Försörjningsplikt - allt du behöver veta
Complete your application in English
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Försörjningsplikt är inte som underhållsstöd. Du behöver inte betala någon annat någonting och det kommer inte med några avgifter, ja, om vi inte tänker på att du betalar och ser till att ditt barn har det den behöver då.
Vad innebär försörjningsplikt?
Försörjningsplikt är att du som förälder eller vårdnadshavare har ett ansvar att försörja ditt barn. Här tittar vi inte på barnkonventionen eller vad ditt barn har rätt till (läs dock gärna vad barnkonventionen är och vad som gäller), försörjningsplikt är mer den finansiella delen av ditt ansvar som vuxen och vårdnadshavare.
Försörjningsplikten behöver nödvändigtvis inte landa på föräldrarna, utan det är upp till personen/personerna som har vårdnad över barnet, detta kan vara adoptivföräldrar, mor- eller farföräldrar eller annan person - så länge du har vårdnad är det ditt ansvar att försörja barnet.
När det kommer till försörjningsplikten så är du enligt lag ansvarig för ditt barns försörjning upp tills att barnet fyller 18 år. Bor denne fortfarande hemma och studerar på heltid (grund-, gymnasienivå eller motsvarande, då förlängs försörjningsplikten och du klassas som försörjningsskyldig fram tills att “barnet” fyller 21 år. Något som kan vara bra att tänka på om du planerar att låna pengar.
Försörjningsplikt - lagar och regler
Enligt lag är det de två biologiska föräldrarna som har försörjningsplikt, med andra ord har inte ena föräldern mer ansvar än den andra. Men det är inte alltid som båda eller en kan eller finns med i bilden (även om den sista inte ska göra att föräldern slipper sitt ansvar). Fortsättningsvis kommer vi i denna artikel säga vårdnadshavare.
Vårdnadshavare har rätt, men även en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga utveckling, med det menar vi att se till vilka ditt barn finansiella behov, skola, mat och kläder, hygienartiklar och övrig typ av försörjning, så som att bo varmt och torrt.
I Sverige har vi turen av få både gratis tand- och sjukvård (upp till en viss ålder som kan variera beroende på var du är folkbokförd i landet). Men med gratis sjuk- och tandvård så ligger din försörjningsplikt istället på att ge ditt barn vård när den behöver det.
Försörjningsplikt för barn
Vårdnadshavare har ett ekonomiskt ansvar för barn över 18 år om de studerar grund-, gymnasienivå eller motsvarande. Men försörjningsplikt för barn över 18 år kan komma med regler som barnet ska följa. Det kan exempelvis vara att barnet måste hjälpa till med hushållssysslor eller bidra finansiellt med att betala en liten summa i hyra.
Barn över 18 år och som pluggar har troligtvis ett extrajobb, och även om föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn oavsett om barnet bor hemma eller inte, och avsett vem som har vårdnaden om dem. Kom ihåg att vi pratar om underhållsstöd här och det är inte samma sak som försörjningsplikt. Om du har vårdnaden om ett barn som inte är ditt biologiska, har de biologiska föräldrarna fortfarande en skyldighet att betala underhållsstöd.
Fyller ditt barn 18 år ändras utbetalningen av underhållsstödet och istället för att betalas ut till vårdnadshavaren, betalas det ut till barnet, så länge denne studerar heltid på grundskolenivå, gymnasienivå eller motsvarande.
Försörjningsplikt gymnasiet
Försörjningsplikt för ungdomar och barn kommer med samma regler och krav på dig som vårdnadshavare. Oavsett om ditt barn är 5 eller 15 år så är denne ett barn, vilket betyder att du är ansvarig för försörjningen, oavsett om barnet pluggar och bor hemma eller inte.
Försörjningsplikt i äktenskap
Det kan komma så att du inte bara har försörjningsplikt för barn, om du är gift, bor tillsammans eller har någon annan typ av förhållande kan ni ha en försörjningsplikt.
Försörjningsplikt i äktenskap är att makar har en skyldighet att försörja sin partner när de lever tillsammans. Det betyder att du har ett ansvar att försörja din make/maka, säg att denne blir sjuk eller förlorar jobbet.
Det är inte bara när det händer någonting som du har försörjningsplikt i ditt äktenskap. I ett äktenskap ska ni som makar bidra till underhållet som behövs för era personliga och gemensamma behov, detta kan dock variera, men båda bidrar så mycket som ni förmår. Inom ett äktenskap har båda föräldrarna en skyldighet att ta hand om och försörja sina barn.
Försörjningsplikt gifta vs. sambo
Till skillnad från gifta, så har sambos ingen försörjningsplikt alls. Det betyder att du inte har något ansvar för din partners försörjning, personlig eller gemensam. Men du ansvarar fortfarande för att försörja era gemensamma barn.
Detta betyder inte att du helt ska neka din sambo hjälp eller stöd. Som partners och där man planerar långsiktigt, kan det vara smart att se över sparande, ha en buffert och planera in vilka utgifter och inkomster som finns i familjen.
Försörjningsplikt skilsmässa
Försörjningsplikten gäller oavsett om ni är gifta, sambos eller skiljer er. Väljer ni att skilja er om ert barn bor 50 % hos dig och 50 % hos den andra, betalas inget underhållsstöd. Skulle du få ensam vårdnad och barnet bor hos dig 100 % blir den andra skyldig att betala underhållsstöd, detta är en form av försörjningsplikt.
Det är många som undrar om man blir ansvarig att betala sin makas eller makes skulder vid en skilsmässa. Vi kan meddela att om ni inte har en överenskommelse eller kontrakt har du ingen skyldighet att betala den andres skulder om ni skiljer er. Grundprincipen i svensk rätt är att varje make har ansvar över sin egendom och sina skulder.
Finns det ett äktenskapsförord som säger annat så gäller det. Bästa sättet att skydda dina tillgångar, inte riskera att bli ansvarig för några skulder som inte är dina eller behöva betala äktenskapsbidrag, är att teckna ett äktenskapsförord. Där kan ni tillsammans komma överens om vad som gäller, skulle ni bestämma er för att gå skilda vägar.
Läs även: Ensamstående förälder och vilken hjälp du kan få och hur det är att separera med barn
Försörjningsplikt efter flytt från hemmet
Dags för ditt barn att lämna boet och flytta? Studerar ditt barn fortfarande på grund-, gymnasienivå eller motsvarande och denne inte fyllt 21 år, är du fortfarande försörjningsskyldig. Försörjningskravet kvarstår med andra ord fram tills att barnet går ut gymnasiet.
När upphör försörjningsplikt?
När upphör försörjningsplikten? Har ditt barn fyllt 18 år och slutat studera? Då har du inte längre försörjningsplikt. Pluggar ditt barn fortfarande på gymnasienivå eller motsvarande? Då har du försörjningsplikt fram tills att ditt barn fyller 21 år.
Att du som vårdnadshavare har ett försörjningsansvar över ditt barn är en självklarhet. Det är ditt ansvar enligt svensk lag att ta hand om, fostra och stötta ditt barn i dennes uppväxt, inte bara när det kommer till den finansiella biten, men även när det kommer till barnets välmående och utveckling.