Dags att renovera fritidshuset
Hur drar jag el? Behöver fönstren bytas? Kan du göra ROT-avdrag? Vi ger dig svaren för vad man ska tänka på vid renovering av fritidshuset.
Oavsett om du precis köpt en gammal pärla till torp eller om fritidshuset du köpte förra året behöver nytt golv, så kostar det att renovera. Vi kommer att ta dig igenom vad du behöver tänka på, hur du håller budgeten och vilka misstag du absolut måste undvika när du planerar att renovera fritidshuset.
Planera
Du kanske tror att du kommer kunna byta fasad, dränera grunden och dra el på ett par veckor, för att sedan njuta av ditt fritidshus resten av semestern. Vi ber om ursäkt när vi säger “fortsätt drömma” på den. Att renovera tar tid. Från att besikta stugan till att kolla och gräva för avlopp.
Maskiner ska hyras
Företag måste bokas och offerter ska skapas
Inredning och redskap måste köpas
Det gäller att ha en realistisk tidsplan och inte tro att allt kommer att ske över en natt. Ta en sak i taget och stressa inte fram ett resultat.
Ha en budget
Det kommer kosta pengar, oftast mer än man först trott. Det är väldigt vanligt att man går över budget så räkna på den ordentligt… och sedan räknar du på den igen.
Genom att ha en tydlig plan och hålla sig till budgeten du skapat, så behöver du inte oroa dig för oväntade utgifter när du renoverar fritidshuset. Glöm inte att försäkra ditt fritidshus redan innan du börjar renovera. Det kan skydda dig från oväntade skador och utgifter som du kanske inte räknat på.
Gamla hus fungerar inte som nya
Viktigt att känna till är att det är stor skillnad på hur gamla och nya hus fungerar. Nya och moderna hus har inte samma struktur eller funktion som äldre hus så tänk på att:
Ny plastisolering kanske inte är optimalt att använda på gamla torparhus – vad kan du använda istället?
En kallvind bör få in ventilation och inte fyllas igen då fukt kan tillkomma. Är det något som behövs bytas?
Det finns få äldre fritidshus som går att renovera på samma sätt som när man bygger ett nytt, modernt hus. Det gäller därför att göra research och se vad som fungerar.
El och vatten
Finns det inte el eller vatten? Hur behöver du gå tillväga för att få det? När det kommer till att borra för vatten och dra el så är det ett jobb som tar tid och någonting som ett företag måste göra. Så ta in offerter från flera företag och jämför priserna innan du går vidare och kom ihåg att även jämföra elavtal.
Behöver du även dra avlopp till toalett måste du kolla avstånd till vattendrag och veta exakt vad som gäller avloppsbrunn.
Vinterbona
Vad är planen med ditt fritidshus? Kommer det endast användas under sommarhalvåret eller behövs det vinterbonas? Första som behövs göras om stugan ska användas under vintern är isolering. Inte bara isolering av väggar och tak, men även vattenrör och fönster.
Finns det någon värmekälla? Vilken typ är det och behöver den renoveras eller bytas ut? Många gånger kommer fritidshus med en kakelugn eller kamin, fungerar dessa eller måste du renovera skorstenen?
Detsamma med vattenrör – finns de och är de redo för minusgrader? Behöver du dra nya eller räcker det med att isolera dem? Det ligger en hel del jobb bakom så det är viktigt att du är medveten om både tid och kostnader.
Håll koll på taket och grunden
En av de viktigaste delarna att ta hand om och hålla koll på är tak och grund. När du ska renovera ditt fritidshus så gäller det att först kolla vad som behövs göras på “skalet”. Det finns ingen vits att renovera väggar, golv och kök om taket läcker, eller om grunden är vattenskadad.
Dessa projekt kan ta tid och vara kostsamma. Dränerar du grunden själv så gäller det att lägga stor fokus på säkerheten så att huset inte sätter sig eller att du inte gör mer skada i form av sprickor eller liknande. Zmarta hjälper dig jämföra och hitta rätt lån, så att du kan fokusera på om du vill byta till plåttak eller laga det gamla tegeltaket.
Behöver du byta fasad?
Hur är det med fasaden? I somliga fall kan det vara en enkel målning som behövs, men beroende på skicket så kan hela eller delar av fasaden behöva bytas. Ett kostsamt och ganska långt projekt beroende på stugans storlek och vilket material du använder.
Viktigt när det gäller fasaden är att kolla så att det inte finns risk för vatten och mögelskador. Någonting som kan vara en prio om fasaden börjat bli eller redan är rutten.
Vanligaste misstagen vid renovering av fritidshus
1. Anta inte att tidigare renoveringar gjorts rätt
Betyder precis som vi skriver. Har du ett äldre fritidshus som renoverats med “hemmajobb” och lite ryck på axlarna? Anta inte att den som ägde stugan innan dig visste vad de gjorde.
2. Isolering och ventilation kan vara gjorda fel
Går hand i hand med nummer 1. Har taket isoleras rätt? En kallvind kommer exempelvis med specifika instruktioner för hur den ska och inte ska isoleras. Detta så att fukt inte ska fastna i utrymmen och skapa mögel.
3. Research. Research. Research.
Sa vi att du behöver göra research? Ett av de vanligaste misstagen man gör innan man börjar renovera fritidshuset är att inte göra sin hemläxa. Hur mycket behövs göras? Vad ska prioriteras? Hur mycket kommer det kosta? Vad kan du göra själv? Gör din research och gör den noga.
Tips när du renoverar fritidshuset
Det finns mycket som man kan spara pengar på och få tillbaka när man renoverar. Här kommer våra bästa tips.
Rotarbete är när du anlitar ett företag att förbättra din bostad, det innefattar ombyggnader, reparationer och underhåll. Det kan också vara installationer av exempelvis värmepump. Anlitar du ett företag att renovera eller installera kan du med andra ord göra ROT-avdrag på kostnaderna. Bra att veta om man exempelvis ska dra el, byta fönster eller borra efter vatten.
Rutarbete är ett arbete/renovering som inte behöver någon specialistkunskap. Behöver du exempelvis underhålla vitvaror eller fälla träd (även om det oftas görs av professionella) så kan du använda dig av RUT-avdrag och spara pengar.
Ta hjälp av nära och kära. Bjud vänner på middag och få hjälp med tapetseringen, ge barnen en extra slant för att hjälpa till att måla om fasaden, eller ta in släkten på en takläggningsdag och gör en fest av det.
Spara på detaljerna! Kan du hitta inredningskap på secondhand-butiker? Finns det utförsäljningar eller kan du hitta stilen på köp- och sälj sidor som Blocket och Tradera? Kolla alltid om du kan spara pengar på att återvinna material och inredning.
Har du verktygen? Har du inte en enda hammare och behöver? Kolla om du känner någon som kan låna ut! Har du inte det så erbjuder många företag uthyrning av kvalitativa verktyg till ett rimligt pris. Glöm inte spiken.
Bli inte skrämd! Fritidshus är fantastiska och ska vara ett äventyr att ha och renovera. Använd Zmartas jämförelsetjänst och se om du kan spara ännu mer pengar på bättre villkor och lägre ränta. Ha inte bråttom och ta en sak i taget, njut och ha så roligt som du bara kan med det!
Läs även: Hyra ut fritidshus