Tjänstebil – Allt du behöver veta om tjänstebil och förmånsbil
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
En tjänstebil är en bil som används i tjänsten. Det kan till exempel vara en polisbil eller ambulans. Det finns också tjänstebilar som din arbetsgivare låter dig använda även för privat bruk. Då räknas bilen som en förmån som du måste betala skatt för. Vi berättar allt du behöver veta om tjänstebilar och förmånsbilar.
På 6 minuter eller mindre får du veta vad skillnaden mellan en tjänstebil och förmånsbil är, hur förmånsbilen beskattas, försäkras, vad de kostar och vilka fördelar som finns med dem.
Vad är skillnaden mellan en tjänstebil och förmånsbil?
Tjänstebil, förmånsbil eller personalbil? Är det olika namn på samma sak eller finns det någon skillnad? Jo, det finns vissa skillnader och de beror på hur bilen används. Enligt Skatteverkets definition är en tjänstebil som även används privat en förmånsbil (även om de kallas för något annat på arbetsplatsen).
Det är möjligt att använda sin tjänstebil privat utan att den behöver beskattas, men bara om den används i “ringa omfattning”. Med det menas att du får använda bilen privat vid högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil.
Även resor till och från jobbet räknas som privata resor. För att vara säker på att bilen inte används privat kan du parkera bilen på arbetsplatsen efter jobbet och lämna nycklarna på företaget.
Du behöver betala skatt för förmånsbilar
Om du kör tjänstebilen i mer än 100 mil räknas den som en förmånsbil och måste då förmånsbeskattas. Hur mycket skatt du ska betala beror på förmånsvärdet för den bil du har valt. En bilförmån räknas ut enligt en schablon där bland annat bilens nyvärde, extrautrustning och fordonsskatten påverkar förmånsvärdet. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön när din skatt räknas ut. Du kan beräkna bilens förmånsvärde på Skatteverkets webbplats.
Håll koll på körningen i en körjournal
Om du vill slippa betala skatt för din tjänstebil är ett tips att föra en körjournal. I den redovisar du i detalj hur mycket du har kört bilen i tjänsten och i hur stor utsträckning du har använt den för privata resor. Det är du som förare som har ansvar för att körjournalen är korrekt ifylld. Det är inget krav på att föra körjournal, men utan den finns det risk att du tvingas betala förmånsskatt.
Vad kostar en tjänstebil?
En tjänstebil ägs och betalas av din arbetsgivare, du betalar alltså inte någon kontantinsats eller några avgifter – istället betalar du mer i skatt. Hur mycket skatt du ska betala beror på bilens förmånsvärde.
Förmånsvärdet bestämts utifrån
bilens nypris
bilens extrautrustning
om det är en miljöbil
om du kör minst 3000 mil i tjänsten
fordonsskatten.
Exempel
Om du har en lön på 35 000 kronor och bilens förmånsvärde är 6 000 kronor betalar du inkomstskatt på lönen + förmånsvärdet, vilket blir 41 000 kronor. Det innebär att tjänstebilen kostar dig ungefär 1 900 kronor (om du betalar 32 % i skatt).
Tänk på att du som förare även betalar för drivmedel när du använder bilen privat.
Läs även: Pris på företagsförsäkring
Försäkring för tjänstebil eller förmånsbil
Oavsett om du har en tjänste- eller förmånsbil behöver bilen försäkras. Det är vanligtvis arbetsgivaren som betalar utgifter kopplade till att du använder tjänstebilen i tjänsten. Där ingår avgiften för bilförsäkring (inklusive självrisk).
Exempel på utgifter som arbetsgivaren står för:
parkeringsavgifter
biltull
drivmedel
bilskatt
service och reparationer
leasingavgift
ränta, mm.
Var noga med att detta tydligt framgår i ett avtal mellan dig och din arbetsgivare.
Har du en enskild firma? Du vet väl att du kan jämföra och teckna företagsbilförsäkringar via Zmarta, kostnadsfritt och till samma pris som hos försäkringsbolagen?
Fördelar med tjänstebil, personalbil och förmånsbil
Det finns flera fördelar med tjänstebil, här listar vi några av dem:
Du får tillgång till en ny och säker bil både privat och på jobbet.
Du slipper oförutsedda kostnader för bilen.
Arbetsgivaren står för alla kostnader såsom leasingavgift, fordonsskatt, tull och vägavgifter för tjänstekörning och parkeringsavgifter.
Arbetsgivaren står för löpande kostnader såsom försäkring (inklusive självrisk), service, reparation, biltvätt och däckbyte.
Vanliga frågor om tjänstebil
- Vad innebär det att ha tjänstebil?
- Vad är förmånsvärde?
- Är det lönsamt att ha tjänstebil?
- Får min sambo köra min tjänstebil?