Vattenskada – vad täcker hemförsäkringen?
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Drabbas du av en vattenskada kan du få ersättning från din hemförsäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller beroende på om du bor i bostadsrätt, hyresrätt eller villa.
Vad som gäller om du får en vattenskada ser olika ut beroende på hur du bor. Men oavsett om du bor i en villa, bostadsrätt eller hyreshus är det viktigt att du snabbt försöker begränsa skadans storlek.
Vad är vattenskada?
Vad räknas som en vattenskada och hur mycket krävs för att det ska klassas som en? En vattenskada är när vätska, eller ånga oberäknat strömmat ut från exempelvis din frys- eller kyl, diskmaskin, tork- eller tvättmaskin, men även luftvärmepump, diverse ledningssystem för vatten, värme eller avlopp, samt diverse anordningar som är kopplade till dessa system (tvättställ, värmepanna och liknande).
Vattenskada eller fuktskador uppkommer när ett material utsätts för just vatten eller fukt under en längre tid och skadar exempelvis golv och väggar.
Olika typer av vattenskador
Det finns olika typer av vattenskador, vanligaste är att vi kallar dem för dolda vattenskador och ytliga vattenskador.
En dold vattenskada är inte synlig för ögat, utan sitter exempelvis bakom en vägg, tapet, under ett tak eller i golvet och upptäcks inte förens den har växt sig stor och trängt upp eller in bostaden.
Ytlig vattenskada är när bland annat när ett rör går sönder och du kan se vattnet strömma ut. Det är skador som ofta uppkommer utan förvaring.
Utöver dessa två kategorier för olika vattenskador kan vi även dela upp dem i olika vattentyper. Vi har rena vattenskador, gråvattenskador och svartvattenskador.
Rena vattenskador är precis som det låter, vattnet som är rent och som skapar fukt- och vattenskador, men som inte är farligt för människor, djur eller natur. Detta betyder även att sanerings- och renoveringsjobbet blir enklare och säkrare.
Gråvattenskador är vatten som innehåller skadliga föroreningar, det innebär att saneringen kan ta längre tid och bli dyrare då det är farligt och kan göra människor sjuka.
Svartvattenskador är när vattnet innehåller kemikalier, svamp eller bakterier som inte bara är farliga, men rent av dödliga för djur, natur och människor.
Olika typer av vattenskador kräver olika typer av saneringsjobb. Det är därför extra viktigt att du har koll på vad just din försäkring inkluderar och inte.
Vad gör du om du får en vattenskada?
Stäng av huvudkranen om vattnet strömmar ut från en vattenledning.
Stäng av både maskin och huvudkran om det strömmar vatten från en maskin.
Torka upp vattnet, flytta eller palla upp saker som står i vatten.
Dokumentera allt så att du har bevis med datum. En bild med mobilen har exempelvis automatiskt en tidsstämpel.
Kontakta rörmokare eller reparatör.
Vem ska jag anmäla skadan till?
Vem du ska anmäla till beror på hur du bor:
Bor du i bostadsrätt ska du kontakta bostadsrättsföreningen eftersom vissa skador bara ersätts genom fastighetens försäkring. Du ska även anmäla skadan till ditt försäkringsbolag.
Bor du i hyresrätt ska du kontakta hyresvärden eftersom det är hyresvärdens försäkring som täcker skador i lägenheten och fastigheten. Om även dina saker har skadats anmäler du det till ditt försäkringsbolag.
Bor du i villa anmäler du vattenskadan till ditt försäkringsbolag.
Vattenskada i bostadsrätt
Din bostadsrättsförsäkring och föreningens fastighetsförsäkring ersätter skador på själva lägenheten, medan hemförsäkringen ersätter skador på dina saker (lösöre).
Bostadsrättsförsäkringen ersätter vattenläckor från ditt eller grannarnas våtutrymmen, kök, golvbrunn, avlopp och installationer. Medan föreningens fastighetsförsäkring täcker vattenskador från ledning under tryck. Försäkringen ersätter skador på ytskikten och den fasta inredningen i din bostad.
Vattenskada i hyresrätt
Hyresvärdens fastighetsförsäkring ersätter skador på din lägenhet. Din hemförsäkring ersätter skador på dina saker, exempelvis dina möbler. Den ersätter också merkostnader som kan uppstå på grund av en vattenskada, dessutom ingår ett ansvarsskydd om du skulle bli skadeståndsskyldig.
Vattenskada i villa
Din villaförsäkring ersätter dig för skador på byggnaden som uppstått genom att vatten läckt ut från ledningssystem för vatten och avlopp, eller från anordningar som är anslutna till dem. Du kan också få ersättning för skador på byggnaden som uppstått genom att vatten läckt ut från våtutrymmen eller vatten som kommer upp genom golvbrunnar och toaletter som leder till översvämning.
Hemförsäkringsdelen i din villaförsäkring ersätter skador som sker på ditt lösöre, såsom möbler, dator och annan lös egendom. Vissa villaförsäkringar kan även ge viss ersättning vid följdskador när vatten har läckt in genom yttertak, även om skador på själva taket aldrig ersätts.
Läs även: Köpt bostad? Kom ihåg att teckna rätt försäkring!
