt. Du lägger upp din budget och hur mycket du planerar att ansöka om, du ser även över vad det är du ska låna till, då olika typer av lån kommer med olika upplägg.
Låt oss säga att du planerar att låna 200 000 kronor till att köpa en bil. Ditt lån kommer inte att landa på 200 000 kronor, även om det är detta du lånar. En uppläggningsavgift brukar oftast tillkomma, detta är en avgift långivaren tar för det administrativa jobbet innan ditt lån betalas ut. Om du väljer att få en pappersfaktura så tillkommer en månatlig avgift, denna brukar vanligtvis ligga på runt 50 kronor. Utöver dessa kostnader så tillkommer räntekostnaderna för ditt lån, räntan varierar helt beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, samt om du ansöker tillsammans med en eller flera andra.
Genom att göra ett räkneexempel med Zmartas lånekalkylator så kommer din totala kostnad för ett privatlån på 200 000 kronor bli 285 037 kronor.
Lånedelar | Kostnader |
---|---|
Lånebelopp | 200 000 kr |
Totalkostnad | 285 037 kr |
Räntekostnad | 85 037 kr |
Nominell ränta | 6.99 % |
Effektiv ränta | 7.79 % |
Uppläggningsavgift | 500 kr |
Aviavgift | 6 000 kr |
Månadskostnad | 2 375 kr |
Betalningstillfälle | Månadsvis |
I Sverige har vi flera olika typer av lån, men det är viktigt att du inte kastar dig över första bästa sms-lån. Sms-lån klassas som högriskslån och är något som alla bör undvika att ta. Det är ofta som dessa typer av lån kommer med gömda villkor och skyhöga räntor.
Vad är sms- och snabblån?
Sms- och snabblån klassas ibland båda som högriskslån, men snabblån behöver inte nödvändigtvis vara farliga, det beror helt på hur de ser ut när det kommer till lånevillkoren och hur snabbt lånet sedan kan betalas ut. Idag kan större delen av lån klassas som olika typer av snabblån.
Hur fungerar ränta på lån?
Räntekostnaderna när det kommer till lån är lika viktiga som lånevillkoren. Olika typer av lån (som snabb- och sms-lån) har en tendens att komma med extremt höga räntekostnader. Genom att istället jämföra olika långivare och banker tillsammans med endast en UC, kan du samla flera låneerbjudanden och sedan välja det lån som passar dig och dina behov bäst. Kanske väljer du ett lån med lite högre ränta, men lånevillkoren passar dig och din ekonomiska situation bättre. Att förstå hur räntor fungerar är avgörande för att fatta välgrundade beslut:
Den nominella ränta är räntan som långivaren tar för att låna ut pengar till dig. Det är även räntan som används för att räkna ut hur mycket du ska betala varje månad.
Den effektiva räntan visar totalkostnaden för ditt lån visat som en årsränta. Det är även den räntan som oftast visas när en jämförelse görs, då det inkluderar alla kostnader för lånet, inte bara räntekostnaden.
Valet mellan fast eller rörlig ränta är alltid på tapeten när det kommer till lån och finans. Vilken väljer du och varför. Den rörliga räntan är ett bra alternativ när du inte vill binda den en längre tid när räntan ligger högt. Fast ränta ger dig dock en klarare bild på hur mycket du kommer att betala varje månad då kostnaden förblir densamma.
Lista på typer av lån:
Hos oss på Zmarta kan du hitta hela 11 olika typer av lån. Vi erbjuder allt från privatlån, samlingslån och omstartslån till bolån och företagslån av olika slag. De vanligaste typerna av lån är
Privatlån. Ett lån där du själv väljer och bestämmer vad du ska göra med pengarna. Privatlån kallas även för konsumtionslån och är klassat som ett lån utan säkerhet, då banken eller långivaren inte tar något som säkerhet, skulle det vara så att du inte kan betala tillbaka lånet.
Samlingslån. Har du flera lån och krediter kan det vara smart att jämföra och se om du kan samla dina lån till ett, du kan då få bättre villkor på samlingslånet och istället för flera räntekostnader behöver du endast betala en.
Bolån. Planer att köpa bostad? Då är det ett bolån du är ute efter.
Företagslån. Behövs det mer kapital i företaget? Eller planerar du att starta ett nytt företag men behöver startkapital? Genom att ansöka och jämföra företagslån kan du hitta ett som passar just dina företagsplaner.
Hur fungerar låneregler?
När det kommer till att låna pengar så är det viktigt att du känner till hur lånereglerna fungerar. Låneregler innebär villkoren och kraven som ditt lån kommer med. För lån i Sverige så ligger det inte bara regler och krav på dig som låntagare, långivare har även de regler och lagar de måste följa för att få låna ut pengar till dig som individ och som företag i sig. Här hittar du några av de vanligaste reglerna:
Banker och långivare får exempelvis inte bevilja bolån som överskrider 85 % av köpeskillingen.
Transparens från de enskilda bankerna. Utan tillräckligt med transparens från bankerna och långivarna när det kommer till risk och exponering finns det en högre riskfaktor och långivaren kan begränsas när det kommer till hur de får agera.
Transparens och Centralbanken går även hand i hand då de har krav på sig och måste förse allmänheten och marknaden med all relevant information, detta inkluderar Centralbankens strategier, bedömningar och policybeslut. De måste även informera om sina rutiner på ett öppet och tydligt sätt, samt under rätt tid.
Att skydda konsumenten är prio, skulle din bank gå i konkurs finns alltså inget krav att du ska betala tillbaka hela lånebeloppet direkt. Efter utmätning och överläggande är det vanligast att en annan bank tar över ditt lån och du fortsätter betala som vanligt fram tills att det är dags att omförhandla lånet.
Hur fungerar det att låna upp på huset?
Om du har planer att belåna ditt hus så finns det några viktiga punkter du måste hålla koll på:
Du kan inte belåna bostaden mer än 85 % av värdet. Det betyder att om du lånade hela köpeskillingen och även tog en del av kontantinsatsen som ett lån, kan du inte belåna ditt hus.
Har du inte lånat upp till 85 % kan du låna upp till det totala bostadsvärdet. Då ansöker du om att höja ditt bolån, men kom ihåg att du måste låna upp på huset med minst 100 000 kronor.
Om du planerar att låna 1 300 000 kronor och det finns ett tidigare pantbrev som ligger på 1 miljon, behöver du ett nytt pantbrev på 300 000 kronor.
Har du andra lån och krediter är det viktigt att du tar de när du räknar på din budget, ett nytt lån innebär högre månadskostnad och något som kan påverka din ekonomi.
Hitta lånet som passar dig
Genom att först ta reda på vilken typ av lån som funkar för dig kan du få en tydligare jämförelse när du väl ansöker och jämför lån. Se över din ekonomi och titta även på om ett privatlån, samlingslån eller belåning av din bostad funkar bäst. Läs gärna mer om våra låneförmedlare och hur du väljer rätt