Spartips 2023 – spara pengar i vardagen
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Vi lever i oförutsägbara tider - höga elpriser, stigande inflation, och omfattande uppsägningar hit och dit gör det svårt att veta hur du bör planera med pengarna. Dock med det sagt behöver det inte vara svårt att spara pengar under 2023. Därför har vi samlat några zmarta spartips till dig som vill bli bättre på att spara.
På 7 minuter eller mindre kommer du att läsa om våra tips på hur du sparar pengar i vardagen, hur du kan planera och budgetera dina pengar för långsiktigt sparande och även hur mycket du borde spara varje månad.
Spara pengar, våra 10 tips:
Buffertspara: 1–4 månaders lön efter skatt.
Köp begagnade varor.
Avsluta onödiga prenumerationer och streamingtjänster.
Laga mat hemma och ta med matlådor.
Jämför lån och försäkringar.
Skapa en månadsbudget.
Sälj prylar du inte längre använder.
Byt elavtal.
Håll utkik efter rabatter och reor.
Fixa och renovera hemma själv.
Använd dessa spartips för att få kontroll över ekonomin och minska onödiga utgifter. Läs våra tips i detalj här nedan.
1. Börja buffertspara
Att buffertspara betyder att spara ihop pengar till livets oförutsägbara händelser. Fönstren kan gå sönder och behöver bytas ut, bilen kan krångla och behöver ersättas eller kanske en oplanerat besök till tandläkaren kostar mer än du räknat med. Därför är det viktigt att buffertspara, och hur mycket buffertsparande du bör ha beror på flera faktorer: hur du bor, om du har barn eller inte, om du är gift, har sambo eller är singel.
I överlag rekommenderas det att du har mellan 1-4 månaders lön efter skatt i ditt buffertsparande, beroende på just din livsstil och situation. Har du barn och är gift kommer du vilja spara undan en högre belopp än om du är singel utan barn, till exempel.
2. Köp begagnade varor
Att köpa andrahandsvaror är ett underbart sätt att spara pengar. Bara för att varan har använts tidigare behöver det inte betyda att den är sliten eller i dåligt skick. Begagnade möbler, kläder, och bil- och teknikdelar hittar du oftast till en mycket billigare pris än om du hade köpt dem sprillans nya. Dessutom kan du oftast fynda unika prylar som inte alla andra har.
3. Avsluta onödiga prenumerationer och streamingtjänster
Idag är det lätt att samla på olika prenumerationer och streamingtjänster utan att veta hur många du egentligen har totalt. Vi alla älskar tv serier, musik, tidningar och ljudböcker, och de flesta av dessa medier får man i form av en prenumeration. Men det finns nästan för många olika plattformar att välja bland, och du har säkert samlat på en eller två prenumerationer mer än du verkligen utnyttjar varje månad. Försök att utvärdera vilka du faktiskt använder mest och avsluta dem som drar iväg pengar från dig i onödan.
4. Laga mat hemma
Ett enkelt sätt att spara pengar i vardagen är att laga mat hemma och ta med matlådor till jobbet. Tar du med dig hemlagad mat till jobbet tre dagar i veckan och äter ute för 120 kronor två dagar istället för att äta lunch ute varje dag kan du spara ungefär 18 720 kronor per år! Så mycket pengar kan gå till en familjeresa, nya datorn du är sugen på eller även till att betala av lån och skulder.
Skippa även fikan ute på stan och bjud hem kompisen till dig, eller varför inte ta nästa middagen hos en vän istället för att äta på en trendig restaurang för att spara ännu mer.
5. Jämför dina lån och försäkringar
Betalar du för mycket för dina lån och försäkringar i onödan? Med vår kostnadsfri tjänst kan du jämföra dina lån och försäkringar för att se om du kan dra ned dina kostnader. Dessutom om du har många små lån hos olika långivare eller banker kan du prova att samla dina lån och krediter istället. Då kan du eventuellt slippa betala flera avgifter för varje enskilt lån, och kanske även få en lägre ränta.
