Åskoväder: Så skyddar du dig själv och elektroniken
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Måste man fortfarande dra ur kontakten när det åskar, eller var det bara något man behövde göra “förr i tiden”? Jo, det gäller fortfarande. Speciellt nu när vi använder oss av mer elektronik i hemmet än någonsin förut. I den här artikeln får du veta hur du skyddar både dig själv och din hemelektronik när det åskar. Och vad hemförsäkringen kan ersätta om blixten slår ner.
Varje år anmäls tusentals skador på elektronik som orsakats av åska till försäkringsbolagen. Elektronikskador hör till de allra vanligaste skadorna vid blixtnedslag och även om de flesta åskskador ersätts av hemförsäkringen blir det en tråkig utgift när åldersavdrag och eventuella självrisker tillkommer. Men med några enklare (och även mer avancerade) åtgärder kan du minska riskerna för skador i ditt hem.
Vad ska man göra när det åskar?
Den enklaste och billigaste åtgärden för att minska riskerna för skador är att dra ur alla sladdar från vägguttagen när det åskar. Andra saker du kan göra för att skydda dig själv och din elektronik är att
söka skydd inomhus och undvika att stå under träd eller andra höga föremål
undvika att prata i en fast telefon eller i en mobiltelefon som laddas – elektronik som drivs av batterier är däremot ofarliga att använda, så länge de inte är kopplade till ett strömuttag
vänta med att duscha och bada tills det slutat åska, eftersom vatten leder ström
dra ur alla laddare – laddare bör alltid dras ur när de inte används för att undvika brand.
Du som bor i hus eller villa kan även skydda dig genom att låta installera olika typer av åskskydd. Du kan läsa mer om åskskydd nedan.
Åskskydd minskar risken för skador
Som tur är slår blixten sällan ner direkt i ett hus. Men om blixten slår ner i ett träd eller i en backe i närheten av el- och teleledningarna kan det uppstå överspänning i ledningarna som sedan leds in i huset och som gör att exempelvis datorn eller tv:n förstörs. Här tipsar vi dig om hur du kan åsksäkra ditt hem.
Läs även: Brandförsäkring: Skydda dig mot brand i hemmet
Olika typer av åskskydd
Det finns olika typer av åskskydd som skyddar hemmet på olika sätt. Vilket skydd du ska ha beror framförallt på hur du bor.
Markspänningsskydd: Koppartråd som grävs ner runt huset och ansluts vid mätarskåpet. Förhindrar markspänning från att ta sig in i huset.
Överspänningsskydd (inledningsskydd): Monteras vid husets elcentral. Förhindrar att överspänningar orsakade av åskan kommer in via el- och teleledningar.
Apparatskydd: Monteras i vägguttaget vid apparaten.
Läs även: Brandvarnare – en billig livförsäkring
Åskskydd för lägenhet
Bor du i en tätort har telefon- eller nätbolagen ofta byggt in skydd mot överspänning i systemen. Risken att drabbas av skador på hem och elektronik är därför liten, men trots det bör även du som bor i lägenhet följa råden att dra ur sladdar, etc. för att skydda dig mot skador.
Åskskydd för villa
Du som bor i villa kan förhindra överspänning genom att installera en jordfelsbrytare, om det inte redan finns. Den minskar risken för brand och kan också skydda dig och din familj från andra typer av elolyckor. En annan sak du kan göra är att se till att alla eluttag är jordade. Om du behöver utöka ditt åskskydd beror delvis på hur du bor.
Villa i stad eller tätort
Bor du i en villa i en stad eller tätort är risken inte lika stor för överspänning eftersom telefon- och nätbolagen redan har byggt in ett skydd för att förhindra överspänning. Du som ändå vill vara på den säkra sidan kan skaffa jordfelsbrytare och jordade uttag, om det inte redan finns. Utöver det kan du låta ett auktoriserat elföretag installera ett överspänningsskydd (även kallat inledningsskydd) och eventuellt ett markspänningsskydd – speciellt om ditt hus ligger inom 50 meter från exempelvis en mast eller höga träd.
Villa på landsbygden
Bor du i en villa på landsbygden är risken för överspänning större eftersom skyddet från telefon- och nätbolagen oftast saknas. Särskilt utsatta är de som bor i slutet på en elledning. Här kan det vara bra att investera i ett mer heltäckande skydd. Utöver jordfelsbrytare och jordade uttag kan det vara värt att skaffa ett överspänningsskydd och även ett markspänningsskydd, särskilt om huset är placerat i ett mer utsatt läge. Om du har dyr elektronik i hemmet kan du eventuellt komplettera med apparatskydd. Apparatskydd ger dock inget fullgott skydd och varierar i kvalité, så välj med omsorg.
Läs även: Ladda elbil hemma: så minimerar du riskerna för brand
Gäller hemförsäkringen vid blixtnedslag?
Hemförsäkringen gäller vid blixtnedslag, exempelvis om det börjar brinna på grund av att åskan har slagit ner, eller om dina saker skadas i samband med blixtnedslag. Men kom ihåg att försäkringsbolagen i de allra flesta fall gör åldersavdrag på dina saker och att du kan behöva betala eventuella självrisker. För att undvika de här tråkiga utgifterna kan det därför vara värt att se över ditt åskskydd i hemmet.
Något som kan vara bra att veta är att skadorna kan visa sig lång tid efter själva blixtnedslaget, allt från några dagar till månader efter åskovädret. Var därför uppmärksam på om det uppstår något fel på din elektronik.
Vanliga frågor om åska
Här har vi samlat vanliga frågor om åska och blixtnedslag.
Vad ska man göra när det åskar?
Det här bör du göra när det åskar eller ska bli åska:
Undvik att stå under träd eller andra höga objekt.
Sök skydd inomhus.
Dra ur alla sladdar från vägguttagen.
Undvik att prata i en fast telefon eller i mobiltelefon som är ansluten till en laddare. Att prata i en mobiltelefon som inte laddas är däremot ofarligt.
Använd inte datorn med strömsladden ikopplad, det är däremot ofarligt att använda den om den går på batteri.
Undvik att duscha och bada, eftersom vatten leder ström om blixten skulle slå ner.
Kan jag duscha när det åskar?
Du bör vänta med att duscha tills det slutat åska, eftersom ström kan ledas genom vattnet ifall blixten slår ner.
Hur vet jag hur långt bort åskan är?
När du ser en blixt räknar du hur många sekunder det dröjer tills du hör åskan. Sedan delar du antalet sekunder med tre, då får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså 4 kilometer bort.