Vagnskadegaranti: Allt du behöver veta om bilens skadeskydd
Hämta din bilförsäkring
Hämta dina försäkringsuppgifter med BankID och få en ännu enklare översikt.
Jag samtycker till Zmarta's personuppgiftspolicy.
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Vagnskadegaranti och vagnskadeförsäkring kan ge dig hjälp och ersättning om din bil får yttre skador. Vi tar upp hur det funkar, vad ska göra om du får skador på plåt och lack samt tar upp några vanliga frågor kring vagnskadegarantin.
Vad är vagnskadegaranti?
En vagnskadegaranti gäller på nya bilar som säljs i Sverige av en svensk generalagent, alltså ett bilmärkes svenska avdelning. Det är generalagenten som ger garantin. Garantin skyddar dig om du råkar ut för skador på utsidan av din bil, alltså plåten och lacken.
Garantin gäller för skador som uppkommer i Sverige, EU och europeiska länder utanför EU som är anslutna i systemet Grönt kort, ett typ av trafikförsäkringskort.
En vagnskadegaranti gäller normalt i tre år från att bilen registreras hos Transportstyrelsen första gången. För att din bil ska ha vagnskadegaranti räcker det att du har halvförsäkring på bilen.
Det finns också något som heter vagnskadeförsäkring, det innebär att du efter de första tre åren med vagnskadegarantin kan få fortsatt skydd om du tecknar en helförsäkring. I de flesta fall innehåller en helförsäkring samma saker som en halvförsäkring plus vagnskadeförsäkring. Läs på innan du tecknar din bilförsäkring för att ha koll på vad som gäller, det kan skilja sig något mellan försäkringsbolag.
Vad täcker vagnskadegarantin?
Med en vagnskadegaranti kan du få ersättning vid:
Skador på bil som har orsakats av en trafikolycka.
Skador på bil som orsakats av annan yttre olyckshändelse, till exempel om ett träd faller över bilen.
Skador på bil som orsakats av skadegörelse.
Det finns begränsningar i garantin, till exempel om det är skador på delar med konstruktionsfel eller skador orsakade av rost. Skador på grund av värme, kyla eller korrosion ersätts inte heller. Om du själv har orsakat olyckan, genom att exempelvis köra alkohol- eller drogpåverkad gäller inte försäkringen.
Hur länge gäller vagnskadegarantin?
Garantin börjar gälla från att den nya bilen registreras hos Transportstyrelsen och sedan tre år från det datumet. Under dessa tre år räcker det att du har en halvförsäkring på din bil. För att ha fortsatt skydd efter tre år kan du byta till helförsäkring, det ger samma skydd som halvförsäkringen har gjort under garantiperioden. För att vara på den säkra sidan om vad skillnaden mellan hel- och halvförsäkring innebär för dig är det bra att du kollar villkoren för din försäkring eller frågar ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Ibland kan nya bilar vara undantagna, även om du köper av en svensk återförsäljare i Sverige. Det gäller till exempel lätta lastbilar. Oftast när du köper en lätt lastbil måste du teckna en helförsäkring direkt, där du får betala för vagnskadeförsäkring eftersom du då inte har vagnskadegaranti i tre år.
Självrisk för vagnskadegaranti
Många försäkringar har något som kallas självrisk. Det är en kostnad du får betala för att få ut full ersättning i ett försäkringsärende. När du har en vagnskadegaranti är självrisken normal högre än med en vagnskadeförsäkring. Om du har vagnskadeförsäkring är självrisken ofta 3 000 – 10 000 kr, beroende på vad du betalar som premie. