Besikta MC i Sverige
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Äger du en motorcykel? Då vet du förmodligen allt om vilken frihetskänsla ett åk kan erbjuda. Men för att få lov att glida fram längs vägarna måste du besikta din MC med jämna mellanrum. I den här artikeln tittar vi närmare på MC-besiktningar och vad du bör tänka på när det är dags att besikta din MC.
Vad är en MC-besiktning?
Det finns olika typer av besiktningar. Om du har byggt om eller ändrat din MC på något sätt, ska du ta in den för en registreringsbesiktning. Det samma gäller om du importerar en MC från ett annat land. Men den vanligaste typen av besiktning är en så kallad kontrollbesiktning.
I Sverige är det lag på att alla motorcyklar ska kontrollbesiktas regelbundet. En kontrollbesiktning för MC innebär att speciellt utbildad besiktningspersonal kontrollerar din MC noga. Om de hittar något som behöver åtgärdas, antecknar de detta i ett protokoll som du får med dig. Du har då en chans att rätta till felen och komma tillbaka för en efterkontroll.
När ska jag besikta min MC?
Om du har köpt en ny motorcykel behöver du inte besikta den direkt. Efter första gången som motorcykeln tas i trafik, har du fyra år på dig att göra den första kontrollbesiktningen. Därefter ska du besikta den en gång vartannat år, det vill säga senast 24 månader efter att den senaste fullständiga besiktningen gjordes.
Om du har en motorcykel som är äldre än 40 år, kan den befrias från besiktning. Detta gäller om du har genomfört en godkänd kontrollbesiktning någon gång under de två åren innan motorcykeln blev 40 år. Du behöver då inte ansöka om besiktningsbefrielse – det sker automatiskt. Din motorcykel blir 40 år den 1 januari samma år som den blir 40 fordonsår.
Besikta MC på vintern
Du bestämmer själv när du bokar in en MC-besiktning, men du måste hålla koll på väderleken. För att en MC-besiktning ska kunna göras måste det vara barmark och halkfritt. Det betyder att det kan bli svårt att göra besiktningen vintertid, beroende på var du bor. Om du har möjlighet kan du åka till en annan del av landet och göra besiktningen där. Ett bra tips är annars att göra besiktningen på hösten, i samband med att du ska ställa in motorcykeln för säsongen. På så vis är den besiktad och redo när det är dags att åka ut framåt vårkanten igen.
Besikta avställd MC
Så länge du har en trafikförsäkring för din MC kan du besikta den, även om den är avställd. Det är tillåtet att köra kortast lämpliga väg till och från närmaste besiktningsstation med en avställd MC.
När du har besiktat din avställda MC, måste du ställa på den genom att skicka in en anmälan till Trafikstyrelsen. Det är först när denna anmälan har blivit godkänd som du får köra din MC.
Hur besiktar man en MC?
När det är dags att besikta din motorcykel bokar du en tid på en lämplig besiktningsstation och kör dit. Personalen på besiktningsstationen börjar med att kontrollera motorcykelns identitet genom att bland annat jämföra dess ramnummer med registreringsnumret. Därefter kan själva besiktningen börja. Motorcykeln inspekteras både stående på marken och hängande i luften, och vissa av stegen kräver att personalen provkör den. I vilken ordning alla steg genomförs kan variera, men det är vanligt att det går till så här:
Utvändig kontroll. Personalen tittar på motorcykelns ram och stomme för att upptäcka eventuell rost och andra skador.
Hjulsystemet. Personalen undersöker om hjulen är rätt monterade. De kontrollerar att däcken har ett mönsterdjup på minst 1 mm och är fria från skador. Framhjulet spinns upp för att upptäcka eventuellt missljud från hjullagret.
Motorn och drivlinan. Personalen kontrollerar att motorn inte läcker olja eller bränsle och att dess fästen är bra. De tittar också på drivlinans komponenter för att se om de visar tecken på slitage.
Bromssystemet. Alla komponenter som ingår i bromssystemet kontrolleras. Genom att göra en falsk inbromsning testas retardationskapaciteten.
Styrsystemet. Personalen tittar på motorcykelns styrsystem för att utvärdera om det finns risk för klämskada vid fullt styrutslag.
Karossen. Personalen inspekterar karosseriet, säte, fotstöd och sidostöd. Det får inte finnas några vassa kanter eller otillåtna, trafikfarliga anordningar monterade.
Belysningen och signalsystemen. All belysning som är viktig för trafiksäkerheten, såsom strålkastare, bromsljus och blinkers, kontrolleras noga. Personalen kontrollerar också att det finns reflexer och backspeglar.
Instrumenteringen. Personalen kontrollerar att varningslamporna och indikatorerna för hastighetsmätaren och blinkers fungerar som de ska.
Övrigt. Besiktningen brukar avslutas med en provkörning av motorcykeln, för att göra en övergripande slutbedömning. Personalen noterar om motorcykeln bullrar överdrivet mycket. I så fall görs en extra ljudkontroll.
På många besiktningsstationer kan du vara med under besiktningen om du vill. Då kan personalen berätta mer om din motorcykel och hur du tar hand om den på bästa sätt. Att besikta en MC tar ungefär 20 minuter.
Om din MC inte får några anmärkningar, kan du fortsätta åka på den utan att behöva göra något mer. Men om det finns anmärkningar i besiktningsprotokollet efter avslutad kontrollbesiktning, behöver du göra en efterkontroll (kallas även ombesiktning). Du får ett datum för efterkontrollen direkt. Innan efterkontrollen måste anmärkningarna i protokollet vara åtgärdade. Om du inte gör någon efterkontroll, får din MC körförbud.
