Hemförsäkring som sambo – skydda ert gemensamma hem
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Att flytta ihop och börja dela boende med någon man älskar är underbart. Men när vardagen infinner sig är det smart att ha koll på de praktiska detaljerna, som till exempel hemförsäkringen. I den här artikeln tittar vi på hur hemförsäkringen funkar för sambos och tipsar om andra viktiga saker att tänka på för dig som nybliven sambo.
Vad innebär samboskap?
Detta är den kortfattade versionen: Enligt sambolagen är ett samboskap när två personer som är i ett parförhållande bor tillsammans stadigvarande och har ett gemensamt hushåll.
Vad räknas som samboskap?
För att gå in lite mer på detalj:
Ett parförhållande innebär att ni lever i ett romantiskt förhållande. Begreppet parförhållande är i detta fall könsneutralt.
Att ni bor tillsammans stadigvarande betyder att ni har för avsikt att bo tillsammans under en längre tid.
Att ni har ett gemensamt hushåll betyder att ni delar på utgifter och sysslor i hemmet.
Enligt lagen kan det bara vara ett samboskap om ingen av de som är sambos är gift. Ni ska normalt vara skrivna på samma adress för att kunna räknas som sambos. Det finns ingen exakt gräns för hur länge man måste ha bott tillsammans för att räknas som sambos, men det är i regel längre än ett par månader (en domstol gör en helhetsbedömning i varje enskilt fall). Att vara inneboende eller hyra i andra hand av någon är inte samma sak som att vara sambo – i dessa fall gäller andra regler.
Att vara sambo innebär att ni har vissa rättigheter och skyldigheter gentemot varandra, särskilt när det gäller bostad och bohag. Sambolagen reglerar bland annat:
Gemensamt bohag. Möbler, hushållsmaskiner och annat ni har köpt tillsammans för hemmet räknas som gemensamt bohag. Om ni separerar ska ni dela på detta enligt vissa regler.
Gemensam bostad. Om ni bor i en bostad som ni äger tillsammans eller om den ena sambon äger bostaden men den andra har anmält den som gemensam bostad, har ni båda rätt till bostaden under vissa förutsättningar.
Ekonomiska frågor. Sambolagen reglerar inte arv eller underhåll mellan sambor på samma sätt som äktenskapsbalken gör för gifta par. Det är därför viktigt att ha ett samboavtal om ni vill reglera ekonomiska frågor vid en eventuell separation.
Hemförsäkring för alla i hushållet
Alla behöver ha en hemförsäkring: det gäller oavsett om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Hemförsäkringen är ett skydd för ditt hem och dina saker. Om till exempel en brand eller vattenskada skulle inträffa, kan hemförsäkringen ge dig ersättning så att du slipper stå för stora kostnader själv.
En hemförsäkring täcker ofta alla som är folkbokförda på samma adress. Det är dock viktigt att ha i åtanke att vissa försäkringsbolag kräver att varje familjemedlem ska vara angiven i försäkringsbrevet för att hemförsäkringen ska gälla. Du måste därför kolla med ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller för just dig.
När det kommer till samboskap gör det ingen skillnad oavsett om ni blir sambo i en hyresrätt, en bostadsrätt eller en villa. Ni som bor i bostadsrätt eller villa kan dock behöva komplettera den grundläggande hemförsäkringen med en bostadsrättsförsäkring respektive villaförsäkring.
Täcker hemförsäkringen sambos?
Ja – så länge du meddelar ditt försäkringsbolag att ni är två som bor i hushållet, gäller hemförsäkringen även för din sambo. Det gäller oavsett om du flyttar in hos din partner, din partner flyttar in hos dig eller om ni flyttar till ett nytt boende tillsammans.
Måste båda sambos ha hemförsäkring?
Nej. Det räcker med att en av de som ska bli sambos har en hemförsäkring. Den som har hemförsäkringen behöver kontakta sitt försäkringsbolag och skriva in den nya sambon i försäkringsbrevet. På så sätt blir ni båda skyddade av försäkringen.
Dela kostnaden som sambos
En del av ett ansvarsfullt samboskap är att dela på kostnader för det gemensamma boendet, vilket hemförsäkringen är en del av. Men är det viktigt att dela exakt lika?
Ofta finns det en skillnad i inkomstnivå, vilket kan göra att det känns orättvist att dela rakt av. Ett sätt att lösa det på är att använda sig av procentregeln, det vill säga att ni betalar lika mycket i procent enligt er lön. Om en person tjänar 30 procent mer än den andra, ska den personen alltså betala 30 procent mer av de gemensamma utgifterna. Ett annat tillvägagångssätt är att se till så att båda har lika mycket kvar av lönen när de gemensamma utgifterna är betalda varje månad – detta kan dock medföra att en av parterna betalar betydligt mer än den andra.
Det finns inga bestämmelser i sambolagen som anger hur ni ska fördela gemensamma kostnader, och det är fritt fram att göra som man själv vill. Det är dock viktigt att ni har en konversation om ekonomin för att undvika osämja.
Viktiga tips för nya sambos
Det är mycket att tänka på när man ska bli sambo, både praktiska saker och mer generella. Här är några tips på saker som du kan gå igenom med din partner i samband med att ni flyttar ihop:
Prata om era förväntningar. Det är vanligt att friktion uppstår i ett nytt boende om ni har olika åsikter kring hur ofta man ska städa, hur ni ska inreda eller vem som ska laga mat, till exempel. Undvik onödiga konflikter genom att diskutera sådana saker och sätt upp gemensamma regler för bostaden.
Prata om ekonomin. Som vi nämnde ovan är det bra att diskutera hur ni ska dela på kostnader för bostaden, mat, fritid och andra utgifter. Det är alltid smart att sätta upp en budget. Kanske vill ni också öppna ett gemensamt bankkonto?
Skriv ett samboavtal. Separation är väl det sista man vill tänka på som nybliven sambo, men det kan vara smart att ändå göra det. Enligt sambolagen måste man dela lika på både bostad och bohag som har införskaffats för gemensamt bruk, om ni skulle gå isär. Om ni känner att detta inte passar er, kan ni skriva ett samboavtal för att avtala bort vissa delar av sambolagen.
Flyttanmälan och eftersändning. Alla som flyttar behöver göra en flyttanmälan hos Skatteverket och adressändring.se. Gör detta i god tid och överväg att beställa eftersänding av posten, så att den hamnar på rätt ställe.
Se över era abonnemang. En fördel med att flytta ihop är att ni inte längre behöver ha separata abonnemang för olika tjänster, till exempel bredband och streaming. Se till att avsluta abonnemang som inte längre behövs för att slippa onödiga utgifter.
Gör rum för egentid. Även om det är fantastiskt att ha den man tycker mest om nära hela tiden, är det också viktigt att ni har möjlighet att göra er egen grej då och då. Skapa ytor för till exempel hobbys i hemmet och ge varandra eget utrymme ibland. Olika människor har olika stort behov av egentid, så prata med din partner om vad du behöver.
Var flexibla. Det är en stor förändring att flytta ihop med någon och båda parter måste vara beredda att anpassa sig till den nya livssituationen. Låt inte små frustrationer ligga och gro, utan håll en öppen kommunikation. På så sätt blir det lättare för er båda att hantera förändringen. Och glöm inte att ha kul tillsammans!
Läs också:
Så här gör du med din hemförsäkring vid flytt
Gemensam ekonomi - så får ni det att fungera