Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper ett hemlarm och hur det ger dig en lägre premie.
Ett hemlarm håller många tjuvar borta men inte alla. Larm har en avskräckande effekt och därför är det vanligare att hem utan hemlarm utsätts för inbrott än hem med larm. Eftersom du och familjen blir tryggare med ett hemlarm är det en klok investering.
Köpa hemlarm
Det finns flera saker du ska tänka på innan du köper hemlarm, till exempel om du vill ha ett larm med eller utan abonnemang. Nedan går vi igenom några punkter som du behöver fundera på innan du köper och installerar ett hemlarm.
Hur mycket kostar hemlarmet?
Fundera över vilket hemlarm du behöver och jämför priser hos olika larmföretag. Kolla vad som ingår i respektive paket och fråga om bindningstider och eventuella uppsägningskostnader. Ju mer information du får, desto bättre beslut kan du ta.
Är med eller utan abonnemang bäst?
Innan du köper ett hemlarm är det viktigt att du bestämmer om du vill ha ett hemlarm med eller utan abonnemang. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men vilket som är bäst beror i slutändan på dina förutsättningar och din situation.
Läs om för- och nackdelar längre ner i artikeln.
Installera själv eller anlita installatör?
Du kan i många fall installera ett hemlarm själv men om du ska ha ett mer avancerat larm är det bra att anlita en certifierad installatör. Med en certifierad installatör på plats kan du vara säker på att du får ett hemlarm som fungerar som det ska.
Nackdelen med att anlita en installatör är att det kostar pengar, men om du köper ett hemlarm med abonnemang kan du ibland få installationen gratis. Därför är det viktigt att du jämför olika alternativ istället för att köpa det första hemlarmet som du hittar.
Hemlarm med eller utan abonnemang
Du kan köpa ett hemlarm med eller utan abonnemang. Vad som passar dig bäst beror bland annat på hur du vill lägga upp din betalning. Nedan hittar du exempel på vilka för- och nackdelar som du behöver tänka på innan du köper ett larm.
Fördelar med hemlarm med abonnemang
Lägre uppstartskostnad
Bemannad larmcentral
Uppkopplad brandvarnare
Nackdelar med hemlarm med abonnemang
Merkostnad för uppkoppling
Månadskostnad som blir dyrt över tid
Fördelar med hemlarm utan abonnemang
Ingen månadskostnad
Skräddarsytt hemlarm
Nackdelar med hemlarm utan abonnemang
Högre uppstartskostnad
Installationskostnad
Service och underhåll
Läs även: Läs även: Få rätt ersättning efter inbrottet
Rabatt på hemförsäkring
Hos många försäkringsbolag kan du få rabatterat pris på din hemförsäkring om du har ett hemlarm installerat. Om larmet är anslutet till en larmcentral med väktarutryckning kan du få upp till 25 % i rabatt på grundpremien för lösöret.
Tänk på att rabatten kan variera mellan olika försäkringsbolag. Exemplet ovan gäller för Länsförsäkringar.
Många försäkringsbolag kräver att hemlarmet är installerat av ett larmföretag som är certifierat av SBSC för att du ska få rabatt. För att få rabatten behöver du visa upp ett larmintyg som larminstallatören skrivit under.
Senaste åren har vissa försäkringsbolag tagit bort rabatten för alla som har ett hemlarm. De menar nämligen att det inte är säkert att hemlarm är skadeförebyggande. Ett försäkringsbolag som tagit bort rabatten på hemförsäkringar är If.
Alternativ till hemlarm
Samverkan mot brott (SAMBO) är en organisation som verkar för att skapa tryggare boenden i Sverige. SAMBO bekostar Grannsamverkanverksamheten, så att invånare som vill öka tryggheten slipper stå för start och drift av verksamheten.
Organisationen SAMBO består av:
Dina Försäkringar
Folksam
If
ICA Försäkring
Länsförsäkringar
Moderna Försäkringar
Trygg Hansa
Brottsförebyggande rådet (Brå)
Hyresgästföreningen
Polisen
Riksbyggen
SSF Stöldskyddsföreningen
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)
Villaägarna
Enligt undersökningar som SAMBO och Brå genomfört minskar inbrotten med i genomsnitt 36 respektive 26 % i områden med Grannsamverkan, jämfört med 8 % i kontrollområden enligt SAMBO:s undersökning.