Lyckas med löneförhandlingen
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Vi ger dig råd och information om löneförhandlingar, oavsett om du är i en anställningsprocess där du ska lämna löneanspråk eller om du förbereder dig inför ett lönesamtal på din arbetsplats. Du kommer få ta del av strategier och argument för att förhandla dig till en högre lön.
Förhandla lön vid nyanställning
Grattis till att du tagit dig långt i en anställningsprocess, nu är det dags att löneförhandla! Beroende på om du har varit anställd inom branschen sedan tidigare, eller är helt ny, har du troligen olika bra koll på vad som kan vara en rimlig lön för dig.
Det viktiga är att du utgår från dig själv och vad du har att erbjuda din nya arbetsgivare. Samla på dig information om vad andra i branschen har i lön och vad dina tidigare erfarenheter kan ha för betydelse för din nya roll. Du kan behöva vara mer kreativ eftersom du inte har erfarenhet av samma arbetsuppgifter sedan tidigare.
Hör med de fackliga företrädarna på arbetsplatsen om vad lönen ligger för andra i din arbetsroll. Tänk på att inte lägga dig på ett för lågt löneanspråk, det är svårare att höja lönen ordentligt senare på samma arbetsplats.
Argument vid löneförhandling inför nytt jobb
Tänk igenom, läs på och skriv ner det du kan behöva ha med dig in på förhandlingen:
Utgå från vad arbetsgivaren har efterfrågat i en eventuell jobbannons. Lyft fram det du checkar av och hur du kan vara en tillgång med det du har gjort tidigare.
Ge konkreta exempel på resultat du uppnått i tidigare anställningar, underbygg det gärna med siffror.
Utgå från vad som är en rimlig lön på marknaden, fackförbund har ofta bra statistik på lönenivåer inom olika yrken.
Lyft fram dina särskilda färdigheter och kompetenser.
Visa hur din utbildning kan hjälpa dig i arbetsrollen.
Lojalitet och ansvar är viktigt för arbetsgivare, visa respekt gentemot tidigare arbetsgivare och visa, om möjligt, hur du har varit ansvarstagande i din tidigare roll.
Skriftligt löneanspråk
I en ansökningsprocess kan du hamna i en situation där arbetsgivaren ber dig att lämna ett skriftligt löneanspråk. Du skriver den lön du önskar eller ett lönespann som du tänker dig. Läs på innan och basera ditt anspråk på vad som är rimligt för den rollen och för dig utifrån dina tidigare erfarenheter. Lägg till en motivering för varför du begär den lönen du gör.
Den månadslön du skriver i anspråket ska du skriva som bruttolön, alltså lönen innan du har betalat skatt på den. Om du vill ta reda på vad din årsinkomst är tar du din bruttolön x 12, det är din sammanlagda inkomst under året som du sedan skattar på varje månad.
Om du kan visa att ditt anspråk är grundat på vad som är rimligt på marknaden och att du har vägt in din egen kompetens ger ett professionellt intryck och kan hjälpa dig i en löneförhandling. Formulera det kort, bara några meningar, där du meddelar summan eller intervallet och din motivering.
Retorik i lönesamtal
Under ett lönesamtal är det bra att försöka hitta en balans mellan att stå upp för dig själv samtidigt som du har respekt för motparten och visar att du är flexibel:
Gör det här:
Kom förberedd med argument.
Försök underbygga dina argument med exempel på prestationer och resultat.
Var självsäker i dina styrkor och vad du är värd.
Lyssna på vad arbetsgivaren säger och försök vara flexibel under samtalet.
Var positiv och saklig, håll dig till det som är relevant för samtalet.
Undvik det här:
Var inte för vag, säg inte “jag tycker att jag förtjänar” utan att förklara varför.
Förminska inte dina prestationer eller tidigare erfarenheter.
Jämför dig inte med dina kollegor.
Ställ inte ultimatum.
Gå ner i lön vid nytt jobb
För många är byte av jobb förknippat med att kunna förhandla sig till en högre lön. Men det finns situationer där det är värt att gå ner i lön vid ett jobbyte. Dels kan det finnas annat som en arbetsplats kan erbjuda som det värt det, dels kan det handla om individens egna behov.
För att få en balans i livet finns det flera aspekter av ett arbete som väger tyngre än lönen. Till exempel kan distansarbete, flexibla arbetstider och kortare pendlingstid hjälpa barnfamiljer. De som kommer från en dålig arbetsmiljö med stress eller andra problem kanske kan tänka sig att gå ner i lön för att få vara på en arbetsplats där de trivs.
Även andra arbetsuppgifter kan vara anledning till att acceptera en lägre lön, genom att få större ansvar eller kompetensutveckling kan det vara smart att tillfälligt gå ner i lön för att tjäna på det senare.
Löneförhandling på nuvarande arbetsplats
En löneförhandling sker mellan två parter, till exempel fackförening och arbetsgivarförbund eller chef och anställd. Många arbetsplatser har årliga lönesamtal men det kan även ske utifrån saker som händer i verksamheten. Vi hjälper dig med vad du kan tänka på när du ska löneförhandla efter att ha fått nya arbetsuppgifter, vill få lön efter prestation eller har lönesamtal under en inflation.
När kan man löneförhandla?
Hur lönesamtal fungerar skiljer sig åt mellan arbetsplatser. Ofta har du någon typ av utvecklings- eller medarbetarsamtal med arbetsgivaren innan, men det kan också vara efter vissa projekt eller om du får en ny roll med nya ansvarsområden.
Utvecklings- eller medarbetarsamtal hålls ofta en eller två gånger per år, men beroende på verksamhet kan man ha det oftare. Under samtalen brukar parterna diskutera feedback, sätta nya mål för arbetstagaren och diskutera karriärutveckling. Inom karriärutveckling kan både din personliga utveckling på arbetsplatsen och lön diskuteras.
