
Så tar du motorcykelkörkort – komplett guide
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Intensivkurs, lektioner via en trafikskola eller övningsköra privat? Det finns flera sätt för dig att ta MC-kort, det handlar om att hitta vad som passar dig bäst.
Här kommer vi guida dig och ge dig allt du behöver veta innan du sätter dig på motorcykeln.
Vilka typer av motorcykelkörkort finns det?
I Sverige finns det tre olika typer av motorcykelkort, lätt mc, mc och tung mc. De kommer med olika krav och restriktioner:
A1 (lätt motorcykel): För att få övningsköra ska du ha ett körkortstillstånd, du måste vara minst 15 år och 9 månader, permanent boende i Sverige i minst 6 månader, giltig riskutbildning och ett godkänt kunskap- och körprov. Utöver detta har du inte något körkort utfärdat från ett annat EES-land, har du dock det kan du byta ut det mot ett svenskt. Med ett A1-kort får du köra lätta, tvåhjuliga motorcyklar. En lätt mc har en slagvolym på högst 125 kubikcentimeter, med en effekt (eller motoreffekt) på högst 11 kilowatt.
A2 (mellanstor motorcykel): När det kommer till att ta körkort för mellantung mc krävs det att du fyllt 18 år, har ett körkortstillstånd, är permanent bosatt i Sverige, har en giltig riskutbildning, eller A1-körkort där riskutbilningen genomförts. Du ska även ha ett godkänt körkortsprov. Om du tagit A1-kort behöver du endast göra körprovet.
Mellanstor motorcykel ger dig behörighet att köra motorcyklar med en nettoeffekt på högst 35 kilowatt, där tjänstevikten inte överstiger 0,2 kilowatt/kg.
A (Tung motorcykel): Du måste ha fyllt 24 år, eller haft A2 körkort i minst 2 år. Med ett tungt mc-kort har du inga begränsningar, utan får köra alla typer av motorcyklar.
Så tar du ett mc-kort – steg för steg
1. Ansök för körkortstillstånd
Det första steget är att ansöka om ett körkortstillstånd, detta ansöker du om oavsett vilken typ av mc-kort du planerar att ta. Tillståndet kostar ingenting och du ansöker enkelt via Trafikverkets hemsida och deras e-tjänst.
2. Läkarintyg och syntest
Ett läkar- och ögonintyg är ett av kraven för att du ska få körkortstillstånd, intyget får inte vara äldre än två månader när du ansöker om tillståndet.
3. Privat eller trafikskola
När det kommer till övningskörningen skiljer det sig lite när det kommer till kraven. Om du planerar att övningsköra med en privat handledare måste denne ha gått en handledarkurs, för att få vara handledare måste personen vara minst 24 år och haft ett mc-kort i minst 5 år. Om du planerar att ta mc-kort via en trafikskola behöver du inte någon handledare, du skriver istället in dig på skolan och betalar eventuella avgifter. Oavsett om du kör privat eller via en skola kommer en trafikskola vara med när du gör ditt körprov och göra en bedömning om du blir godkänd eller inte.
4. Riskutbildning
Riskutbildningen är indelad i 2 delar.
Riskutbildningens första del är på 3 timmar och är en lektion som diskuterar risker i trafiken, här inkluderas trötthet, riskfyllda beteenden, alkohol och droger. Utbildningen bokar du själv via en trafikskola och den kostar runt 750 kronor.
Riskutbildningens andra del är en utbildning på ungefär 4 timmar och fokuserar på motorcykeln och hur du känner, samt kan hantera den. Utbildningen är inget du borde bli underkänd på men ett sätt för att bedöma din körning och hur väl du hanterar farliga situationer i trafiken och vilka tankar du har kring dessa. Riskutbildningen görs på en bana där du även får testa bromsa, svänga, accelerera och utbildas i olika risker, kostnaden ligger på runt 3 000 kronor.
5. Studier
Trafikskolor erbjuder oftast böcker och material, studerar du privat kan du beställa hem eller köpa så att du har dem digitalt. Flera hemsidor erbjuder även gratismaterial så att du kan testa dig på bland annat teorifrågor.
6. Körlektioner
När det kommer till körlektioner så är det individuellt hur många timmar och på vad varje elev behöver fokusera. Detta är något en trafikskola kan bedöma under lektionerna, samt handledaren om du kör privat.
7. Teoriprov
Teoriprovet för mc-kort består av 70 frågor, av dessa kan du få som högst 65 poäng då 5 frågor är testfrågor som inte räknas in i provresultatet, med andra ord behöver du svara rätt på 52 frågor om du ska bli godkänd. Kunskapsprovet kostar runt 400 kronor och du måste klara teorin innan du kan boka in och göra uppkörningen. Innan du kan göra teoriprovet behöver du ha gjort båda delarna i riskutbildningen. Du kommer att bli fotograferad innan teoriprovet och behöver ha en giltig ID-handling.
8. Uppkörning
Klarat teorin? Grattis! Då är det dags för uppkörningen. Det kommer att ta större delen av en dag, och vad som gäller står på din bokningsbekräftelse. Kom även ihåg att det är du själv som ansvarar för att en körklar och besiktigad motorcykel ska finnas på plats när du gör ditt prov, du kommer även använda samma mc under hela testtiden. Körprovet består av flera olika delar, bland annat en säkerhetskontroll, körning i trafiken och särskilda manövreringar.
