Vad är rimligt att ha i bolån?
Beroende på var du bor i Sverige, så kan du ha olika mycket i bolån. Beroende på om du har en lägenhet, radhus, villa eller bondgård så varierar dina kostnader ganska mycket också. Här går vi med hjälp av SCB in på djupet kring hur mycket svenskarna har i bolån – och vad som faktiskt är rimligt.
Den svenska bolånemarknaden senaste åren
För att få lite mer kött på benen kan vi först nämna hur den svenska bostadsmarknaden har gått från en ekonomisk kris under 80- och 90-talet med höga räntor och lågt värde på den svenska kronan, till minusränta och en stark krona tillsammans med en väldig eftertraktad boendemarknad. Sen har vi idag, där vi har utstått en pandemi följt av en inflation med extremt låg krona och kraschad bostadsmarknad med skyhöga räntor. Hur har då allt detta påverkat den svenska bolånemarknaden och hur ser den ser ut idag?
Jo, under 2022 låg Sverige på tredje plats när det kom till hushållen som hade högst lån per capita över länder i Europa. De som hade högre vad då Danmark och Luxemburg. Lånen låg på 42 000 euro (469 000 kr) per invånare.
Genomsnittliga bolån för svenskar 2023
Bolånemässigt såg vi en nedåtgående trend hos husköparna under 2021–2023, detta förvånar nog ingen med tanke på hur den ekonomiska situationen såg ut. Vi såg våren 2024 en minimal vändning av bostadsmarknaden då Riksbanken sänkte styrräntan och ett ökat intresse att köpa bostäder.
Ca 6 av 10 låntagare som köpte bostad under 2023 var 40 år eller yngre, det betyder att vi ser ett ökat intresse för bostadsköpen när det kommer till yngre. Men yngre köpare betyder också vanligtvis lägre inkomster, så vi såg fortfarande en trend att bostadsköpare letade efter mindre bostäder och billigare, så bolånen var något mindre under 2023 än under 2022. Mer än en tredjedel lånade mellan 1 och 2 miljoner kronor för att köpa, detta betyder inte att större lån togs.
Genomsnittliga lån för bostadsrättföreningar
Under 2023 var det genomsnittliga lånen 5 % högre per kvadratmeter jämfört med 2022. Nybildade föreningar hade högre belåning, vilket är rimligt med tanke på hur den ekonomiska situationen har sett, och fortfarande ser ut.
Vilka ekonomiska faktorer påverkar bolånens storlek?
Här pratar vi inte bara personliga ekonomiska situationer, utan även hur samhällets ekonomi ser ut. Det finns flera faktorer som påverkar hur bolånen ser ut, en av dessa är Riksbankens beslut för vad styrräntan ska ligga på, faktorer som i sin tur påverkar denna är hur den globala ekonomin ser ut. Faktorer som kan påverka låntagarnas nya bolån är bland annat höga boräntor och styrräntan.
Amorteringar på bolån
Amortering är när du betalar själva lånet och inkluderar inte själva räntebetalningen. Under 2023 var antalet låntagare som amorterade på sina lån lägre jämfört med tidigare år, det är knappa 83 % av nya bolånetagare. Under 2023 var den genomsnittliga amorteringen 4 200 kr, men var tionde bolånetagare amorterade faktiskt 7 900 kr eller mer i månaden.
Ju högre lån, desto större risk anser du att ha hos banker och långivare, men alltför stora lån kommer även med större risker när det kommer till ekonomin i stort, detta är en av anledningarna till varför det har införts amorteringskrav. Bästa sättet när det kommer till lån är att försöka amortera, betala ränta samt spara på samma gång. Läs gärna hur du ska tänka när det kommer till att spara eller amortera här.
Hur mycket är rimligt att ha i lån?
Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, hur många andra skulder och krediter du har samt andra förutsättningar, så ser bolånen väldigt olika ut. Hur bolånen ser ut varierar även väldigt beroende på var i Sverige du planerar att köpa en bostad.
Jämfört med många länder i Europa har svenskar näst högst skulder, de hushåll som har högre än svenska är danskarna. Den svenska bolånemarknaden är extrem, där hushållens samlade lån vuxit oavbrutet under hela 2000-talet. Med ett stigande bostadspris och högre skulder hos privatpersoner så är det ingen överraskning att personers och landets skuldsättning ökat.
Med stora förändringar i samhällsekonomin så kan detta bli ett stort problem, inte minst för de enskilda individerna. Vi har under den ekonomiska krisen sett att höjda räntor och levnadskostnader påverkat flera hushåll negativt och många går fortfarande på knäna för att få ekonomin att gå runt.
Läs gärna om du borde binda räntan på bolånet eller inte
Håll koll på din ekonomi
Genom att ha koll på din ekonomi, göra en budget och försöka ha ett sparande för oväntade utgifter har du en bra grund om räntekostnader och amorteringskostnader ökar.
Källa: Scb.se
Läs även: Lägre räntor för hushållen samt Jämkning och hur det fungerar