Vad är bruttolön och hur beräknas det?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Bruttolön, har du koll på vad det är och hur mycket du får? Det enkla och snabba svaret på vad bruttolön är att det är din lön innan skatt och övriga eventuella avgifter. När skatten dras av från din bruttolön kallas det för nettolön (lönen efter skatt).
Vad betyder bruttolön?
Brutto, ett belopp eller annat värde före avdrag.
Om du jobbar, så får du en lön. Lönen i sin tur är uppdelad i två delar bruttolön och nettolön, bruttolön är lönen innan skatt, nettolönen är lönen efter skatteavdragen. I bruttolönen ingår alla kontanta löneersättningar, så om du får några extra ersättningar eller bidrag av din arbetsgivare så kommer de också ingå. Kort och gott är det den totala lönen innan skatter och andra avdrag görs.
Låt oss säga att du har en löneförhandling och kommer överens att din årslön är 350 000 kr. Din bruttolön varje månad landar då på 360 000 / 12 månader = 30 000 kr / månaden. Du får alltså 30 000 kr i lön innan skatt och övriga avdrag.
Hur räknar man ut bruttolönen?
Att räkna ut din bruttolön, speciellt om du arbetar oregelbundna timmar kan vara svårt. För att göra det enklare kan du därför utgå från din grundlön, det är lönesumman som ska stå på ditt anställningsavtal.
Jobbar du timmar och inte 100 % tar du sedan din grundlön och multiplicerar den med timmarna. Låt oss ta ett exempel. Du tjänar 120 kronor i timmen och jobbar i snitt 35 timmar i veckan, det blir 120 X 35 = 4 200 kr X 4 veckor = 16 800 kronor per månad. Detta är din grundlön.
Efter detta så läggs eventuella ersättningar till. Jobbar du kvällar och nätter, söndagar, helger och söckenhelger har du exempelvis rätt att få 100 % tillägg på din grundlön då dessa klassas som obekväma arbetstider. Jobbar du 100 % och jobbar mer än dina satta arbetstimmar har du även rätt till ett övertidstillägg, så länge det är din arbetsgivare som beordrat dig att arbeta.
Är du timanställd har du istället rätt till övertidsersättning när du uppnått de timmar som klassas som heltid i månaden.
Vad är skillnaden mellan bruttolön och nettolön?
Netto, ett belopp eller annat värde efter avdrag.
När skatten dragits av från din bruttolön och alla andra eventuella skattepliktiga avgifter tagits, så har du din nettolön. Detta är den faktiska lönen som du får utbetald varje månad. Vi tar ovanstående lönexempel som ett fortsatt exempel. Du har 360 000 kr i årslön, det betyder att du har 30 000 kr i månaden i bruttolön.
Skatteverkets skattetabell är ett bra verktyg för att räkna ut hur mycket du skattar själv, alternativt hitta hur mycket du skattar beroende på var du bor. Låt oss säga att du bor i Stockholm, du betalar då följande i skatt
17,98 % i kommunalskatt
12,38 % i regionsskatt
0,065 % i begravningsavgift.
Summan av din skattesats blir 30,425 %, när den rundas av ligger din skattekostnad på 30 %. För att räkna ut exakt vilka avdrag som just du har på din bruttolön så kommer du även att behöva ta reda på vilka andra avdrag du har.
Olika avdrag som kan komma på din lön utöver skatteavdrag är sociala avgifter, inkomstskatt och eventuella andra obligatoriska avgifter. När alla avgifter och skatter dragits från din bruttolön så kommer den gå över och bli din nettolön, det är nettolönen som betalas ut och sätts in på ditt konto.
Läs även: Räkna ut din årsinkomst
Vad ingår i bruttolön?
Bruttolönen är lönen du har innan skatteavdragen och övriga avdrag görs. Det finns flera olika avdrag som kan göras på dig lön, där de vanligaste är sociala avgifter (anställningskostnader), arbetsgivaravgifter, semesterersättning och inkomstskatt.
När det kommer till vad som ingår i bruttolönen så är det lite olika beroende på vad du har för anställningsavtal. I bruttolönen ingår alla kontanta löneersättningar, det inkluderar
månads och timlön
semesterlön
övertidsersättning
skattepliktiga kostnadsersättningar.
Olika förmåner som kan ingå i lönen är eventuella bonusar:
Övertidsersättning
Bilförmåner
Kostförmåner
Friskvårdsförmåner.
Som arbetsgivare ska man värdera skattepliktiga förmåner utifrån ett marknadsvärde. Det betyder att de ska räknas utifrån hur mycket du som anställd skulle betala för motsvarande vara eller tjänst. När det kommer till förmåner så är det någonting arbetsgivaren kan erbjuda, detta går sedan under arbetsgivaravgifter och inte under eventuella skatter eller avgifter på din lön, en förmån behöver aldrig betalas direkt till arbetsgivaren.
Låt oss ta bilförmån som ett exempel. Om du har en bilförmån via jobbet och behöver reparera bilen, så klassas det som en betalning för förmånen om du som anställd går till en verkstad själv, istället för att ta det via jobbet.
Räknas semesterersättning på bruttolön?
Semesterersättningen är grundad på en del av bruttolönen och enligt lag är din arbetsgivare skyldig att betala ut 12 % i semesterlön, av den totala årslönen.
De 12 % i semesterersättning är grundande på 25 dagars semester, får du som anställd fler dagar av din arbetsgivare så måste semesterlönen öka med 0.48 % för varje semesterdag. När det sedan kommer till semesterlönen och skatt, så beskattas den på samma sätt som den vanliga lönen, eventuella arbetsgivaravgifter betalas även den på semesterlönen.
Bruttolön och skatt - så funkar det
När det kommer till bruttolönen så är det din lön innan skatt. Det är den lönen som du har på ditt anställningsavtal tillsammans med alla eventuella ersättningar och förmåner. Som redan nämnt så är det upp till din arbetsgivare att erbjuda dig olika förmåner eller inte, men du har rätt till semester och olika sociala ersättningar så som friskvårdsbidrag.
Olika kommuner och löner betalar olika mycket i skatt. Tjänar du exempelvis över en viss summa så betalar du en statlig inkomstskatt, för inkomståret 2024 ligger skiktgränsen på 598 500 kronor. Skiktgränsen gäller endast den inkomst du förvärvar efter att grundavdragen gjorts på din bruttolön.
Håll koll på din bruttolön och ha kontroll över din ekonomi
När det kommer till din ekonomi är det bra att du har koll på din bruttolön och alltid kollar din lönespecifikation och vilka avdrag som görs. Det görs inte bara skatteavdrag, olika arbetsgivare gör avdrag för olika sociala ersättningar och förmåner.
Ta reda på vilka som är de bäst betalda jobben