Separation: så förbereder du dig
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Har du bestämt dig för att separera eller överväger du fortfarande dina alternativ? Oroar du dig över hur ekonomin ska gå ihop om ni separerar? Att separera och flytta ifrån varandra är ett enormt beslut som ni inte bestämmer över en kaffe. Har ni även barn kan beslutet bli ännu tuffare.
Ta 5 minuter och läs vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för att separera från din partner, hur det kan fungera om ni är gifta och inte har ett äktenskapsförord och vad som kan vara viktigt att komma ihåg om ni har barn tillsammans.
Hur separerar man egentligen?
Hur kan du separera på ett bra sätt? Vad behöver du tänka på? Har ni minderåriga barn tillsammans? Oavsett livssituation så kan vi vara säkra på att du vill separera på ett så bra och fridfullt sätt som möjligt.
Att separera, eller att flytta ifrån varandra, kan vara ett bra alternativ om ni är i en situation där ni inte mår bra av att vara tillsammans. Att separera kan då hjälpa er bestämma er för att avsluta er relation, eller så kanske ni kan hitta tillbaka till varandra och komma varandra närmare än någonsin.
Att separera som gifta behöver inte betyda att ni måste ansöka om skilsmässa. Viktigaste är att ni är överens och gör vad som funkar bäst för er och er livssituation.
Viktigt att tänka på om ni bestämt er för att separera:
Hur gör ni med bostaden?
Hur ska ni dela upp ägodelar och bilar?
Har ni gemensamma kostnader eller konton som ska splittas?
Har ni minderåriga barn där vårdnaden ska delas?
Hur vill (om ni har) barnen göra?
Vill ni ha en deadline på separationen?
Hur gör ni för att bådas ekonomi ska gå runt?
Tips vid separation
Precis som vad vi listat här ovanför är det en hel del ni måste tänka på både innan och under en separation. En av de viktigare punkterna som många glömmer bort är dock den mentala biten, doktor24.se har listat flera tips till personer som går igenom en separation, dessa är bland annat
Prata om det och bearbeta situationen tillsammans. Berätta inte bara för din partner som du går igenom separationen med, men se till att även få ett stöd av nära och kära genom att prata om vad ni går igenom och tillåt dig själv att älta, ventilera och bolla tankar och funderingar.
Tillåt dina känslor att komma fram, oavsett om det är att du är förbannad och hatar världen en dag eller är ledsen och har ångest den andra. Det är viktigt att du tillåter dig själv att acceptera dina känslor runt en separation så att du kan bearbeta och läka. Vad som är viktigt är att du inte låter känslan du har för stunden påverka ditt agerande.
Prioritera vad som är viktigt för dig och ditt mående. Detta betyder att du ska fokusera på vad du och din hälsa behöver, prioritera bort onödig energi och hitta vad som får dig att må bättre.
Glöm inte bort att ha ett skyddsnät i form av stöd från nära och kära. Våga luta dig mot andra och ta hjälp av personer som du känner dig trygg med. Om du inte har någon du känner dig trygg med, eller om du vill hitta ytterligare stöd kan du kolla vad som finns i din närmiljö, vilka stödfunktioner erbjuds där du bor? Och hur kan skola hjälpa till att stötta barn, om du har några?
Vad händer med ekonomin vid en separation?
Om ni har bestämt er för att separera, hur gör ni med den ekonomiska delen? Att flytta ifrån varandra och komma på fötter ekonomiskt igen är inte det lättaste, speciellt om ni har flera större vardagsutgifter som ska delas eller tas över.
Ibland kan det bli tufft ekonomiskt efter en separation, men innan du överväger att låna pengar borde du sitta ner och göra en hushållsbudget. Då kan du få koll på alla nya utgifter, samtidigt kan du kolla närmare på om du har rätt till några bidrag – något som kan minska behovet att låna.
