Bostadsmarknaden 2024 - så ser det ut
Inflationen har svalnat sen förra året, 2023, och vi börjar långsamt se en vändning när det kommer till Sveriges ekonomiska situation. Riksbanken har stoppat sina höjningar av styrräntan och flera banker erbjuder idag en lägre ränta när det kommer till fasta bolåneräntor. Hur påverkar detta bostadspriserna?
Ta 5 minuter och läs om de fallande bostadspriserna, hur de påverkar bostadsmarknaden och vad du ska tänka på om du planerar att köpa bostad under 2023.
Under hösten 2022 såg vi för första gången på länge ett sjunkande bostadspris. Även om många av oss har förväntat (och hoppats på) en nedgång av priserna, så har en ökande inflation sänkt den mer än förväntat. Vad är viktigt att tänka på? Och hur fungerar det om du vill köpa bostad när priserna sjunker och räntorna stiger?
Bostadsmarknaden mellan 2022 och 2023 kom med en vändning när det kommer till bostadspriserna. Priserna har sjunkit och det ser ut som att de kommer att fortsätta att sjunka under 2024.
Bostadspriserna 2023 - så gick det
Köpt bostad under 2023? Märkte du en skillnad på bostadspriset och räntekostnaderna? Vi hade en väldigt osäker och ostabil bostadsmarknad under 2022 och 2023, räntorna ökade och många valde att avvakta med att köpa, samtidigt som många fortfarande valde att försöka sälja till högre priser för att inte gå med förlust.
Enligt Hemnets egna undersökning så minskade både antalet försäljningar och publicerade bostadsobjekt. Men årets gång visade även en stabilisering av prisutvecklingen, samt en förstärkning av boprisförväntningarna. Utöver detta lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad för första gången sedan maj 2022, detta har lett till en positiv prognos av bostadsmarknadens utveckling under 2024.
Hemnets siffror för 2023*:
176 643 stycken objekt publicerade totalt (-13%)
536 miljarder kronor totalt i utropspris (-15%)
48 731 villor utlagda till försäljning (-11%)
99 853 lägenheter utlagda till försäljning (-14%).
*Hemnet informerar att siffrorna avser perioden januari till november, det inkluderar även nyproduktion.
Balansgången mellan huspriser och räntor
Även om priserna på fastigheter långsamt sjunker så finns det ett lägre intresse att köpa och sälja, höjda räntor har en inverkan då det betyder att du kan betala mer långsiktigt och att din månadskostnad blir högre. Riksbanken har för första gången hållit styrräntan oförändrad, vilket betyder att tidigare chockhöjning av styrräntan äntligen kan ha vänt och att vi nu kanske får en mer stabil bostadsmarknad.
Det förutspås att 2024 stabilisera bostadsmarknaden, detta betyder att bostadspriserna förväntas att fortsätta sjunka, samtidigt som många förutspår att räntorna även kommer att börja gå nedåt. Inflationen har satt sina spår, så vi kan inte säga med säkerhet hur det kommer att se ut 2024 och framåt. Men det ser ut som att det börjar vända.
Varför är det viktigt att hålla koll på räntorna?
Räntan är delen som bestämmer hur mycket du kommer att betala tillbaka på ditt lån. Kort sagt är räntan priset för vad man får betala för att ta ett lån. Det finns olika former av räntor och det gäller att hålla koll på vilken man accepterar.
Nominell ränta
Den nominella räntan kallas även för årsränta och är den grundläggande räntan du betalar när det kommer till framförallt konsumentkrediter (annat ord för privatlån). Det är den procentuella räntan som du betalar per år utan att inkludera eventuella avgifter. När det kommer till den nominella räntan så tillkommer oftast avi- eller administrativa avgifter och uppläggningsavgifter, vilket gör det viktigt att läsa villkoren och hitta eventuella dolda kostnader.
Effektiv ränta
Den effektiva räntan är kort och gott ett jämförelsepris som finns för diverse konsumentkrediter. Den effektiva räntan slår ihop alla kostnader till ett och ger en procentsats för hur mycket lånet ungefärligt kommer att kosta.
Ränterabatt vid bostadsköp
När du planerar att köpa bostad eller flytta ditt bolån ska du kort och gott hålla koll på räntan, som vi nämnt tidigare är det den som avgör hur mycket, och hur länge du kommer betala tillbaka på ditt lån. Genom att jämföra flera banker och långivare samtidigt kan du inte bara få bättre villkor, du kan även få bättre ränta långsiktigt jämfört med ett eventuellt låneerbjudande med ränterabatt.
Hur du ska tänka inför de fallande huspriserna
Viktigaste är såklart att räkna och se om du och din eventuella medsökande har råd att låna pengar till bostad. Det är viktigt att inte bli förförd av de låga priserna då räntan kan vara det avgörande och inte slutpriset.
Man ska dock inte vara för rädd. Ja, det kanske är otäckt att ta ett bolån och köpa drömhuset. Men hur skulle du gjort om det inte hade sjunkit? Räntorna förändras konstant och även om de i nuläget är höga, kan detta ändras inom loppet av några år (om inte tidigare). Med andra ord kan ska man inte tveka för mycket.
Bostadsprisernas prognos 2024
Vi har haft ständiga räntehöjningar sedan våren 2022, prognosen för 2023 såg ostabil ut med extrema höjningar och sänkningar i bostadspriserna. Bostadspriserna för 2024 ser stabilare ut än de senaste par åren, vi kommer dock inte vara helt på banan än på några år.
Det förutspås att Riksbanken kommer att göra hela 6 räntesänkningar under 2024, samt ytterligare 2 stycken under 2025. Detta kan verkligen ge en positiv påverkan för de flesta med bolån.
Just nu ligger styrräntan på 4 procent, hur mycket de förväntade sänkningarna kommer att ligga på går inte att svara på, men vi tror på en långsam sänkning det kommande året. Håll dig uppdaterad på
avgifter och villkor
hur räntorna förändras
slutpriser och hur de utvecklas.
Bostadspriser prognos 2025
Sedan 2013 har vi sett en ostabil bostadsmarknad och vi har sett räntehöjningar tillsammans med höjningar i bostadspriserna. Hoppar vi fram och tittar på 2022, sjönk priserna på alla typer av bostäder. Bostadsrätter sjönk under december månad med 1% och sedan mars 2022 har de totalt sjunkit med hela 14 %. Villapriserna sjönk under december månad med 3% och totalt sedan 2022 med 15 %.
Under 2023 fortsatte bostadspriserna att sjunka och vi såg enligt SCB en sänkning med 0,4 procent under tredje kvartalet. Villapriser har sjunkit runt 8 %, bostadsrätterna har dock varit relativt oförändrade.
Vi väntar och hoppas att bostadsmarknaden vänder under 2024. Med en förväntad räntesänkning och en positiv prognos av bostadsmarknaden så ser prognosen för bostadspriserna 2025 väldigt positiv ut.
Bostadsmarknaden Stockholm
En av de värsta bostadsmarknaden i landet? Iallafall om du frågar de flesta. Men varför ser Stockholms bostadsmarknad ut som den gör? Vad gick fel och vad ska du tänka på? Första som vi nog alla bör känna till är att Sverige och framförallt Stockholm lider av en extrem bostadsbrist, det betyder att vi har för få bostäder jämfört med personer som bor i staden.
Via Svensk mäklarstatistik kan du följa och se utveckligen för inte bara Stockholm, men Sveriges bostadsmarknad. Där kan du ha koll på prisutvecklingen och vad som påverkar priserna.
Läs även: Höstens stora visningshelg och höj värdet på bostaden