Hur påverkar styrräntan bolån?
Styrränta, reporänta, boränta... hur enkelt är det egentligen att hålla koll på alla olika typer av räntor? Och visste du att styr- och reporänta är samma sak med olika namn? Vad händer med bolåneräntorna och varför påverkar styrräntan dem så mycket?
Vi börjar med att prata om just vad styrränta är för något. För att göra det så måste vi nämna Riksbanken. Riksbanken är Sveriges myndighet som har monopol på att trycka samt ge ut sedlar och mynt. De styrs av riksdagen och kortfattat har de makt och styr penningpolitiken som röstats fram utav riksdagen. Det är Riksbanken som kontrollerar styrräntan och den kontrollerar i sin tur räntorna för alla typer av lån som du kan tänkas ha. Går styrräntan ner, går din bolåneränta ner. Går styrräntan upp, ja, då går din bolåneränta upp.
Vad betyder styrränta?
Styrränta är den ränta Riksbanken tar från övriga banker efter att de lånar ut pengar till dem. Den finns för att styra och till viss del kontrollera Sveriges ekonomiska tillväxt och på så sätt se till att inflationstaket ligger på en så låg nivå som möjligt. Det är svårt att lägga ett enda ord på att förklara vad styrränta betyder, men om vi ska försöka kan vi säga att det är balansen för Sveriges ekonomi.
Läs allt du behöver veta om styrräntan här
Reporänta bolån
Reporäntan (styrräntan) är vad som kontrollerar och bestämmer hur bolåneräntan ser ut. Vi har haft det väldigt bra med en extremt låg bolåneränta i Sverige, där vi chockartat även sett minusränta. Men det har även betytt att bostadspriserna skjutits till skyarna, något som varit mindre positivt då hela bostadsmarknaden varit i obalans.
Nu har vi gått från ett extremläge till ett annat med skyhöga räntor och bostadspriser som fortsätter sjunka. Något som inte bara påverkar nya låntagare, men även personer som redan har lån sen innan.
Vad händer om reporäntan höjs?
Höjs reporäntan så ökar dina månadskostnader om du har lån. Anledningen till detta är att reporäntan påverkar din låneränta positivt eller negativt. Går reporäntan ner så sjunker din räntekostnad, vilket innebär att dina lånekostnader går ner. Går reporäntan upp, så går även din låneränta upp, vilket i sin tur betyder att dina lånekostnader blir högre.
Allt som sker med reporäntan påverkar dig om du har lån. Men hur påverkar den bolån om du planerar att köpa bostad? Ganska mycket faktiskt. Vi har i Sverige haft en väldigt låg ränta, något som gjort att bostadspriserna istället varit väldigt höga, med en mer balanserad ränta så har bostadspriserna sjunkit och glipan mellan de två kostnaderna har blivit mindre påtaglig. Vi ser alltså att det blir mer och mer köparens marknad och inte säljarens.
Hur reporäntan påverkar bolånet är även något vi kan ta upp. För dig som privatperson påverkar reporäntan dina bolån, särskilt om du har valt att teckna lån med rörlig ränta.
Läs gärna vad jämkning är och hur det fungerar
Bostadens marknadsvärde/pris om du planerar att köpa och sälja
Om du går i tankar att köpa en ny bostad är det läge att veta ungefär hur mycket du kan tänkas få för den gamla bostaden, för att på det viset ha koll på hur stor budget du har att röra dig med inför köpet av din nya bostad.
Eftersom du tar bolån med bostaden som säkerhet är bostadens skick och läge viktigt för banken. Ju mer attraktiv bostad, desto bättre räntevillkor. Vid en bostadsvärdering får du reda på bostadens marknadspris, det vill säga priset som din bostad antas kunna säljas för om det skulle ske en försäljning vid tidpunkten för din värdering. Här tar man hänsyn till olika faktorer både inne i bostaden och utomhus, samt i närområdet. Det kan handla om närhet till goda kommunikationer och möjlighet till förråd och garage. Även driftkostnader och bostadens läge spelar en stor roll vid marknadsvärdet.
Styrränta prognos 2024
Riksbanken höll för första gången sedan maj 2022 styrräntan oförändrad, detta har lätt till en positiv ränteprognos för 2024 och 2025 där många ekonomiexperter förutspår vändning och att räntorna nu kommer börja gå nedåt.
Läs även: Samla dina dyr lån med ditt bolån