Renovera badrum - det här behöver du veta innan du sätter igång
En hel badrumsrenovering är ingen lätt uppgift; det kräver tid, pengar, engagemang, och inte minst, planering. Det kan vara svårt att veta hur du ska börja, vad allt kommer kosta, och hur långt tid hela projektet tar från början till sin slut. Här har vi samlat den viktigaste infon du kommer behöva för att komma igång med din badrumsrenovering. Missa inte våra tips och råd innan du renoverar!
På 8 minuter eller mindre kommer du att läsa om reglerna som gäller när du renoverar ditt badrum, tips på bygget, och det allra viktigaste: kvalitetsdokument.
Renovera badrum: tips
Innan du börjar med själva renoveringen finns det vissa saker du kan tänka på direkt:
Preppa ordentligt!
För att kunna börja projektet måste du först bocka av vissa viktiga puckar. Som till exempel vad för stil du ska ha i det nya badrummet och hur stort själva rummet är. Vad är det för individuella jobb som ska eller behöver utföras? När du har beräknat rummets totala storlek samt skapat en lista på sakerna som behöver åtgärdas, då kan du börja leta en proffs för att få en uppskattning på den totala kostnaden.
Tänk på kostnaderna
Att budgetera ett sånt stort projekt kan kan vara nödvändigt – vare sig du ska renovera om till en lyxig spa-lik oas eller om du vill ha en mer prisvärd och modernt badrum lär projektet inte direkt bli billigt.
Det är viktigt att hålla koll på kostnaderna under hela projektets gång för att hålla dig inom en eventuell budgetram. Hela projektet kan kosta någonstans mellan 3 000 kronor och 30 000 kronor per kvadratmeter. Kostnaden kommer att variera på grund av faktorer såsom materialkostnader, mängd arbetstimmar, samt storleken på rummet. Vid ett stort renoveringsprojekt vill du eventuellt ansöka om ett lån för att täcka kostnaderna. Du kan jämföra lån från flera långivare samtidigt via Zmarta så du enklare kan hitta ett lån med låga avgifter för din badrumsrenovering.
Anlita en proffs
Med ett stort projekt såsom en hel badrumsrenovering är det viktigt att anlita professionella hantverkare för alla de delar som involverar tekniska element. El- eller vattenskador och rörläckage kan vara dyra att åtgärda när de inträffar och dessutom kan de vara allvarligt farliga för dig och andra i hushållet. Vissa delar kan du dock göra på egen hand, som att måla väggarna eller välja ut material och inredning.
Det kan alltid vara en bra idé att ta hjälp av ett proffs för att få råd kring eventuella funderingar som dyker upp under projektet, speciellt om det är något du är osäker kring. Tänk på att spara alla kvitton och intyg från arbetet som utförts ifall du skulle behöva visa upp dem sedan för försäkringen (mer om detta kommer senare i artikeln).
Renovera badrum: regler
Här har vi samlat några regler som finns kring en badrumsrenovering som är viktiga att ha koll på innan ditt projekt börjar. Reglerna för en badrumsrenovering sätts av två olika branschförbund i Sverige, nämligen Golvbranschens VåtrumsKontroll (GVK) och Byggkeramikrådet (BKR). Orsaken till varför det är viktigt att ha koll på dessa regler är för att de flesta försäkringsbolagen kommer kolla om reglerna har följts eller inte under själva renoveringsprocessen.
Ifall att du får en vattenläcka eller om ett annat problem uppstår vill du såklart kunna vända sig till försäkringen för att få kompensation, och om de får reda på att reglerna inte har följts, då kan du gå miste om att få ersättning.
Använd godkända material
Eftersom olika delar av badrummet består av specifika byggsystem som hänger ihop är det viktigt att inte blanda ihop delar från olika system. Detta kan göra så att systemen som byggs med blandade delar inte är säkra eller stabila, och då kommer de inte fungera som de ska. Dessutom måste du se till att bygga upp från grunden och inte bygga på existerande system, då det kan också leda till blandade material och felbyggda system.
Förstärka tätskiktet ordentligt
För att säkerställa att du slipper vattenläckage ut till andra delar av huset måste du se till att tätskiktet är ordentligt säkrad och vattentät. GVK och BKR tipsar på att förstärka tätskiktet där läckor brukar förekomma och att det även ska läggas till ett förseglingsband vid svaga punkter i badrummet.
Både GVK och BKR har reglerna samlade på sina hemsidor, och där kan du hitta alla eventuella uppdateringar eller ändringar, samt nya regler. När renovering blir aktuellt för dig rekommenderar vi att du kollar på deras hemsidor för att hålla dig uppdaterad kring de senaste reglerna.
Kvalitetsdokument för badrum
Det finns viktiga dokument du bör se till att få av hantverkaren du anställt för att utföra arbetet. Den du anställer kommer att utföra arbetet enligt reglerna utlagd av antingen GVK eller BKR, beroende på vilket branschorganisation den anställdes företag har fått sin auktorisering från. Efter att arbetet har utförts ska du att få ett kvalitetsdokument (också ibland kallat för våtrumsintyg) vilket är ditt bevis på att ditt badrum har byggts enligt branschreglerna.
