Hur mycket kontanter behövs vid en kris?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
När kriget i Ukraina bröt ut vad det fler svenskar än på länge som började ta ut kontanter för att spara dem hemma, varför undrar kanske du. Anledningarna var allt från att vara redo om kriget kom till Sverige, eller att teknologin skulle krascha och man inte skulle kunna betala med kort, telefon eller klocka. Har du kontanter sparade hemma? Om inte, varför?
Precis som med allt annat sparande så bör första frågan innan du börjar vara vad du ska spara pengar till. Är ditt mål att ha kontanter hemma utifall du måste lämna och resa någon annanstans? Är det att ha så att du kan betala utifall det inte fungerar att handla med kort? Oavsett anledning, sätt upp ett mål och om du tar ut lite i taget för att lägga undan en större summa kontanter hemma, eller om du tar ut pengar på en gång för att spara är helt upp till dig.
På knappa 5 minuter kan du läsa om varför du ska ha sparade kontanter hemma, vad du kan använda dem till och hur du ska tänka när du tar ut pengar.
Hur mycket kontanter bör du ha hemma?
Vad klassas då som en kris och hur mycket kan man behöva? En kris är allt från en naturkatastrof och långvarigt strömavbrott till krig och kraschade betalsystem. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så bör en privatperson ha minst 2 000 kronor i kontanter redo utifall krisen skulle slå till. Ju fler personer ni är i familjen, desto mer pengar kan du räkna att du behöver till bland annat mat.
De största och viktigaste kostnaderna som kommer med en kris är mat och bensin. Det är oklart om du kommer ha möjlighet att köra ett fordon om en kris som naturkatastrof inträffar, men om, hur mycket kontanter skulle du behöva för att fylla tanken och köpa några extra dunkar till färden? Hur mycket mat skulle du behöva ha med dig? Alternativt kunna handla?
Hur mycket kontanter kan du ta ut?
Problemet vi har i Sverige är att man inte kan ta ut mindre valörer än hundralappar i bankomater. Detta betyder att du troligtvis måste ta ut mindre summor, flera gånger. Majoriteten av banker hanterat inte kontanter längre, så du blir tvungen att förlita dig på att bankomaten du går till, alternativt växla pengarna i en butik. Det finns två stycken gränser när det kommer till hur mycket du kan ta ut i en bankautomat med ett Mastercard, dessa är:
5 000 kronor får du ta ut per tillfälle
15 000 kronor får du ta ut per kalendervecka.
Om du har ett kredit- och betalkort, Mastercard Guld eller Mastercard Platinum kan du ta ut upp till 30 000 kronor. Dessa uttagsbelopp varierar dock när det kommer till lokala bestämmelser, samt vilken bank uttagsautomaten tillhör.
Hur mycket kontanter får du resa med?
Om du reser till eller från Europa så får du ta med dig 10 000 euro i kontanter (eller motsvarande belopp i andra valutor). Tar du med dig mer måste du deklarera detta och anmäla beloppet till tullmyndigheterna, detta gör du tillsammans med EU-blanketten anmälan av kontanta medel. Tullmyndigheterna kan även kräva att du redovisar varifrån pengarna kommer ifrån, detta för att förhindra penningtvätt.
När det kommer till att resa mellan EU-länderna blir det lite vagare, det finns nämligen inte konkreta lagar som säger hur mycket du får ta med. Så det är ditt ansvar att kontakta tullmyndigheterna i det land du ska resa från, och fråga dem hur mycket du får ta med.
Läs mer om att resa med kontanter hos europa.eu
Hur sätter du in kontanter på kortet?
Om du har kontanter och vill sätta in dem på ditt bankkort så finns det idag två stycken olika sätt du kan göra det på.
Besök en bankomats insättningsautomat, sätt in eller blippa ditt bankkort och tryck in din personliga kod. Välj sedelinsättning och önskat konto, när det är gjort anger du vilket belopp som du vill sätta in. Det finns ett sedelfack där du lägger dina sedlar, när dessa lämnats in kontrollerar du så att beloppet stämmer och klickar på godkänn och tar ditt kvitto.
Du kan inte sätta in mynt via insättningsautomater, dessa kan du istället sätta in via en myntautomat som du kan hitta på bankkontor.
Läs även: Spara pengar i vardagen och Spara 100 000 kronor