Beroende på reglerna på din arbetsplats kan du försöka löneförhandla när du tror att du har en bra möjlighet att höja lönen, till exempel om du gjort något extra bra på jobbet.
Hur ofta bör man ha lönesamtal egentligen?
Ska man få löneförhandla varje år? Ja, om du är tillsvidareanställd med kollektivavtal har du rätt till att löneförhandla varje år.
De som inte har kollektivavtal behöver se till att få det inskrivet i anställningsavtalet. På vissa arbetsplatser har man flera lönesamtal per år och det kan finnas chans att be om ett samtal för att förhandla lön.
Nya arbetsuppgifter – kan jag be om ny lön?
Eventuellt ja, med nya arbetsuppgifter finns det möjlighet att omförhandla din lön. På många ställen har man fasta datum för när löner förhandlas, men om den nya rollen gör att dina ansvarsområden ändras drastiskt kan det vara möjligt att ändå omförhandla.
Argumentera för varför du ska ha en höjd lön utifrån dina nya uppgifter. Om du får mer ansvar är det en bra anledning. Om du får nya uppgifter som du är särskilt utbildad inom kan det vara ett annat bra argument för att höja lönen.
Argument för lönesamtal på din nuvarande arbetsplats
Samla det du har gjort sedan det senaste lönesamtalet och plocka ut det som du tror gynnar dig i samtalet.
Visa vilket värde du har för företaget, exempelvis är lojalitet eller ökat ansvar något som kan hjälpa dig att få en högre lön.
Ha gärna ett långsiktigt perspektiv och visa hur du vill arbeta framåt, visa engagemang inför att växa tillsammans med företaget. Visa varför de ska investera i dig framåt.
Ibland kan lönen vara ganska låst, överväg då andra förmåner och visa att du är öppen för dem. Var flexibel i förhandlingen.
Eftersom lönesamtal ska föregås av utvecklingssamtal är det en bra idé att återknyta till det som diskuterades i utvecklingssamtalet.
Om marknadslönen verkar ha ändrats till det högre kan du ta med siffror på det.
Lönesamtal under inflation
Inflation kan göra att det blir tuffare löneförhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare. Fackförbunden vill att deras medlemmar ska få en lön som kompenserar för att allt blir dyrare under en inflation. Om du själv ska löneförhandla – var beredd på att även din arbetsgivare påverkas av inflation och kan vilja hålla hårt i pengarna, men argumentera för att du behöver en höjning för att klara inflationen.
Under inflationstider, men ibland även annars, kan chefer lova en högre lön vid ett senare tillfälle. Det kanske stämmer men låt det inte hända flera gånger, stå på dig.
Löneförhandling efter provanställning
Samla under provanställningen på dig av prestationer som du kan ta upp i lönesamtal när du övergår till en tillsvidaretjänst. Ha även koll på vad som förväntas av dig innan provanställningen så att du kan visa hur du levt upp till de mål som du och arbetsgivaren satt innan du började.
Lönesättande samtal eller traditionell förhandling
Lönesättande samtal innebär ett samtal mellan arbetsgivare och dig som arbetstagare. Arbetsgivaren presenterar den tänkta lönen direkt i samtalet. Man kan diskutera men det blir sällan stora skillnader från det första budet. Ofta sker såna samtal individuellt och är vanligt på företag.
I det som kallas traditionell förhandling kan fackförbund vara delaktiga för att tala för större grupper av arbetstagare. Man använder den här typen av förhandling när löner sätts utifrån kollektivavtal eller förhandlas av fackförbund för hela personalgrupper.
Fackföreningar i löneförhandlingar
Du kan ta hjälp av fackliga representanter på arbetsplatsen för rådgivning innan en löneförhandling. Men även under förhandlingar kan facket stötta dig som medarbetare. Fackförbund brukar också göra löneanalyser och kan ge dig data om marknadslöner för din arbetsroll.
I vissa sammanhang kan fackförbund förhandla kollektivt för hela personalgrupper, till exempel sker det inom sjukvården och industriyrken. Om du behöver juridisk stöttning eller vill veta mer om dina rättigheter kan facket hjälpa dig med detta.
Vad är en rimlig löneökning?
För att öka chanserna att få din önskade löneökning är det viktigt att du läser på om vad som är en rimlig löneökning. Den nominella löneökningen är hur mycket lönen ökar varje år. Men även om din lön ökar kan hög inflation göra att allt annat blir dyrare och du får inte mer pengar att röra dig med varje månad.
Därför brukar man prata om reallöneökning, det visar hur mycket mer löntagare i Sverige får i löneökning per år när man räknat in inflationen. 2022 och 2023 var det en låg reallöneökning eftersom inflationen var hög – det innebär att snittet av löntagare i Sverige inte fått så mycket mer pengar i lön per månad. Normalt sett ökar lönerna och mellan 1995-2023 har reallönerna ökat med sammanlagt 53,8 %.
De senaste åren har reallöneökningarna legat mellan 2,5 % och 3,0 % men 2023 kom arbetsmarknadens parter överens om att höja den siffran, på grund av ett tuffare ekonomiskt läge. Enligt Medlingsinstitutet ökade de nominella lönerna 4,1 % i februari 2024 jämfört med samma tid året innan. Dock steg reallönerna bara med 1,7 % under samma period.
För att sammanfatta kan man säga att i ett normalläge, utan hög inflation, är 2,5 % historiskt en rimlig höjning att förhålla sig till. Kom ihåg att det inte är garanterat, det beror på vilken bransch du är i och din individuella prestation.