6. Skapa en månadsbudget
Att hålla dig till en månadsbudget är ett bra spartips för att kunna hålla koll på hushållsekonomin. Det är ett bra sätt att få kontroll över pengarna och att kunna veta exakt var dina utgifter går till. Dessutom är det enklare att sedan se var du kan minska dina spenderingar och då ägna rätt mängd pengar åt olika utgifter.
7. Sälj prylar du inte längre använder
Ett tips för att spara pengar är att rensa ur garderoberna hemma och samla ihop saker du inte har använt på ett tag. Det finns flera olika ställen, både online och i fysiska butiker, där du kan enkelt och smidigt sälja dina inte längre använda prylar. Det är inte bara ett bra sätt att spara ihop extra pengar utan det är också det perfekta sättet att bli av med röran hemma och ta reda på det du faktiskt använder dagligen.
8. Byt elavtal
Speciellt i dagsläget kan det enkelt vara så att du betalar väldigt höga priser för elen hemma. Använd därför vår jämförelsetjänst för elavtal för att ta reda på om du kan betala mindre. Genom vår jämförelsetjänst kan du även byta elavtal på bara några minuter.
Med pengarna du sparar kan du sprida ut dem bland din månadsbudget eller även välja att lägga till dem i ditt buffertsparande.
9. Håll utkik efter rabatter och reor
Innan du handlar kan det vara en bra idé att leta upp eventuella reor eller rabatter som finns för varan du har ögat på. Genom att handla på rea kan du enkelt spara några kronor hit och dit som hade annars spenderats i onödan.
10. Fixa och renovera hemma själv
Medan det är inte alltid möjligt att fixa och renovera hemma på egen hand finns det definitivt vissa projekt som går att ordna själv. Målar du om en vägg i sovrummet? Istället för att anställa ett proffs, ta en titt på Youtube och se om du kan fixa det på egen hand. Vi har även samlat några tips på hur du renoverar hemma själv för dig som planerar en hemrenovering.
Hur mycket pengar bör du spara?
Hur mycket ska du spara varje månad? Det är ingen lätt fråga att svara på då det beror på olika faktorer. De flesta banker och finansiella institutioner rekommenderar att du sparar ungefär 10 procent av din nettolön varje månad. Utgår vi ifrån att medellönen i Sverige ligger på 37 100 kronor innan skatt blir det då ett månadssparande på ungefär 2 870 kronor.
Beroende på din livsstil och var du befinner dig i livet kan den summan se lite annorlunda ut. Har du barn kan det ibland vara svårt att alltid spara samma summa varje månad. Om du bor med rumskamrater utanför stan och cyklar till jobbet kan du kanske spara ihop mer än 10 procent varje månad då du eventuellt har lägre och mindre utgifter. Likaså om du bor ensam mitt i stan, betalar av bolånet och studielånet, och äter ute mycket kan det bli ännu svårare att spara.
Men, med våra spartips kan du enklare spara pengar under 2023. Det behöver inte vara svårt att spara några kronor på vardagliga köp och det går även att tänka långsiktigt gällande pengar om du budgeterar och påbörjar ett buffertsparande.
Kom ihåg att ett enkelt sätt att spara pengar är att reducera onödiga utgifter, vare sig det gäller prenumerationer, elavtal eller lån och krediter. Genom att använda Zmartas kostnadsfria tjänster kan du dra ned dina utgifter där det går att få bättre avtal för just dig.
Det finns inget ‘bästa sätt’ att spara pengar på, utan det finns olika alternativ för olika typer av livsstilar och olika personer. För vissa personer fungerar olika lösningar bättre än andra, och det gäller att ta reda på de spartipsen som funkar för just dig.
Letar du efter ännu fler spartips? Läs vår artikel om hur du kan spara 100 000 kronor på ett år med en sparkalender.