6 snabba om inflation
Inflation kan vara en knepig sak att förstå, så vi tänkte svara på några vanliga frågor. Vi går igenom 6 snabba för att värma upp lite och komma igång!
1. Vad är det som händer?
Sen en tid tillbaka har inflationen ökat och nu ligger den över 3 procent i Sverige (med ett tak på hela 9,7 procent i juni 2023). Tidigare var inflationen ganska stabil och låg strax under 2 procent. Detta betyder i slutändan att du har mindre pengar kvar varje månad eftersom lönerna inte håller jämna steg med inflationen – det kan alltså vara en bra tid att förhandla om en lönehöjning!
2. Men vad är egentligen inflation?
Inflationen mäter priserna på allt vi köper. Dessa priser samlas, läggs ihop och ställs samman i inflationsstatistiken. Det betyder alltså att inflationen är en genomsnittlig ökning av priserna på allt vi konsumerar.
Ett väldigt förenklat exempel – om det enda vi konsumerar under ett år är:
Potatis, och priset ökar med 3 %
Tågbiljetter, och priset ökar med 2 %
Tröjor, och priset ökar med 2 %
Då blir det: 3% + 2 % + 2 % = 7 %, och 7 % / 3 = 2,3 %. Genomsnittlig ökning är 2,3 %, så inflationen ligger på 2,3 %.
3. Ansiktskrämen jag brukar köpa är dyrare än vanligt, är det inflation?
Nej. Om priset på en enskild vara stiger så räknas inte det som inflation. Inte heller om priset ökar på grund av en "utvecklad förpackning" eller en ett"förbättrat innehåll". Det måste vara en generell prisökning på alla varor och tjänster för att innebära en inflation.
4. Jag upplever att allt är dyrare än vad inflationen faktiskt säger, kan det stämma?
Det kan faktiskt stämma (och det gör det för många). Det beror på att inflationsstatistiken bara visar ett genomsnitt, men vissa hushåll kan ha haft högre prisökningar än andra. Förra året upplevde till exempel studenter en högre inflation än pensionärer.
5. Kan jag på något sätt ändra eller påverka inflationen?
Ett svar som kanske gör dig besviken, men tyvärr inte. Det enda man göra är att på bästa sätt försöka anpassa sig efter läget, och ha lite extra koll på utgifterna.
6. Vad kan jag göra för att underlätta för plånboken?
Det blir alltså ännu viktigare att ha koll på sin ekonomi i dessa tider. Det kan du göra på flera sätt – till exempel genom att skapa en hushållsbudget.
Det kan också vara ett bra läge att se över dina löpande utgifter, och hålla utkik efter gömda kostnader som kanske fallit mellan stolarna – att avsluta det där bortglömda gymmedlemskapet eller säga upp små prenumerationer kan göra större skillnad än vad man tror. Många bäckar små!
Om du har lån eller krediter, se över villkoren på dessa och jämför din ränta alternativt samla krediterna för att sänka din månadskostnad så mycket som möjligt.
Extratips!
Om du har möjlighet så är det bra läge att försöka spara lite extra pengar just nu. Det är alltid bra att ha en buffert om någon period skulle bli tuff ekonomiskt. Vi finns här för dig och lovar att göra vårt bästa för att hjälpa dig med din ekonomi – oavsett om det handlar om försäkringar, lån eller elavtal. :)