Höga elpriser och dyr elräkning? – hur du överlever vintern 2022
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Vi känner alla av det mer eller mindre. Elpriset och hur det månad för månad känns lite extra när man öppnar räkningen för att se vad elräkningen ligger på. Är du orolig för vintern? Känner du ångest av att inte ha 50 000 kr undanlagt för skyhöga räkningar? Vi förstår dig!
På 5 minuter kommer du kunna läsa hur elpriserna växer, hur de påverkar vår vardag och vad du kan göra för att sänka dina elkostnader.
Hur en dyr elräkning kan påverka vardagsekonomin
Att betala boräntorna har blivit betydligt dyrare efter Riksbankens alla räntehöjningar under 2022. Samtidigt har inflationen ökat i rask takt under året och nästan allt har blivit dyrare –som priset på mat, kläder och prylar. Det som har stått för den största prisökningen är emellertid elen, enligt SCB och har inneburit ett hårt slag mot många hushåll vars elräkningar har skjutit i höjden.
Hur du kan påverka din energiförbrukning
Det har nog inte undgått någon att elpriserna blev höga i vinter. Så vad kan du göra för att ha råd med oväntat höga elräkningar? Kanske kan du ändra några vanor? Vi pratar inte om att sluta äta eller stänga av elen helt, utan mer om att ändra sådant som kan hjälpa dig och din ekonomi i längden. Tillsammans med husguiden som hjälp har vi satt ihop en lista på vad just du kan göra för att få en billigare elräkning i vinter.
Sänk temperaturen i hemmet genom att dra ner värmen från 25 grader till 21. Dra ner graderna på elementen och slå av golvvärmen - eller till och med 18-19 grader för den modige.
Dra ner på vattenanvändningen. Slå av vattnet när du borstar tänderna, tvätta inte håret varje dag, tvätta inte kläder dagligen.
Täta fönster, dörrar och byggnader. Genom att täta om eller täta extra kan du hålla bostaden varmare och behöver inte använda dig av lika mycket el. Bara att dra för gardinerna kan hjälpa mycket!
Se över dina belysningskällor och användning. Släck lamporna när du lämnar ett rum, slå av fönsterlamporna under natten och ha dem inte på om det naturliga ljuset under dagen räcker.
Flytta elanvändningen. Detta kan du göra genom att inte tvätta kläder, duscha eller diska under de mest belastade timmarna på morgonen och kvällen.
Se över ditt elavtal
Vad som är viktigt är att verkligen se över dina energivanor. Byt till energisnåla lampor och kom ihåg att slå av dem, minska förbrukningen och se över ditt elavtal. Kan du skaffa ett bättre elavtal? Finns det andra sätt att optimera din elförbrukning så att du sparar pengar?
Du kan byta gamla glödlampor till nya, energisnåla LED lampor. De kostar mer men är i längden billigare då de drar mindre.
Vilket uppvärmningssystem har du? Har du möjlighet att byta eller komplettera det med någonting? En luftvärmepump kompletteras ofta med vanliga element i ett större hus. Går det att ändra?
Visste du att du kan sänka kostnader genom att laga mat tillsammans med din vattenkokare? Spara pengar på elen genom att skippa spisen.
Bör du ha en buffert på 50 000 kr?
Den stora nyheten som nog ingen av oss missat är att vi bör spara ihop pengar till vinterns kommande elräkningar. Varberg energi har till exempel meddelat att vi bör ha en buffert på minst 50 000 kr. Den socialdemokratiska regeringen gick ännu längre och ville att staten skulle låna ut pengar till elhandelsbolagen som i sin tur skulle erbjuda privatpersoner en avbetalningsplan. Alla har inte möjlighet att spara tusentals kronor för eventuella höga elräkningar. Hur ser det ut för just dig?
Här följer några råd för dig som vill sänka dina utgifter och om möjligt spara till oförutsedda utgifter:
Gör matlista och håll dig till en tight budget när det kommer till dina matvanor. Skippa hämtmaten, laga storkok som ger matlådor.
Se över elavtal, bolån och försäkringar.
Samla dina små lån och krediter och sänk din ränta.
Sluta röka, snusa och dricka alkohol.
Byt ut gamla vitvaror till mer energisnåla.
Ändra eller byt ut ditt transportmedel.
Vi kommer se ett nytt högkostnadsskydd
Den 10 januari 2023 presenterade den nya regeringen ett nytt förslag på elstöd till konsumenter, ett bidrag för de som drabbats hårdast av höga elpriser. Det innebär att kostnader, utöver referenspriset på 75 öre per kilowattimme, ska betalas tillbaka till hushållen.
Exakt hur det kommer se ut och när pengarna betalas ut är emellertid inte klart än. Du ska därmed inte förvänta dig att elstödet kommer att hjälpa dig att betala elräkningarna redan i vinter. Genom att se över din vardagsekonomi, ändra dina vanor och samla eventuella ån så gott du kan så kan du få pengar över till annat.
Läs även: Se över ditt elavtal