Vinterdäck datum 2024 – lagar och regler
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Har du koll på viktiga lagar och regler gällande vinterdäck? När måste du som senast byta, och vilken typ av vinterdäck bör du ha? Zmarta går igenom datum, lagar och regler, samt vad du bör tänka på när du väljer däck.
Vinterdäck datum 2024
Under tidsperioden 1 december–31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag.
Dubbdäck är okej att använda under tidsperioden 1 oktober–15 april.
Du får inte använda dubbdäck under tidsperioden 16 april–30 september, om det inte är vinterväglag eller förväntas bli det.
Definition av vinterväglag
Enligt både Transportstyrelsen och polisen är definitionen av vinterväglag att det finns snö, frost, is eller snömodd på någon del av vägen eller vägrenen, vilket ofta sker när det är nollgradigt eller kallare.
Det är polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte på den plats du befinner dig, och det kan hända utöver perioden mellan 1 december–31 mars. Det är dock bara under den här tiden som du måste ha vinterdäck om det är vinterväglag. För din egen säkerhet är det alltid bra att ha vinterdäck om det är vinterväglag, oavsett datum.
Friktionsdäck eller dubbdäck – vilka ska du välja?
Det finns två typer av vinterdäck: dubbade däck och odubbade friktionsdäck.
Vilka av dem du ska välja beror främst på hur väglaget och klimatet är där du bor; dubbdäck fungerar bättre på is medan dubbfria friktionsdäck fungerar bra på barmark med inslag av slask. Så om du bor i södra eller mellersta Sverige där det är mycket barmark räcker det ofta med friktionsdäck. Men om du däremot bor längre norrut där det ofta är mycket snö och is på vägarna så bör du istället välja dubbdäck. När du funderar på vilka däck du ska välja är det bra att även inkludera dig själv och din bil i beslutet. Är din bil utrustad med antisladdsystem? Ja, då kan du välja friktionsdäck. Men om bilen inte är utrustad med det är rekommendationen att välja dubbdäck. Det kan också vara bra att välja dubbdäck om du som förare känner dig osäker bakom ratten vintertid. Reglerna för när och var du får använda dubbdäck och friktionsdäck skiljer sig åt:
Odubbade friktionsdäck är tillåtna året om.
Dubbdäck får bara användas under en begränsad tid.
Tänk på att du inte får ha både dubbade och odubbade däck på en och samma bil.
Läs även: Byta till sommardäck – datum och lagar 2024
Dubbdäck datum
Du får använda dubbdäck mellan 1 oktober–15 april, men om det är eller finns risk för att bli vinterväglag får du använda dem även utanför den perioden. I annat fall är det alltså förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april–30 september.
Förbud mot dubbdäck i vissa städer
Eftersom dubbdäck river upp farliga partiklar i asfalten är det förbjudet att använda dem på vissa platser i Sverige – även under vinterhalvåret. Förbudet gäller på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
Här är det inte tillåtet med dubbdäck på hela eller delar av
Stockholm: Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan
Göteborg: Friggagatan och Odinsgatan
Uppsala: Kungsgatan och Vaksalagatan
På de här gatorna är det bara tillåtet att använda odubbade friktionsdäck. Bryter du mot förbudet riskerar du att få böter.
Läs även: Vad kostar det att äga en bil?
Kontrollera så att du har godkända däck
Krav på mönsterdjup för vinterdäck
För att minska risken för en trafikolycka måste vinterdäck ha ett visst mönsterdjup. Du har själv ansvar för att mäta mönsterdjupet på däcken och se till att det är rätt. På personbilar och andra lätta fordon som väger upp till 3,5 ska mönsterdjupet vara minst 3 millimeter (detsamma gäller eventuella släpvagnar som dras av sådana fordon). På bussar, lastbilar och andra tyngre fordon som väger över 3,5 ton ska mönsterdjupet vara minst 5 millimeter.
Rätt märkning på vinterdäck
Du måste också kontrollera att däcken har rätt sorts märkning. Från den 1 december 2024 gäller nya skärpta krav för dubbfria vinterdäck. För att ett dubbfritt vinterdäck på ett lätt fordon (upp till 3,5) ska fortsätta räknas som vinterdäck, måste det vara märkt med symbolen "alptopp/snöflinga" (3PMSF). Symbolen ser ut som ett berg med tre toppar och en snöflinga:
Tidigare skulle vinterdäck vara märkta med M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow. De här däcken får fortfarande användas som vinterdäck under en övergångsperiod fram till den 30 november 2024 (källa: NTF).
Tips! Sätt de bästa däcken bak, alltså däcken med störst mönsterdjup. Då minskar du risken för sladd när du bromsar eller svänger. Det gäller både för fram- och bakhjulsdrivna bilar.
Läs även: Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?