Får jag renovera mitt badrum själv?
Du får absolut renovera badrummet själv – det finns ingen lag som säger att du måste anställa en hantverkare för att få jobbet gjort. Däremot finns det vissa nackdelar till att göra hela arbetet själv.
Såklart kan du spara pengar om du renoverar själv. Men något du går miste om när jobbet utförs av dig själv är dessa kvalitetsdokument som nämnts ovan. Ifall det finns behov i framtiden att kräva ersättning från hemförsäkringen eller materialbolagen kommer du då behöva (i de flesta fall) visa upp detta intyg om att renoveringen har gjorts i linje med reglerna lagd ut av GVK och BKR. Utan dessa dokument måste du som utför arbetet dokumentera alla steg under renoveringen med bilder och kvitton för att kunna intyga att arbetet har utförts korrekt enligt reglerna.
Dock kan det ändå vara svårt att få hela ersättningsbeloppet utan kvalitetsdokumenten, även om du har dokumenterat hela processen och allt verkar stämma enligt reglerna. För att vara på den säkra sidan är det bästa alternativet att ta hjälp av ett proffs för renoveringen för att säkerställa att du får intygen du behöver.
Försäkra badrummet utan kvalitetsdokument
Har något gått snett med badrumsrenoveringen? Behöver du ansöka om ersättning från försäkringen men du saknar kvalitetsdokument? Det allra vanligaste svaret här är att du kommer nog inte kunna få hela ersättningsbeloppet du ansöker om, då många försäkringsbolag kräver dessa intyg för att kunna godkänna utbetalningen. Enligt en försäkringsekonom hos Gofido har du formellt ingen rätt till ersättning hos 6 av 8 försäkringsbolag om du saknar intyget, men de flesta bolagen erbjuder en nedsatt utbetalning istället för ingen ersättning alls. Detta betyder att du kan ändå få en summa, men det är inte helt garanterat vid saknade kvalitetsdokument. Är du osäker på vad din hemförsäkring täcker bör du kolla upp det innan du börjar med renoveringen.
Bygga badrum
Som tidigare sagt är det ett stort projekt att göra om badrummet hemma. Här har vi samlat några sista punkter du kan hålla i åtanken innan du sätter igång med din renovering.
Räkna med 2 - 6 veckor åt renoveringen
Beroende på hur stort badrummet är samt hur mycket arbete kommer behöva utföras, kan det ta någonstans mellan 2 och 6 veckor att utföra alla steg. Vissa moment såsom att montera in nya avloppsrör och golvbrunnar kan ta bara 1 - 2 dagar att göra, medan det kan ta dubbelt så länge att montera in nytt kakel och klinkers. Det kan också vara smart att lägga till en extra vecka på schemat som en buffert – ifall att ett steg dröjer.
Öka värdet av ditt hem
När du själv har letat efter en ny bostad, är inte kvalitén på badrummet något du tittar ganska noga på? Ett fint och fräscht badrum kan vara nyckeln bakom en lyckad försäljning, och kan även driva upp priset på din bostad när du säljer den. Det finns inget spikat sätt att säkra exakt hur mycket priset kan höjas tack vare en badrumsrenovering, men det finns några saker du kan tänka på:
Väljer du en tidlös stil för ditt nya badrum kommer det säkerligen vara mer tilltalande för fler personer än en stil som är mer nischad eller unik.
Kom ihåg priset på själva renoveringen. Om renoveringen har gått långt över budgeten har du då spenderat mer än planerat under projektets gång. Ifall du får mer i säljpriset tack vare renoveringen kommer det inte vara en märkbar fördel om du har redan gått över budgeten. Detsamma gäller om badrummet inte var för gammal till att börja med.
Du behöver inte renovera hela badrummet för att se en ökning på värdet! Att fixa en trasig toalett, byta ut gamla handtag eller lägga till golvvärme är ett enkelt och smidigt sätt att fräscha upp badrummet utan att det kostar en hel del eller tar för mycket tid.
Se till att få all dokumentation. Vare sig om du dokumenterar själv under renoveringens gång eller om du har anställer ett proffs och får kvalitetsdokument.
Ansök om bygglov när det behövs
Vanligtvis när du bygger om och renoverar badrummet så behövs ingen ansökan om bygglov från kommunen. Dock finns det några få undantag:
Om renoveringen ska ändra något i byggnadens stödjande konstruktion måste du se till att få bygglov från din kommun.
Om badrummet ska byggas inom ett utrymme som inte räknas som ett godkänt bostadsarea. Denna punkt gäller då inte vid en badrumsrenovering, men om det skulle förekomma en utbyggning av rummet till ett icke godkänt utrymme, då bör du ansöka om bygglov för just denna area.
Om bygget ska bryta en brandcell är det också något att ansöka om bygglov för. Detta kan förekomma om du ska byta avlopp eller andra jordrör.
Är du osäker på om din renovering skulle behöva godkännande från kommunen kan du alltid ansöka om bygglov just för att vara säker.
Har du planer på att renovera sovrummet, trädgården, eller kanske hela huset? Se till att läsa våra tips och råd gällande dessa typer av renoveringar innan du sätter igång.