Bo i husvagn året om
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Hur kan man bo i husvagn på vintern i Sverige? Det och mer kommer du kunna läsa om i vår guide för att bo permanent i husvagn eller husbil.
På ungefär 4 minuter kan du ta reda på allt du behöver veta för att göra din husvagn till ditt permanentboende, vilka avgifter du ska komma ihåg att betala och hur det fungerar med campingplatser.
Husvagn eller husbil – vad ska jag välja?
Detta är en väldigt individuell fråga och något som bara du kan svara på. Först och främst, har du rätt körkort för att köra husvagn alternativt husbil? Olika stora fordon kräver olika typer av körkort.
Efter det är det allt från en smaksak till vad du behöver. Vanlife är en internationell term som pratar om att bo i ett motorfordon (husbil, husvagn och van inkluderat). Vilka behov behöver du att den uppfyller? Måste den ha plats för flera sovplatser? Är en toalett och dusch ett måste? Hur många är ni som ska dela på boendet?
Beroende på vad du letar efter kan du avgöra om du behöver köpa en husbil eller husvagn. Sedan är den enkla frågan, vilken vill du ha?
Bo i husbil eller husvagn året om – är det möjligt?
Absolut! Du kan bo i din husvagn, husbil eller konverterad bil året om. Frågan är om du har tillgång till alla förnödenheter under vinterhalvåret? Viktigt här är tillgången till värme och vatten. Många campingplatser erbjuder året om boende till en extra kostnad, men det finns de som stänger sin verksamhet under vinterhalvåret, så det gäller att du tar reda på vad som gäller. Viktigt att tänka på om du ska vintercampa:
Om du ska använda din husvagn eller husbil som vinterboende måste du se till att den är extra isolerad så att den klarar av kallare temperaturer.
Se till att batteriet är i bra skick och att det kan jobba effektivt under kyla.
När du vintercampar är det extra viktigt att du håller koll på avloppssystemet så att det inte fryser.
Det är viktigt att du håller däcken i gott skick och byter till vinterdäck när det är dags. Även om du planerar att vara stående på en och samma campingplats kan det hända saker som gör att du måste flytta till en annan campingplats, eller åka till en verkstad.
Husvagn som permanentboende, hur fungerar det?
Källa: Scr.se
Det finns ingen regel eller lag som säger att du inte får ha din husbil eller husvagn som ditt permanenta boende. Du gör en flyttanmälan hos Skatteverket, samtidigt som du gör detta ansöker du om att bli skriven på kommun. Godkänns din ansökan så kommer du att skrivas in på den kommun du senast var mandatskriven på.
När du har bestämt dig för om du vill bo i husbil, husvagn eller annan typ av motordrivet hem, så är det viktigt att du ser över vad som behövs göras. Har du redan husvagnen exempelvis och behöver rusta upp den för att klara vinter? Eller behöver du ta ett billån för att köpa husbil?
Får man bo i husvagn året om?
När det kommer till specifika campingplatser så erbjuder de oftast säsongsplatser. Vill du stå på samma camping året om, så gäller det bara att du pratar med ägaren av campingen och kommer överens. Bor du permanent på en camping, så finns det inte heller något som säger att du inte får ha campingplatsen som folkbokföringsadress. Har du barn och planerar att bo i husvagn eller husbil med dem, så finns det specifika krav som du måste uppfylla. Det är inte olagligt, men du ska komma ihåg att det är du som förälder som har skyldigheter, vilket även spelar roll när det kommer till barns rättigheter.
Barnets bästa ska alltid gå först och det inkluderar vårdnad, umgänge och boende.
Med andra ord så säger lagen att barn har rätt till god omvårdnad, trygghet och god fostran, de ska behandlas med aktsamhet och respekt. Något som betyder att barn har rättigheter i vardagslivet. Om vi ser på detta från ett perspektiv att du med ditt barn bor i en husvagn, ska du se till att husvagnen är i gott skick med tillgång till bland annat vatten.
Var får man campa med husvagn?
Om du planerar att leva campingliv och bosätta dig permanent i din husvagn eller husbil, så gäller det att du kollar med campingägaren innan du ställer dig. Som vi nämnt innan så kan du bo i husvagn på campingplatser runtom i landet, vad gäller om du vill bo på en campingplats i ett annat land är annorlunda. Du måste kolla hur reglerna och lagarna ser ut för de olika länderna, vilka avgifter du måste betala samt om det är några andra kostnader som tillkommer (vägavgifter när du åker in i andra länder, extra försäkringar etc.).
Vad kostar en campingplats?
Campingavgifter är någonting som du inte kommer att kunna undgå, om du inte bestämmer dig för att ställa din husbil eller husvagn på en oofficiell campingplats utan el eller vatten. Men då är det viktigt att du kollar hur länge du får stå där samt om platsen klarar av att övervintra.
Om du vill köpa en säsongsplats så kostar det allt från 5 000 kronor upp till 30 000 kronor. Anledningen till varför priserna kan variera så mycket är allt från hur stor campingplats du ska ha, om du måste ha el, till behov av tv och extra parkering.
Om du ska stå parkerad på samma plats året om och inte planerar att flytta på dig, så kan du räkna på att ha en boendekostnad på allt från 5 000 kronor och upp. Detta beror såklart på vilken camping du står på, hur de fasta kostnaderna för din husvagn/husbil är, försäkring och om du vill att campingplatsen ska erbjuda någonting extra.
Andra kostnader om du bor i husbil eller husvagn
Kostnaderna för att bo på en campingplats är väldigt varierande och beror helt på vilken camping du vill stå på. Vissa är dyrare än andra, det kan vara att de erbjuder el, tv och andra tjänster, om du vill stå på en större plats som erbjuder möjligheten att göra en altan. Oavsett vad du letar efter, kommer kostnaderna vara olika. Om du inte planerar att bo i din husvagn eller husbil året om, så kan det vara värt att se vad det kostar att bo på en camping under hög- och lågsäsong. Lågsäsong kommer alltid vara billigare, men det kan även betyda att campingen inte erbjuder samma förnödenheter.
Något annat som du kan behöva kolla upp är om du behöver ett campingkort, dessa kostar inte mycket men kan vara någonting du drar nytta av, speciellt om du planerar att stå på olika campingar. Är campingen du besöker kopplad till SCR Svensk Camping, så kan du bli tvungen att köpa campingkortet. Vill du inte det så kommer du endast kunna besöka och stå hos fristående campingplatser.
Du kommer fortfarande behöva tänka på matkostnader, försäkringar och andra driftkostnader.
Läs även: Låna till husvagn