Inflation i Sverige
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Inflationen i Sverige har stigit rejält under de senaste månaderna – i början av 2023 låg siffran på runt 9%, vilket är den högsta nivån på 30 år. Men vad betyder det egentligen att vi befinner oss i en period med hög inflation? Hur påverkas vi och vilka konsekvenserna finns det? Vad kan du som privatperson göra för att navigera ekonomin enklare i dessa tider? Läs vidare för att ta reda på det.
På 7 minuter eller mindre kommer du att läsa om: grundläggande kunskap om inflation, vilka konsekvenser som uppstår, hur olika lån påverkas och tips på hur du kan hantera inflationen.
Vad är inflation?
Med inflation menas en ökning av de allmänna priserna på varor och tjänster som leder till att hushållens köpkraft minskar.
Varför uppstår inflation?
Det finns inte bara en orsak till inflation, utan olika typer av inflation uppstår på grund av olika orsaker. Till exempel kan efterfrågan på en viss vara vara högre än utbudet, vilket kan leda till att priserna pressas upp. Den typen av inflation kallas efterfrågeinflation.
Kostnadsinflation uppstår när produktionskostnaderna av en vara eller tjänst ökar och därmed höjs även slutpriset. När bankerna skapar nya pengar eller ger ut mer krediter kan det allmänna valutavärdet sjunka vilket gör att pengarna du har i fickan eller banken blir mindre värda.
Vad är importerad inflation?
Inflation kan också uppstå på grund av globala situationer och priser på importvaror, så kallad importerad inflation. Eftersom priserna på många råvaror bestäms utifrån en internationell marknad kan de påverkas av flera faktorer, exempelvis pågående krig i Ukraina som gör att flera råvaror blir antingen dyrare eller helt otillgängliga.
Hur mäts inflation?
Inflation kan mätas på olika sätt, men det allra vanligaste är att mäta priserna på varor och tjänster och sedan jämföra dem över tid i ett prisindex. Konsumentprisindex (KPI) är det vanligaste måttet på inflation i Sverige eftersom det visar utvecklingen av priserna på hushållsprodukter och tjänster. Till exempel betyder en inflationstakt på 3% att priserna på konsumentvaror har ökat med ungefär 3% jämfört med samma månad från föregående år.
Till skillnad från KPI är konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ett mått på inflation som inte tar hänsyn till effekten av förändrade räntor. Det betyder att KPIF inte påverkas av ändrade räntor under året. Det är detta mått som Riksbanken använder i sitt inflationsmål.
Inflationens konsekvenser
Vare sig vi befinner oss i en ekonomisk period med hög eller låg inflation påverkar det alltid hela ekonomin.
Låg inflation - vad betyder det?
Såklart vill vi inte ha för hög inflation, men det är likaså inte idealiskt att ha för låg inflation heller. En lagom och stabil inflationsnivå kan vara bra för ekonomins tillväxt och kan därmed leda till goda ekonomiska förutsättningar både för företag och privatpersoner. För låg inflation kan leda till att priserna rasar, vilket kallas deflation. Deflation är aldrig bra eftersom det innebär en negativ effekt på ekonomin - handeln minskar, lönerna sjunker och arbetslösheten stiger. Det är därför viktigt att inflationen hålls på en lagom och stadig nivå för att bidra till framgångsrik ekonomisk tillväxt.
Hög inflation - så påverkas samhället
Hög inflation leder till att pengarna på ditt bankkonto förlorar värde och att det inte går att köpa lika mycket med samma mängd pengar som tidigare. Även låneräntorna höjs till en punkt där de flesta lån blir mycket dyrare. På grund av detta kräver många arbetare att lönerna borde höjas i samband med de stigande priserna, vilket i sin tur leder till att företag måste höja sina priser för att hålla jämna steg med sina stigande utgifter. Detta leder till en cirkel av höjda priser som blir väldigt svår för ekonomin att ta sig ur.
Inflation Sverige 2023 - jämfört med 2022
Vad är inflationen i Sverige just nu? Som tidigare nämnts ligger inflationen på runt 9% i början av detta år. Enligt SCB ökade inflationen i Sverige under 2022 från ungefär 4% i början av året till ungefär 10% i december. Detta betyder att vi börjar 2023 med en mycket högre inflationsnivå än vad vi började 2022 med.
Eftersom Riksbankens inflationsmål ligger på 2% kan det anses vara relativt oroväckande att inflationen har legat så på pass högt under en längre tid. Dock har inflationstakten redan sjunkit lite jämfört med december 2022, då den var 10,2%.
Inflation och bolån - hur påverkar inflation lån?
Utöver andra hushållsutgifter påverkas även bolån och räntor av hög inflation. När räntorna höjs av banker eller långivare till följd av inflation, blir hela lånet kortsiktigt dyrare för dig som låntagare - inflation och ränta går hand i hand.
Men på lång sikt kan inflation anses vara något som till slut gynnar dig som låntagare om den håller i sig länge. Med en förlängd inflation höjs oftast lönerna i samband med detta, vilket gör att ditt bolån sjunker i värde. Det vill säga att i förhållande till din nya höjda lön och de allmänna höga priserna på marknaden har själva bolånet inte ändrats någonting - vilket betyder att du i princip amorterar på ditt lån utan att du själv betalar något på det. Det är dessutom inte bara bolån som påverkas på detta sätt av inflationen, utan alla typer av lån sjunker i värde.
Det kan dock ändå vara svårt att betala av bolånet på grund av de höjda räntorna och andra höjda hushållsutgifter. I detta fall kan du istället prova kontakta andra långivare och försöka att få ett bättre erbjudande på ditt lån. Använd även Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst för att enkelt jämföra ditt bolån och se om det finns ett bättre val för just dig med lägre räntor eller även bättre villkor. Du kan även jämföra dina andra privatlån för att ta reda på andra val om räntorna visar sig vara för höga att betala av.
3 tips på hur du klarar inflationen
Spara. Även om det kan bli svårt att spara när utgifterna ökar rejält, är det alltid viktigt att försöka spara så mycket som möjligt varje månad för din ekonomi. För detaljerade tips om hur du kan lyckas med detta, hänvisar vi till våra spartips för 2023 som hjälper dig att spara mer.
Håll dig till en budget. Det är alltid enklast att hålla koll på din spendering när du har en budget. Ännu viktigare än att ha en budget är att faktiskt hålla dig till den, speciellt när det är hög inflation! Försök att skapa en budget för hushållets utgifter och sedan hålla dig till den så mycket som möjligt.
Bind räntan. Tänk på att binda din ränta på bolånet istället för att ha en rörlig ränta. Med en fast ränta får du en mer förutsägbar ekonomi jämfört med en rörlig ränta, vilket kan ge dig lite mer trygghet i dina ekonomiska planeringar. Om du är osäker på vad du bör göra med räntan kan du läsa mer om det i vår artikel om att välja mellan fast eller rörlig ränta.
Det är aldrig lätt att leva i oförutsägbara ekonomiska tider. Stigande matpriser, bolåneräntor och andra utgifter gör det svårt att veta vad allt detta betyder för dig som privatperson. Att förstå hur inflationen fungerar och hur den påverkar ekonomin som helhet är första steget till att kunna planera din egen ekonomi enklare. Kom ihåg att följa alla våra tips för att göra det ännu lättare för dig själv!