Du kan få ersättning för merkostnader
Merkostnader är utgifter som du får som en konsekvens av en skada och som du alltså inte brukar ha i vanliga fall. Du kan till exempel få ersättning för en del av kostnaden om du måste äta på restaurang i de fall du inte kan använda ditt kök på grund av en vattenskada. Du kan också få ersättning för annat boende vid vattenskada om den är så pass stor att du inte kan bo kvar under renoveringstiden. Försäkringen täcker då de merkostnader som kan tillkomma för ett tillfälligt boende.
Vattenskador som normalt inte ersätts
Alla vattenskador ersätts inte och villkoren kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag, var därför noga att jämföra försäkringsvillkoren och kontrollera vad som gäller i just din försäkring.
Skador som sällan eller aldrig brukar ersättas är exempelvis skador som uppstått på grund av bristande dränering under mark, eller skador i yt- och tätskikt i badrum och våtutrymme om skadan uppstått genom yt- och tätskiktet. Ibland kan du få ersättning även för dessa om du tecknar en tilläggsförsäkring som utökar skyddet i din hemförsäkring.
Tänk på att hur mycket du får i ersättning beror på om du följt de aktsamhetskrav som finns i villkoren och vilka åldersavdrag som gäller. För att vara på den säkra sidan bör du kolla vad som gäller för just din försäkring.
Läs också: Hur gäller försäkringen vid storm?
Hur du kan förebygga vattenskador
Det finns en hel del du kan göra själv för att förebygga att fukt- och vattenskador uppkommer. Viktigaste är att du tar hand om din bostad (ser till att din hyresvärd sköter om den).
Regelbundna inspektioner av rör- och ledningssystem
Du ser inte bara över ledningar och vattensystem när du köper en bostad, det är viktigt att du efter inflytt kör regelbundna inspektioner av dina rör och ledningar, speciellt om det är ett äldre hus där det inte bytts rör på ett tag.
Genom att kontinuerligt kolla till dina system försäkrar du dig att ditt hem inte blir skadat och om det finns en dold vattenläcka har du en större chans att upptäcka det innan någon större skada sker.
Installera vattenlarm
Idag har vi flera lösningar för att förhindra vattenskador, en av dessa är vattenlarm, även kallat läckagevarnare. De finns i olika prisklasser men fungerar alla på samma sätt: larma dig vid ett vattenläckage.
Underhåll av dräneringssystem
Precis som allt annat med di bostad är regelbundet underhåll nyckeln till livslängden av din bostad och din ekonomis (och ditt) välmående. Ett dräneringssystem är ett utvändigt fuktskydd för din bostad, du hittar det speciellt på bostäder med en källare, där fukt och mögel kan tränga in från runtomliggande jord och vatten. Sköts det och du underhåller dräneringen regelbundet har det en teknisk livslängd på runt 20 år.
Rengör och se till att dräneringsrör är fungerande, inspektera utloppsområden, sänkor och pumpar så att de fungerar korrekt och inte är blockerade. Det är även rekommenderat att du spolar dräneringen vartannat eller vart tredje beroende på vilken typ av dräneringssystem du har.
Dina rättigheter som hyresgäst
Är du hyresgäst ska du inte behöva tänka på när det dränerades sist eller byta några lednings- och vattenrör. När det kommer till det samt om något går sönder så att en vattenskada uppstår ligger det på hyresvärdens ansvar att åtgärda skadan.
Som hyresgäst, då det inte är värden som bor där har du dock ett ansvar att direkt dokumentera och meddela om en vattenskada uppkommer. Gör du renoveringar och hittar en dold fukt- eller vattenskada ska du även meddela detta.
För att skadorna inte ska bli en bekostnad som du som hyresgäst får stå för är det viktigt att du underhåller ditt hem. Detta betyder att du kontinuerligt städar och rensar avloppen, håller vitvaror rena, samt för en dialog med din hyresvärd så fort du misstänker att någonting inte stämmer. Det kan exempelvis vara att diskmaskinen inte tömmer ordentligt, fukt samlas din in- och utventiler samt runt fönster. Vet du exempelvis om att fuktbildning på utsidan av ditt fönster är bra men att fukt på insidan kan innebära bristande ventilation och en högre risk för fuktskador?
Läs också: Så gäller försäkringen vid snöskador på tak
Du som bor i lägenhet kan bli skadeståndsskyldig
Bor du i bostadsrätt eller hyresrätt kan du bli skadeståndsskyldig både mot bostadsrättsföreningen eller hyresvärden och mot grannarna i huset – om det anses att du har orsakat skadan. Ansvarsskyddet i din hemförsäkring kan hjälpa dig att hantera skadeståndskraven.
När ska du kontakta en expert?
Går någonting sönder och det inte är så enkelt som att stänga av och byta ska du kontakta en expert. Bor du i hyresrätt kontaktar du hyresvärden, för en friköpt bostadsrätt ansvarar du vanligtvis för att kontakta och åtgärda skadan själv, men i vissa bostadsrättföreningar kan det vara att du går via föreningen först, då skadan kan ligga på föreningens ansvar. Detta beror helt på föreningen så det är bra att du alltid kollar hur det fungerar i din.
När det kommer till kritan, oavsett om du bor i en bostad du äger, eller bostads- eller hyresrätt ska du kontakta en reparatör och expert så fort du kan. Väntar du så att problemet blir större kan det påverka din försäkring. Så vad som är viktigt när det kommer till din försäkring är att du kontaktar en kvalificerad reparatör och inte försöker göra några lagningar eller fixa det själv.