Inför MC-besiktningen
Oroar du dig för att din MC ska få en anmärkning? Du kan öka chansen att den går igenom felfritt genom att själv kontrollera vissa saker på förhand. Om du hittar några fel kan du då åtgärda dem innan besiktningen. Du kan till exempel:
Ta en titt på däcken. Mönsterdjupet ska vara på minst 1 mm och däcken får inte vara skadade.
Inspektera belysning, blinkers och reflexer.
Se till att reglage, kontakter och tuta fungerar.
Kontrollera oljenivån i motorn och se till att motorn inte läcker olja.
Undersöka bromsarna. Fungerar fram- och bakbroms som de ska, och är bromsbeläggen i bra skick?
Titta på drivpaketet. Finns kedjelås och är det rätt monterat?
Åtgärda eventuella vassa kanter på vind- och strålkastarskydd.
Kontrollera att stötdämpare bak är täta och fungerar.
Om du har kontrollerat allt det här och åtgärdat eventuella fel, har du goda chanser till en prickfri besiktning.
Undvik vanliga saker att få anmärkningar för
Anmärkningar i en mc-besiktning beror ofta på småsaker, som hade varit relativt enkla att åtgärda på förhand. Här är några vanliga saker som ger anmärkningar:
Röd reflex längst bak på motorcykeln saknas. Om du har monterat en nummerplåtshållare är det lätt att bortse från denna viktiga reflex. Reflexen ska sitta väl synligt, vara röd och märkt med ECE-reglemente 3.
Avståndet mellan blinkersen är för litet. Det finns ett minsta tillåtet avstånd mellan mc-blinkers, och detta avstånd är olika fram och bak. Framtill gäller minst 24 cm och baktill gäller minst 18 cm.
Blinkersen blinkar för snabbt. Detta kallas också för stressblinkers och kan uppstå om du har bytt traditionella blinkers mot miniblinkers med LED-lampa. En MC-blinkers får blinka högst 120 gånger i minuten. Om dina blinkers blinkar för snabbt kan du avhjälpa problemet med en LED-relä.
Glömda eller felaktigt monterade backspeglar. Alla MC tillverkade efter 2004 ska ha två backspeglar monterade. Speglarna ska vara inställningsbara och justerade så att de ger föraren god sikt bakåt. För motorcyklar tillverkade före 2004 kan andra regler gälla – det bästa är att ringa din besiktningsstation och kolla vad som gäller för just din mc.
Ljuddämparen håller för hög ljudnivå. Ett allt för bullrig ljuddämpare kan ge en anmärkning. Din MC får i 9 fall av 10 inte överskrida en maxnivå på 100db vid ett stationärt prov. Det kan dock vara svårt att mäta ljudnivån själv, eftersom det krävs en ljudnivåmätare av precisionstyp Klass 2 eller bättre. Om du tror att din MC bullrar för mycket, kan du få ner ljudnivån genom att stoppa om ljuddämparen med avgasstoppning. Du kan också montera en så kallad decibeldödare.
Hitta en station för din mc-besiktning
Dags att hitta en besiktningsstation! Det är vanligt att besiktningsstationer för bilar även erbjuder besiktningar av MC och andra fordon. Beroende på var du bor kan det finnas flera alternativ att välja mellan. Bilprovningen har cirka 100 stationer över hela Sverige.
Innan du väljer station är det en bra idé att kolla upp recensioner online. Olika stationer erbjuder också olika typer av service. Om din MC har fel som behöver åtgärdas, kan stationen ibland erbjuda dig service direkt.
Priser för besiktning av motorcykel
Så, vad kostar det att kontrollbesikta en MC? Det kan variera. Just nu ligger priset på mellan 529 och 639 kronor, beroende på besiktningsstation. Värt att nämna är att många stationer endast anger frånpris. Totalpriset kan variera beroende på veckodag, tid på dygnet och hur nära inpå som du bokar besiktningen. Hos de flesta stationer får du betala en extra avgift om du väljer en drop in-tid. Efterkontroller har oftast ett lägre pris.
Du kan ibland ha möjlighet att ta del av rabatter av olika slag. Vissa motorcykelorganisationer ger till exempel sina medlemmar rabatter på olika besiktningsstationer. Om stationen är nyetablerad kan det finnas specialerbjudanden att utnyttja. När du har hittat en besiktning till ett bra pris, kan du passa på att jämföra pris på MC-försäkringar.
Vad händer om jag inte besiktar min MC?
Om du inte besiktar din MC i tid, så får den automatiskt körförbud när det har gått två år sedan den senaste besiktningen. Då får du bara köra kortast lämpliga väg till en besiktningsstation för en kontrollbesiktning. Din MC får även körförbud om den har fått anmärkningar och du inte gör en efterkontroll. Körförbudet hävs först när du har genomfört en godkänd besiktning.
Om du fortsätter att köra som vanligt trots att din MC har körförbud och blir stannad av polisen, måste du betala böter. Därför är det smart att boka in en ny besiktning i god innan den gamla slutar att gälla.
Jämför MC-försäkring med Zmarta
Att besikta din MC är en del av ett ansvarsfullt motorcykelägande. Om du ser till att din motorcykel är i toppskick, gör du livet ute på vägarna säkrare både för dig själv och dina medtrafikanter. Regelbundna besiktningar är det bästa sättet att göra det på.
Ett annat sätt att öka din trygghet på vägarna är att teckna en bra MC-försäkring. Men priserna på MC-försäkringar kan variera mycket beroende på försäkringsgivare. Med Zmartas fristående jämförelsetjänst kan du jämföra flera olika försäkringserbjudanden samtidigt. Då blir det enkelt för dig att hitta den MC-försäkring som passar dig bäst.