Vinterdäck på släpet
Om bilen som drar ett släp har dubbdäck, så måste även släpet ha det när vinterväglag råder. Detta är för att släpet inte ska ha sämre väggrepp än bilen, eftersom släpet då kan få sladd vid en inbromsning, till exempel. Om bilen har odubbade friktionsdäck kan släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.
På släpvagnar med en totalvikt upp till 3,5 ton kan dubbfria däck med M+S-märkning fortfarande betraktas som vinterdäck fram till och med 30 november 2028, förutsatt att de är speciellt konstruerade för vinterkörning.
Källa: Transportstyrelsen
Tips: så tar du hand om dina vinterdäck
Det finns flera saker du kan göra för att ta hand om dina vinterdäck på bästa sätt – både när du använder dem och inte.
Rätt lufttryck ökar säkerheten
Ha för vana att kontrollera däckens lufttryck i samband med varje däckbyte, rätt lufttryck ger bättre köregenskaper och lägre bränsleförbrukning. Information om vilket lufttryck som gäller brukar finnas på tanklocket eller vid förardörren och även i instruktionsboken.
Däckbalansering och rotation
Däckbalansering: om du märker att din bil skakar eller vibrerar mycket så kan det vara dags att göra en däckbalansering. Guppiga vägar och gropar är oftast boven till varför det kan behövas, men det är ingenting som du behöver göra speciellt ofta.
Däckrotation: framdäcken på bilen slits snabbare i och med att de får extra friktion varje gång som bilen svänger. Genom att rotera däcken mellan fram och bak då och då så att slits däcken mer jämnt, och får därför en längre livslängd.
Förvaring av vinterdäck under sommarhalvåret
För att förvara dina vinterdäck rätt finns det några små riktlinjer du bör följa:
Har du fälgar på dina däck? Då ska du förvara dem liggandes eller häng dem på krokar eller däckstänger. Om de däremot inte har några så ska de stå upp.
Se till att ha rätt lufttryck för att de ska behålla sin form.
Förvara dem inomhus i ett torrt rum med jämn temperatur. Allra helst runt 15 grader och i skuggan – då mår gummit som bäst.
Rengör däcken från salt och annat som kan bryta ner eller torka ut gummit. Tvätta också fälgarna för att inte riskera rost, och peta bort stenar som kan ha fastnat.
Förvara dem i lufttäta däckpåsar.
Får man böter om man har sommardäck på vintern?
Du riskerar att få böter på upp till 1 000 kronor om du kör med sommardäck på vintern trots att det är vinterväglag.
Får man böter om man kör med vinterdäck efter 15 april?
Du kan få böter om du kör med vinterdäck (specifikt dubbdäck) efter 15 april, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag – alltså frost, is, snö eller snömodd på någon del av vägen.
Måste man ha vinterdäck om det är barmark?
Nej, du måste inte ha vinterdäck om det är barmark – bara om det är vinterväglag. Men under perioden 1 december–15 mars är det klokt att ha vinterdäck ändå eftersom det kan bli vinterväglag från en dag till en annan i vissa delar av landet.
Kan man besikta bilen med vinterdäck på sommaren?
Ja, det kan du! Friktionsdäck (dubbfria vinterdäck) är tillåtet året runt. Du får inte köra bilen till besiktningen med dubbdäck under sommaren, om det inte mot förmodan finns risk för vinterunderlag.
Vinterdäck: lagar och regler i Finland och Norge
Planerar du att köra över gränsen till Norge eller Finland? Då kan det vara bra att ha koll på vinterdäckslagarna även där så att du inte stöter på problem.
Finland: vinterdäck 1 november–31 mars
I Finland måste du ha vinterdäck mellan 1 november–31 mars om det är vinterväglag – dubbdäck får bara användas mellan dessa datum.
Åland: vinterdäck 1 december–sista februari
Tar du med bilen över till Åland behöver du ha vinterdäck mellan 1 december och sista februari, alltså till den 28:e eller 29:e februari beroende om det är skottår eller inte. Dubbdäck får användas mellan 15 oktober–15 april, men även resten av året om det är vinterunderlag.
Norge: vinterdäck 1 november–första söndagen efter påsk
I Norge får man använda vinterdäck (dubbdäck) mellan 1 november och första söndagen efter påskhelgen. I norra Norge – Troms, Finnmark och Nordland – får man ha dubbdäck mellan 15 oktober–1 maj. Men precis som i både Sverige, Finland och på Åland så får man använda dubbdäck utöver dessa datum om det är vinterunderlag.
I Norge finns det inget krav på vinterdäck på fordon som väger mindre än 3,5 ton – föraren har dock ansvar för att väggreppet är tillräckligt.
Gäller försäkringen om du inte har vinterdäck?
Din bilförsäkring kan gälla även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december, men det kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Om däcken inte uppfyller lagkraven är det alltså ingen garanti att du får ut full ersättning för skadan, dessutom kan du få en extra självrisk på flera tusen kronor. Men för din egen och andras säkerhets skull är det såklart bäst att byta till vinterdäcken i tid.