Flytta hemifrån - lista på vad du behöver ha
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Vill vi inte alla ha något som vi kan kalla för vårt? En egen plats på jorden där vi kan sätta vår prägel utan någon (eller med) annans intryck. Men är det verkligen så lätt som det låter?
Att flytta hemifrån är inte bara. Du kan tyvärr inte packa en väska och sen vara klar och redo för ditt nya, egna hem. Det finns mycket som du måste tänka på, ekonomin är en av de större då det kostar en del.
Vad behöver man när man flyttar hemifrån?
Först och främst, du behöver pengar för att flytta hemifrån. Om du har tur så kanske du har ett sparande som du kan ta från. Om du inte har ett sparande kanske du har hjälp från nära och kära, men om du är ensam med att finansiera din flytt, så gäller det att tänka smart och ekonomiskt.
Flyttar du till hyresrätt eller till ett hem med privat hyresvärd? Hos en privat hyresvärd kräver ofta två depositioner och en hyra. Planerar du att flytta in i en lägenhet som kommer med en kallhyra på 10 000 kronor, blir det 30 000 kronor i endast första betalningen. Här ingår inte köp av möbler, mat, försäkring, TV- och internetabonnemang och mer. Hur har du råd med det om du exempelvis inte har ett sparande att ta från?
Ta reda på hur du sparar 100 000 kr på ett år
När får man flytta hemifrån?
Vi kan inte sticka under stolen och säga att det är en lätt process att flytta hemifrån. Tvärtom så har det blivit svårare än någonsin, allt fler tvingas bo kvar hemma för att spara pengar och vänta med att flytta hemifrån. Du kan såklart flytta hemifrån innan du fyllt 18 år, så länge du har en vårdnadshavares godkännande. Detta är inte allt för ovanligt hos personer som väljer att plugga på gymnasiet på annan ort. Där hittar vi dock ofta studentlägenheter/studentboende, något som kan ingå i utbildningen, alternativt komma till ett realistiskt pris för en student. H2: Bidrag att flytta hemifrån vid 18 år Bidrag för att flytta hemifrån är inte något som man bara får. Det ska finnas en skälig anledning till varför du ska kvalificeras, även om du gör det, så är det inte säkert att du blir godkänd ett bidrag för att flytta. Bidrag som du kan ansöka om när det kommer till flytt är exempelvis bostadsbidrag och/eller flyttbidrag. Detta är dock två helt olika typer av bidrag. Bostadsbidrag är ett bidrag som hjälper till att betala en del av din bostadskostnad, flyttbidrag kan du få om du exempelvis flyttar till annan ort på grund av studier eller jobb.
Olika former av flyttbidrag
Din kommun kan ha en budget och hjälpa dig med ett flyttbidrag, skulle du exempelvis flytta för studier eller arbete.
Arbetsförmedlingen har tillgångar och kan erbjuda flyttersättning om du exempelvis är arbetslös och får jobb i en annan del av landet.
CSN har så att de kan erbjuda flyttbidrag om du ska plugga på universitet eller högskola. De kan erbjuda flyttersättning samt bistå med andra kostnader som kan tillkomma med flytten.
Om du är medlem kan ditt fackförbund hjälpa dig med flyttersättning, detta kan till exempel vara vid byte av jobb.
Försäkringsbolag kan vid vissa tillfällen erbjuda flyttbidrag, detta bidrag finns om du har en hemförsäkring.
Checklista till dig som ska flytta hemifrån
Vi har tagit fram en checklista för dig som ska flytta hemifrån, eller som planerar att flytta hemifrån inom en snar framtid. Grattis! Du ska flytta hemifrån! Här kommer din checklista inför flytten:
Innan flytten
Gör en budget, vad behöver du och hur mycket får det kosta?
Boka flyttfirma, flyttbil eller ta hjälp av vänner. Glöm inte att få offerter från flera flyttfirmor innan du bestämmer dig.
Skaffa flyttkartonger. Många ger vidare flyttkartonger på Facebook Marketplace och andra sociala medier, så kolla där innan du köper nytt!
Många använder sig av packmaterial. Vill du spara pengar kan du istället använda dig av kläder, handdukar, halsdukar, allt mjukt som går att linda och som ska med!
Gå igenom dina saker, skänk, sälj eller släng sådant som du inte behöver eller vill ha.
Beställ adressändring och eftersändning av din post, detta ska ske helst 14 dagar innan flytt. Glöm inte att flyttanmäla hos Skatteverket.
Börja jämföra försäkringar och hitta vilken hemförsäkring som passar dig bäst.
Hitta bästa elavtalet och se om det är något du behöver teckna, eller om det ingår i hyran hos en privat hyresvärd.
Om du behöver ta ledigt från jobbet för att flytta ska du göra det i förväg.
Under flytten
Packa så att du har en väska eller kartong med de mest nödvändiga sakerna, så att du klarar dig en natt utan att behöva packa upp alla kartonger och säckar.
Se till att du har allt grundläggande du behöver, detta inkluderar nycklarna till din nya bostad.
Efter flytten
Se över dina abonnemang och kolla så att du har allt du behöver. Kom ihåg sophämtningen!
Har du allt du behöver när det kommer till hygien- och hushållsartiklar?
Släng inte alla flyttlådor, du kan använda dem till förvaring och ge vidare resterande till någon annan som ska flytta.
Kolla över din budget igen, hur ser det ut med alla utgifter nu när du har landat i ditt nya hem? Är något dyrare eller billigare än vad du planerade?
Ladda ner din egen checklista här:
Flytta hemifrån budget
Det är viktigare än någonsin att ha en budget om du är yngre och ska flytta för första gången. Vilka kostnader har du? Vad ska pengarna räcka till? Måste du köpa vissa möbler och vitvaror själv? Du måste ha en budget, utan budget vet du inte hur mycket av din inkomst du kommer lägga på dina utgifter. Kommer du ha råd att bo själv? Detta måste du ha svar på innan du ens börjar tänka på att flytta.
Läs gärna hur du lyckas med din budget
Att tänka på när man flyttar hemifrån Har du fixat försäkringen?
Vet du om du behöver teckna elavtal? Du glömmer väl inte flyttanmälan? Det finns mycket som du behöver tänka på när du ska flytta, saker som flyttkartonger och att de kostar pengar, eller vet du om att du kan behöva fixa abonnemang för sophämtning?