Trafikförsäkring för moped
Det första du ska göra när du köpt din moped är att teckna en försäkring. Enligt lag behöver du ha minst en trafikförsäkring för att få köra mopeden. Det är det lägsta försäkringsskydd du kan välja och också det billigaste. I den här artikeln får du veta mer om innehållet i en trafikförsäkring för moped och när det ärdet bästa alternativet för din moped.
Vad ingår i en trafikförsäkring för moped?
En trafikförsäkring ersätter två sorters skador:
Personskador
Om det sker en olycka där din moped är inblandad ersätter trafikförsäkringen personskador på dig, passagerare och medtrafikanter.
Annans egendom
Trafikförsäkringen ersätter även skador på annans egendom, exempelvis om du råkar köra in i en bil eller ha sönder någons staket med mopeden.
Trafikförsäkringen är alltså främst till för att skydda dig, passagerare och andra trafikanter samt andras saker. Du får däremot ingen ersättning för skador på din egen moped, för det måste du ha ett utökat försäkringsskydd, det vill säga en halv- eller helförsäkring.
Varför bara välja trafikförsäkring till mopeden?
Om din moped inte kostade så mycket när du köpte den, eller om den är så pass gammal att den inte är värd särskilt mycket, kan en trafikförsäkring vara ett bra val.
Exempel
Om du har en moped som är värd 4 000 kronor och tecknar en halvförsäkring för din moped kan du få ersättning för bland annat brand eller stöld. Men eftersom självrisken i dessa fall är 3 000 kronor kan du som mest få 1 000 kronor i ersättning. Men därtill ska även åldersavdraget dras av vilket innebär att du kan få ännu mindre i ersättning. Att betala en dyrare försäkringspremie för att kunna få ut några hundra extra om mopeden brinner eller blir stulen är inte ekonomiskt försvarbart.
Det du ska titta extra på är alltså kostnadsskillnaden mellan trafik- och halvförsäkring samt hur hög självrisken är. Är det värt att betala mer för att få ut lite mer om olyckan är framme? Är det inte värt det väljer många att teckna en trafikförsäkring i stället.
5 saker att tänka på när du ska försäkra mopeden
Här går vi igenom några saker som du bör tänka på som mopedägare och när du ska välja trafikförsäkring för din moped.
1. Försäkra mopeden från första dagen
Du behöver försäkra mopeden redan från första dagen du blir ägare till den. Försäkringen börjar gälla direkt, även om det kan ta några dagar innan försäkringsbrevet skickas ut. Om du inte tecknar en trafikförsäkring direkt får du istället betala en straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen.
Enda gången du inte behöver försäkra din moped med minst en trafikförsäkring är om mopeden är anmäld som avställd hos Transportstyrelsen. I det fallet behöver du ingen trafikförsäkring, men då får du inte heller köra mopeden.
Tänk på att inte köpa eller köra en trimmad moped. Gör du det kan du riskera att få böter och risken att du skadar dig är högre – dessutom får du ingen ersättning för några skador.
2. Rabatt på mopedförsäkring enbart för vuxna förare
Vuxna mopedförare får ofta en lägre premie på mopedförsäkringen om de skriver under på att ingen yngre än 18 år kommer att använda mopeden. Varför personer under 18 år får en högre premie beror på att försäkringsbolagen bedömer att olycksrisken är högre för den gruppen, eftersom olycksstatistiken visar att unga förare är mer olycksdrabbade än mer erfarna förare.
Det du måste komma ihåg är att du inte kan få någon ersättning om en skada skulle uppstå och det visar sig att en person under 18 år har kört mopeden vid olyckstillfället.
3. Möjlighet att ställa av mopeden under vintern
De flesta som har moped använder den enbart under sommarmånaderna, resten av tiden står den oanvänd i ett garage. För att spara in pengar kan du därför ställa av mopeden de månader du inte använder den. Men alla försäkringsbolag erbjuder inte den här möjligheten. Här nedan förklarar vi skillnaden mellan en åretruntförsäkring och en avställningsbar försäkring.
Åretruntförsäkring
Har du en åretruntförsäkring är det inte säkert att du kan få tillbaka pengar från försäkringsbolaget om du ställer av din moped. Det enda sättet att få tillbaka pengarna är att sälja mopeden.
Avställningsbar försäkring
Har du en avställningsbar försäkring kan du ställa av din moped när du inte använder den. Du ställer av din moped på Transportstyrelsens webbplats. Transportstyrelsen meddelar sedan ditt försäkringsbolag att du ställt av mopeden, du behöver alltså inte kontakta ditt försäkringsbolag på egen hand. Trafikförsäkringen går då över till en så kallad “avställningsförsäkring” som gäller vid stöld, brand och skadegörelse (gäller endast om du har en helförsäkring på mopeden när du ställer av den).
Vissa försäkringsbolag har en säsongsanpassad premie som innebär att du betalar mindre för mopedförsäkringen under vinterhalvåret.
4. Mopedklass kan påverka priset på försäkringen
Det kan vara olika premier beroende på om du har en moped klass I eller moped klass II. Det är klass I som vardagligt kallas för EU-moppe och måste ha registreringsskylt. Har du en EU-moppe är det registreringsnumret som du ska ange till försäkringsbolaget. Är det en klass II moped ska du istället ange ramnumret.
5. Säg upp mopedförsäkringen
Du kan säga upp mopedförsäkringen när som helst om ditt försäkringsbehov försvinner, till exempel om du säljer eller skrotar din moped. Försäkringen sägs inte upp automatiskt, kom därför ihåg att anmäla detta till försäkringsbolaget.
I andra fall kan du bara säga upp försäkringen till huvudförfallodagen, eftersom många mopedförsäkringar gäller för ett år.