Har ni gemensamma barn men de ska vara skrivna och bo hos dig på heltid? Då ska du ha koll på vilka bidrag du kan få som ensamstående.
Om ni ska separera och inte längre vill ha ett gemensamt konto så avslutar ni det och omvandlar det till enskilda konton tillsammans med banken. Då det är ett gemensamt konto kan ni inte bara ta bort ena kontohavaren, ni kan därför endast omvandla eller stänga kontot helt. Skulle det vara så att ni är ovänner och/eller i en tvist, kan du välja att avsluta kontot. Detta kan du göra utan att din partner känner till det, eller godkänner.
Du glömmer väl inte försäkringarna?
Att separera handlar inte bara om den ekonomiska biten, har ni flera olika försäkringar så är det läge att se över och teckna om dem också. Om ni har en hemförsäkring på bostaden ni bor i nu, så kommer du behöva ta bort ditt namn från den, samt teckna en ny hemförsäkring för hemmet du flyttar till. För att få bäst pris och villkor kan det vara smart att se över alla dina försäkringar och kolla om du kan minska dina kostnader.
Äger ni bilar tillsammans? Då ska du komma ihåg att även kolla upp din bilförsäkring. Om du oroar dig för att hamna i en tuffare ekonomisk situation, kan det vara ett smart beslut att sälja din bil, alternativt se om du kan teckna en ny, billigare bilförsäkring.
Separera med barn
Att separera med barn är inte lätt, ännu jobbigare blir det om de är minderåriga och kanske inte förstår vad det innebär. Vad måste ni komma ihåg när ni separerar med barn?
Om ni inte är gifta och har bestämt er för att separera måste pappan bekräfta sitt faderskap hos de sociala myndigheterna, detta är ett krav även om han vill ha vårdnaden.
Små barn kan inte säga och förstå innebörden av om de vill bo hos ena föräldern. Det är därför upp till er för föräldrar (om ni inte bestämt att barnet/barnen endast ska bo hos en förälder), att komma ihåg att barnets bästa som har den avgörande faktorn var och hur barnet ska bo. Äldre barn som har en bättre förståelse när det kommer till just separation, väljer i många fall själv var denne vill spendera tiden, så länge föräldrarna är överens.
Alla barn ska och har rätt till en trygg uppväxt med en bra relation till sina föräldrar. I vissa fall är detta inte möjligt och det finns organisationer som hjälper till om du behöver stöd och hjälp för att försäkra att barnet/barnen bor i en trygg och säker miljö.
Försäkringskassan har bra med information när det kommer till hur ni ska tänka när det kommer till den ekonomiska biten vid en separation.
När ska man separera med barn?
Det finns ingen rätt eller fel tidpunkt att separera med barn. Är livssituationen för barnen otrygg där ni som föräldrar bråkar mycket och detta påverkar barnen mående? Då kan det vara tid att överväga en separation.
Men att bestämma en tid där det passar att separera beroende på barnet/barnens ålder går inte att svara på. En separation har mindre med åldern att göra och mer med hälsan och tryggheten att göra.
Tips vid separation med barn
Precis som med dig och ditt mående under en separation, är det viktigt att även se barnets behov och du som vuxen bär ett extra stort ansvar för att barnet/barnen får vad de behöver några punkter doktor24.se tar upp är
Trygghet är extra viktigt för ett barn om ni går igenom en separation. Se till att denne fortsätter att gå i skolan och om det finns några fritidsaktiviteter. En separation är en stor omställning för ett barn, så det är även viktigt att du som förälder inte öser på med nya aktiviteter och annat okänt på barnet, denne behöver precis som du anpassa sig till en helt ny vardag.
Samtal och kommunikation är som i alla relationer a och o. Men för ett barn vars föräldrar separerar kan det vara ännu viktigare att prata. Barn, oavsett ålder förstår mycket mer än vad vi tror, deras känslor kan dock göra det svårt för dem att kommunicera. Som vuxen bär du ett stort ansvar att bemöta dessa känslor och frågor som kan komma, oavsett tid på dygnet.
