Spara till barn
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Hur sparar man till barn? Vad ska man tänka på när man sparar och måste man verkligen spara till sina barn? Först och främst kan vi säga att det inte finns några krav när det kommer till att spara pengar till barn eller inte. Om du väljer att inte spara, eller om du inte har möjlighet att spara till barn, gör dig inte till en sämre människa, varje person och familj gör vad som känns rätt för dem.
Bestämt dig för att börja spara till barn? Då har vi tipsen för dig! Ibland är det så enkelt som att bara öppna ett sparkonto, men om du vill ha mer ut av ditt barnsparande så kan det vara bättre att göra lite research
Spara pengar till barn – detta ska du tänka på
Innan du bestämmer dig för att spara till barn, räkna ut hur mycket av din månadskostnad som du kan spara samt vad du vill spara till, kontantinsats för att köpa bostad? Körkort? Investeringar? Det är bättre att ha ett mål vad du vill ge ditt barn är att bara spara för att, ändras dessa mål utifrån ditt barns intressen och mål längst vägen, så kan du alltid ändra dina egna mål hur du tänker spara till ditt barn.
Investeringssparkonto (ISK) till barn
Att öppna ett investeringssparkonto (ISK) är ett av de vanligare sparsätten, det är enkelt, du behöver inte göra någonting och om släkt, vänner och familj vill ge present i form av pengar kan de enkelt göra en överföring till just barnets framtida pengar. Så, vad ska du tänka på när du öppnar ett ISK sparande till ditt barn? Första och viktigaste är namnet sparandet står på. Vad som helst kan hända och även om vi inte vill tro det värsta, så kan det vara så att ditt barn inte är redo att få en större summa pengar när denne fyller 18 år. Om sparandet står i ditt barns namn, så kommer pengarna att gå till denne på 18-årsdagen. Du behöver också tänka på följande:
Det är barnets pengar och klassas som en gåva
Du får inte blanda barnets sparpengar med dina egna pengar
Du får inte föra över pengarna till ditt konto
Om värdet överstiger 384 000 kronor måste du anmäla det till kommunen
Du har föräldraförvaltning fram tills att barnet fyller 18 år
Om du sparar i barnets namn tillkommer inte risker vid skilsmässa eller dödsfall.
Genom att spara i ditt namn har du full kontroll över när du vill ge ditt barn pengarna. Det tillkommer dock en risk att barnet inte får pengarna om det skulle uppstå dispyter vid en skilsmässa eller dödsfall.
Kan man spara till barn i aktier?
Allt fler väljer att investera sparande till barn i aktier och fonder. Det som är viktigt att veta när det kommer till investeringar är att de kommer med en risk, detta då det kan öka eller minska i värde. Om du är osäker hur du ska börja spara i fonder och aktier så kan du ta hjälp av en rådgivare, eller använda dig av så kallade säkra investeringar.
Läs mer om hur du kan investera pengar här.
Spara med barn på rätt sätt
Du kan spara till barn, spara med barn och båda. För att barn ska lära sig värdet i pengar, ansvar när det kommer till ekonomi samt hur pengar fungerar, är det viktigt att inte bara spara till barn, utan även spara med barn samtidigt som man förklarar och visar hur det fungerar när man exempelvis får veckopeng och handlar en leksak för det, eller lägger slanten i spargrisen.
Är ungarna lite äldre? Då kan det vara en bra idé att lära dem att även tjäna sina egna pengar redan som barn och bidra till sparandet.
Spara inte för mycket
Vad betyder det egentligen att spara för mycket? Finns det ens på kartan? Vi vill säga ja här. Det är viktigare att du sparar till dig själv än till ditt barn. Att ha en buffert och ett sparande kan vara livsavgörande om du skulle råka ut för en olycka eller få skador i hemmet som inte försäkringen täcker.
Vi vill såklart ge det mesta och det bästa till våra barn, men det betyder inte att vi ska ge dem ett överflöd av pengar när de fyller 18 år.
Rikatillsammans.se har skrivit ett intressant inlägg där de även tar upp sin bok som handlar om att göra sitt barn rikt, under deras research fick de tillochmed motfrågan “Skulle du haft mer pengar idag om du fått en miljon på 18-årsdagen?”.
Spara till barnbarn
Som mor- och farföräldrar så kan man antingen prata med föräldrarna, fråga om de har ett sparkonto eller annat som man kan sätta in pengar på, eller så kan man såklart öppna sitt eget sparande. Precis som vilket annat sparande så kan det vara bra att bestämma hur mycket och till vad du vill spara till. Vill du att ditt barnbarn ska ha extra sparkapital till framtida investeringar? Eller vill du spara till barnbarnen och ge en klumpsumma när de är äldre?
Hur mycket ska man spara till barn?
Se över din ekonomiska situation och räkna ut hur mycket du kan spara till barn. Är det 50 kronor eller 500 kronor i månaden spelar ingen roll, det är bättre att spara lite än inte alls. Många bestämmer sig för att spara till körkort eller kontantinsats, hur mycket det kommer ligga på när ditt barn väl får pengarna beror helt på hur du sparar.
Läs även: Spara pengar i vardagen
Måste man spara pengar till barn?
Du behöver inte spara pengar till barn om du inte kan eller vill, det är helt upp till varje familj att bestämma. Det finns många som inte får pengar när de blir 18 (eller äldre), och de flesta klarar sig bra ändå.
Glöm inte bort förmynderskapslagstiftningen
Som förälder har du fri föräldraförvaltning, men det betyder inte att barnets pengar är dina pengar. Du har ansvar för att ditt barns sparande förvaltas på ett omsorgsfullt sätt, du ska se till att barnets pengar placeras på ett säkert sätt och att det ger en skälig avkastning.
Du hittar mer om Förmynderskapslagstiftningen här.
Spara till barn tips - en kort sammanfattning
Våra bästa tips när det kommer till att spara till barn är
Bestäm hur mycket du kan och om du ska spara
Se till att spara i ditt namn om du vill ha kontroll över när ditt barn ska få pengarna
Be om hjälp om du inte vet hur du ska spara i fonder
Du behöver inte spara om du inte vill
Glöm inte bort förmyndarskapslagstiftningen.