Källa: Trafikverket
Vad kostar ett mc-kort?
Beroende på din kunskap när det kommer till teori och körning, eller om du har någon typ av körkort sedan tidigare, kommer ditt körkort att kosta därefter.
Teoriprov för A1, A2 och A ligger på mellan 400 – 550 kronor beroende på om du tar provet på dagen eller kvällen.
Körprov A1, A2 och A på dagtid ligger på runt 2 000 kronor, kvällstid och helg runt 2 800 kronor.
Fotografering i samband med prov kostar runt 150 kronor.
Material kostar några hundra kronor beroende på vad du köper. En körkortsbok kan ligga på runt 400 kronor, ett bokpaket på runt 700 – 1 000 kronor. Självklart kan du minska på dessa kostnader genom att köpa begagnade böcker, men se till att de är relativt nya så att de inte har information som inte gäller längre.
Utrustning är ett måste när du kör motorcykel, du kan självklart köpa begagnat, men se till att hjälmen inte krockats tidigare och att kläderna inte har några större slitskador.
Fasta och rörliga kostnader därefter varierar. Obligatoriska delar utöver proven är riskutbildningarna, som ligger på runt 750 och 3 000 kronor. Sammanfattar vi de obligatoriska kostnaderna så ligger dessa på runt 6 000 kronor. Priserna när det kommer till lektionerna varierar beroende på om du tar dem på dag- eller kvällstid, de varierar även beroende på var i Sverige du bor någonstans. Nedan priser gäller om du kör dagtid, på en trafikskola i Stockholm:
Manöverbana på 120 minuter kan ligga på runt 2 000 kronor
Landsvägskörning på 180 minuter på runt 3 000 kronor
Körning i trafik 120 minuter ligger på runt 2 000 kronor
Räkna med att lägga mellan 15 000 – 30 000 kronor på ditt mc-kort, oavsett om du tar A1, A2 eller A.
Glöm inte att försäkra din motorcykel och jämföra priser på mc-försäkringar
Pris för lätt mc-kort
Lätt mc-kort är det billigare körkortet om du planerar att ta ett, det kräver inte lika många körtimmar och priserna är något lägre. När det kommer till själva motorcykeln så är den även billigare att äga jämfört med en tung motorcykel. Priser för ett körkort ligger på mellan 15 000 – 20 000 kronor och är ett bra alternativ för yngre.
Pris för tung mc-kort
Kraven är större och priserna högre när det kommer till tung mc. Du behöver lägga mer tid och det innefattar en mer djupgående körning. Det är även ett körkort som inte passar yngre, då du måste ha fyllt 24 år, eller haft ett A2 körkort i minst 2 år. Så vad kostar det att ta mc kort för en tung motorcykel? Du kan förvänta dig att lägga mellan 15 000 – 30 000 kronor totalt.
Intensivkurs för mc-kort – är det värt det?
Beroende på hur snabbt du vill ha ditt mc-kort kan det vara värt att överväga en intensivkurs. De kostar ofta lite mer, men det betyder även att du kan ha ett mc-kort på knappa 2 veckor.
Fördelarna är att en intensivkurs håller dig fokuserad så att du inte tappar fokus eller motivation. Det kan även vara ett bra alternativ om du föredrar att plugga tillsammans med andra. Om även du redan har flera olika körkort och kan de flesta grunderna och reglerna, är en intensivkurs ett smidigt alternativ.
Nackdelarna kan vara att du inte håller motivationen upp och inte blir godkänd. Detta betyder även att du kan förlora en del av pengarna som du lägger på kursen. Är du stresstålig och lär dig snabbt kan en intensivkurs vara någonting för dig, men om du istället behöver lite tid, kan det vara bättre att gå via en trafikskola eller privat handledare.
Får man köra motorcykel med B-körkort?
Nej, du får inte köra alla motorcyklar med ett B-kort. Med endast ett B-kort får köra följande fordon:
Moped / EU-moped
Personbil med släp
Lätt lastbil med lätt släp
Traktor
Motorredskap
Terrängvagn
Tre- och fyrhjuling
Du får med andra ord endast köra AM (moped) med ditt B-kort. Vill du köra lätt-, mellan eller tung motorcykel behöver du ta dessa utöver ditt B-kort.
Vad händer om man kör mc utan körkort?
Att köra motorcykel utan behörighet betyder att du begår ett brott och kan innebära indragning av eventuella körkort du redan har, dryga böter och beroende på hur allvarlig din överträdelse är, fängelse. Kör du utan behörighet innebär det även att du kanske inte sitter på en försäkring som täcker dig, andra personer eller föremål du eventuellt kan skada. Något som ökar markant om du saknar den träning du behöver för att få köra fordonet.
Vanliga frågor om mc-körkort
- Vad krävs för att ta motorcykelkörkort?
- Vad kostar ett mc-kort?
- Hur gammal måste man vara för att ta mc-kort?
- Hur lång tid tar det att ta mc-kort?
- Får jag köra motorcykel med B-körkort?
- Vad är skillnaden mellan lätt, mellan och tung motorcykel?
- Hur går teoriprovet för mc till?
- Vad händer om man kör utan mc-kort?