Husägarindex: Taket nått för luttrade husägare
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Hårt prövade husägare tvingas återigen se sina utgifter för boendet öka till nya rekordnivåer. Men räntebördan börjar lätta. I februari vände de rörliga bolåneräntorna nedåt och fallet utökades i mars. Det visar Zmarta Husägarindex, även kallat Villaindex, för det första kvartalet 2024.
Zmarta Husägarindex har tagits fram i syfte att ge människor en uppfattning om hur stora utgifterna kan vara för att bo i småhus (villa, kedjehus, radhus och parhus).
Det visar att husägarnas omkostnader stigit med det dubbla på bara två år. Under januari till mars 2024 har utgifterna för svenska husägare stigit till en ny toppnotering. I riket som helhet har utgifterna ökat till drygt 250 000 kronor om året (85 procents belåning). Husägare i Stockholmsområdet har fått betala drygt 400 000 kronor, med samma belåningsgrad.
För de husägare som har 70 procents belåning har utgifterna stigit till över 210 000 kronor om året, sett till hela riket. I Stockholm är utgifterna för samma hushåll drygt 330 000 kronor. Det är de högsta nivåerna som hittills har uppmätts under Husägarindexets 17 år långa mätperiod, men snart väntar ljusare tider. Efter räntetoppen i januari har hushållens bolåneräntor börjat falla, både i februari och därefter även i mars.
– En rad banker har börjat sänka sina rörliga räntor, vilket nu får effekten att räntebördan börjar att lätta för hårt prövade hushåll. Med största sannolikhet kommer husägarna kunna se fram mot lägre utgifter framöver, säger Ola Söderlind kommunikationsansvarig på Zmarta.
Bolåneräntorna viker nedåt
I januari 2024 ser de rörliga boräntorna ut att ha toppat på cirka 4,95 procent, enligt siffror från SCB som Zmarta har tagit del av. Därefter syns ett trendbrott med en något lägre räntebörda på 4,93 procent i februari. I mars föll hushållens bolåneräntor ytterligare något, ner till 4,92 procent. Det här är första gången sedan december 2021 som hushållen har fått betala lägre räntekostnader, jämfört med föregående månad. Här kan du jämföra bolåneräntor.
Husägarnas ränteutgifter ökar ändå
Trots att hushållens bolåneräntor börjat röra sig nedåt i februari och mars är snittet för det första kvartalet 2024 fortfarande högre än under det sista kvartalet 2023: 4,93 jämfört med 4,89 procent. För en genomsnittlig husägare i Sverige innebär det utgifter på cirka 130 000 kronor om året, vid 70 procent belåningsgrad. För en husägare i Stockholm med samma belåningsgrad är kostnaden cirka 230 000 kronor.
Utgifterna för el kvar på höga nivåer
Zmarta husägarindex visar att husägarnas utgifter för el ligger kvar på nästan exakt samma nivå under första kvartalet 2024, jämfört med föregående kvartal. I elområde 3 där flest människor bor, måste husägarna betala drygt 30 000 kronor om året för elen. Det visar statistik från SCB och jämförelsetjänsten Elskling.
Högre premier på villahemförsäkringar
Den nedåtgående pristrenden på villahemförsäkringen har brutits, visar Zmartas Husägarindex. Framförallt är det i Malmö-regionen som premierna ökat mest på senare tid. Under första kvartalet kostade en genomsnittlig villahemförsäkring i Sverige cirka 6 500 kronor per år. Men som grafen visar kan det svänga både upp och ner mellan kvartalen, så det lönar sig att jämföra försäkringar.