Som punkt nummer 2 så kan det vara svårt för barn att kommunicera sina känslor, du som förälder kan få stöd av skolan, dessa har både sköterskor, lärare och kuratorer som kan stötta ditt barn i vardagen och att lyssna.
Vi har alla känslor, du som vuxen har bättre förståelse när det kommer till dessa, så det är viktigt att du pratar med barnet/barnen om dessa. Har ni separerat så fortsätt prata om känslor man kan ha, men undvik att ta upp den andra parten. Att det kan vara infekterat mellan dig och den ex-partner är inte ovanligt, men du ska även komma ihåg att det är mellan er två, inte barnet.
Det är förstås jobbigt för alla inblandade när man separerar, att man separerar med barn kan göra det jobbigare då man fortfarande måste tänka på barnets behov innan sina egna. Detta gör att du enkelt kan trilla ner i en ond cirkel och inte se dina egna behov, eller ignorera dina egna känslor. Försök att inte glömma bort dig själv och hitta en ny balans i vardagen, även om det kan ta lite tid.
Bodelning vid separation
Du har tagit steget och berättat att du vill separera, vad händer nu? Är ni gifta eller sambos? Äger ni bostaden tillsammans eller ägs den av din partner och blir det ditt ansvar att flytta? Har ni barn och vad är isåfall bästa lösningen för dem? Frågorna kan vara många och det är ingen lätt process att gå igenom. Endbright.se har en väldigt informativ artikel där de även går in på detalj när det kommer till separationens olika faser.
Hur fungerar det då när man är i flytt- och bodelningsskedet av separationen? När ni väl bestämt er brukar denna fråga komma upp, det är väldigt ofta som denna bringar störst ångest då det påverkar bådas ekonomiska förutsättningar.
Som mycket annat i livet brukar det inte gå snabbt att få fram en praktisk och permanent lösning. Många väljer därför, om möjligheten finns, att bo kvar med varandra tills att man hittar en permanent lösning som funkar för alla.
Går inte detta så kan man tillfälligt flytta hem till en släkting eller vän. Har man inte denna möjlighet kan man försöka hitta ett andrahandskontrakt eller mellanboende. Lägenhetshotell kan finnas beroende på vad ni bor, men detta kan bli dyrt om man redan sitter i en tuff ekonomisk situation.
Har ni barn tillsammans? Många som har barn väljer att alternera boendet i det gemensamma hemmet tills att man hittat en permanent lösning. Då bor barnen kvar i hemmet och föräldrarna bor exempelvis varannan vecka, detta gör att barnets/barnens vardag blir så normal och trygg som möjligt tills att boendedelen är löst.
Vad som kan vara bra om ni är oense hur ni vill göra, är att sätta er ner och skriva ett bodelningskontrakt, för att undvika ytterligare dispyter så bör ni göra detta tillsammans med en jurist eller annan utomstående.
När bara en vill separera
Så, vad gör du om bara du vill separera och din partner inte vill? Hur gör du om din partner inte vill separera men det är oundvikligt? Det finns ingen som kan tvinga dig att stanna kvar i en relation som du inte vill vara i.
Är ni sambos är processen att separera lite enklare än om ni är gifta, där kommer tingsrätten in och beslutar i huvudregel att ni ska ha betänketid innan de godkänner en skilsmässa. Detta beror dock helt på er situation, och om endast bott tillsammans de senaste 2 åren kan ni skilja er utan någon betänketid alls. Det är en hel del som du kommer behöva tänka på innan separationen är fullbordad. Är du osäker eller har frågor så finns det hjälp i form av jurister, forum online och andra organisationer.
Att vara orolig för det praktiska och ekonomiska vid en separation är fullt normalt, och vad som är viktigt att komma ihåg är att allt brukar lösa sig till slut.