Byta bank - läs detta innan du byter
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Är du missnöjd med din nuvarande bank? Kan få bättre ränta och villkor hos någon annan? Eller bara är intresserad av att samla dina befintliga lån till ett hos någon? Att byta bank är mycket enklare än vad många tror, det krävs inte heller så mycket för att just genomföra bytet.
Ta 5 minuter och läs hur du ska göra om du vill byta bank, vad du måste tänka på och om det kommer några avgifter om du bestämmer dig för att byta.
Hur byter man bank?
Om du går i planerna att byta bank så finns det en del saker som du ska tänka på, det första är att lista vad som är viktigt för dig när du byter. Det viktigaste för majoriteten av personer är att få en lägre månadskostnad med billigare ränta – gäller detta även dig så kan det vara värt det att jämföra och i alla fall kolla om det är möjligt.
Vad som är bra att tänka på när man byter bank är att banker vill ha dig som kund, så genom att öppet kolla om du kan få bättre villkor och ränta hos flera olika kan vara till din fördel.
Byta bank med bolån
Att byta eller flytta bolån till en ny bank är väldigt enkelt, men det finns saker du måste hålla koll på. Har du bunden eller rörlig ränta? Har du bunden så kan du vara tvungen att betala en ränteskillnadsersättning nämligen. Detta gäller inte bara bolån, men är något som du borde kolla innan du byter bank.
Något du även behöver om du väljer att byta bank för ditt bolån är att du behöver ett amorteringsunderlag. Du får det av din gamla bank och det visar vilka lånevillkor som ditt bolån kommer med.
Läs gärna: Så flyttar du bolånet på bästa sätt
Byta bank med bundet lån
Att byta bank med ett bundet lån eller bolån, kan betyda att du kommer vara tvungen att betala en ränteskillnadsersättning.
Bästa sättet att inte behöva betala några extra avgifter eller ränteersättningar är att avsluta och lösa krediter och bundna lån innan du bestämmer dig för att byta bank.
Ta reda på allt du behöver veta när det kommer till att binda din ränta
Byta bank med handpennigslån
Du kan byta bank trots att du har ett handpenningslån, du kan dock behöva vara tvungen att lösa lånet hos din befintliga bank och sedan lägga upp ett nytt lån hos banken du vill byta till. När du löst ditt nuvarande handpenningslån och sedan lägger upp ett nytt, måste den nya banken bevilja det.
Byta bank med fonder och investeringar
Att byta bank med fonder är inga problem, de kommer inte heller att kosta dig någonting extra att byta bank med fonder.
Många har flera banker med sparande och fonder hos olika, detta har framförallt blivit vanligare när det gäller just sparande och investerande. Vad som är viktigt att känna till är dock att räntorna och villkoren kan skilja sig rejält från bank till bank, så det är viktigt att du kollar så att det faktiskt är värt det för sig att byta till en annan bank.
Har du investeringar, aktier eller investeringssparkonton? Du kan enkelt flytta dessa i samma veva som du byter bank, du måste bara informera din nya bank vad som ska flyttas.
Läs gärna hur du kan investera dina pengar för en bättre framtid
Hur lång tid tar det att byta bank?
Att byta bank tar oftast 3–5 bankdagar, har du exempelvis fonder, aktier, diverse värdepapper som även ska flyttas, kan det ta längre tid. Detta gäller även pensionssparande och eventuella lån.
Banker har en gemensam rutin när det kommer till personer som väljer att byta bank. Denna rutin är att det inte ska ta mer än 3–5 bankdagar att genomföra ditt byte, det gäller dock att du har alla dina uppgifter korrekta, så att du inte behöver komplettera med någonting.
När det kommer till nya bankkort och koder så kan dessa ta lite längre tid, detta beror på att man skickar ut koderna och korten vid olika tillfällen för att förhindra stöld och bedrägeririsker.
Checklista innan du byter bank
Du kanske inte behöver göra mycket när det kommer till att byta bank, men du behöver fortfarande hålla koll på några punkter. Här kommer vår checklista för vad du inte får glömma bort när du planerar att byta bank:
1. Kolla igenom och bestäm vilka tjänster du vill flytta från din nuvarande bank till din nya
- bestäm vilka konton som ska följa med flytten – sparkonton, lönekonto, investeringskonto etc.
- vilka aktier, fonder, kapitalförsäkringar som ska flyttas
- gå igenom vilka lån du ska flytta och vilka lån du ska lösa (alternativt vilka lån du måste lösa)
- avsluta kort, autogiron, abonnemang och prenumerationen hos din nuvarande bank
- flytta e-fakturor
- kolla upp hur det fungerar att flytta bankfack.
2. Vad behöver din nya bank av dig?
- spara ner kontoutdrag och årsbesked från din nuvarande bank
- uppgifter gällande konton och kort som ska avslutas
- om du ska flytta olika typer av värdepapper
- om du har autogiro eller inte
- uppgifter om du har utnyttjande kontokrediter
- om du vill flytta eventuellt pensionssparande.
Andra saker som kan vara viktiga att känna till innan du byter bank är
du måste meddela myndigheter, arbetsgivare med flera, om ditt nya kontonummer när du har det
dubbelkolla så att automatiska betalningar, prenumerationer och abonnemang får ditt nya konto/kortnummer så att du inte riskerar att missa betalningar
lägg till alla eventuella betalningar från din förra bank till din nya, även det så att du inte riskerar att missa några betalningar
meddela din nya bank om du vill att autogirobetalningar ska flyttas över automatiskt (men vi rekommenderar även att dubbelkolla så att det inte missats när flytten är klar)
sätt upp Swish på nytt hos din nya bank om du använder det – det kommer nämligen avslutas hos din gamla bank vid flytten då det är kopplat till ditt gamla konto
du behöver inte göra någonting med ditt BankID, det fortsätter att fungera som vanligt fram tills att det går ut, då förnyar du det hos din nya bank
kolla om din gamla bank vill ha tillbaka eventuella bankdosor/säkerhetsdosor
ta kopior på allt som du vill spara! Betalningshistorik följer inte med flytten så om du vill ha sånt kvar är det viktigt att du spar dem, detta gäller även e-fakturor.
Fördelar med att byta bank
Det kan finns flera fördelar med att byta bank - bättre villkor, lägre ränta och alla lån samlade på ett ställe. Det är dock viktigt att du kollar om det blir bättre för dig, du vill ju inte byta bank och få högre månadskostnader.
Nackdelar med att byta bank
Nackdelarna med att byta bank är att du kan bli skyldig att betala ränteskillnadsersättning om du har bundna lån. Det finns inte heller någon garanti för att du ska få bättre villkor eller ränta av att byta lån, så detta är någonting du absolut måste kolla upp innan avgöra innan du bestämmer dig för något.
3 enkla steg: Så fungerar Zmartas jämförelsetjänst
1. Ansökan: I första steget fyller du i dina personliga uppgifter och gör en låneansökan via vårt formulär här på sajten. Det är helt kostnadsfritt och tar bara några minuter.
2. Vi samlar in erbjudanden: Vi samlar in låneerbjudanden automatiskt från upp till 35 banker och långivare samtidigt.
3. Bankernas svar trillar in: Du får svar via sms när första låneerbjudandet kommer in, och de flesta banker skickar sitt besked inom några minuter. Genom att logga in på Mina Sidor kan du följa hela processen och få en bra överblick över dina erbjudanden från bankerna. Sedan kan du i lugn och ro välja det erbjudande som passar dina behov bäst utifrån ränta, belopp eller lägst månadskostnad. Processen med vald långivare slutförs genom att du signerar låneavtalet. Därefter betalas pengarna ut till kontot.
Det många inte vet är att du inte behöver ansöka hos varje enskild bank och genomgå flera kreditupplysningar när du vill byta bank. Du kan enkelt ta reda på långivarnas respektive villkor, räntor och avgifter genom att antingen använda en jämförelsejänst som Zmarta, eller prata med bankerna utan att bestämma dig. Du måste ge ditt godkännande för att en kreditupplysning ska tas, så du kan alltid prata med en rådgivare och få information utan att det påverkar ditt kreditvärde.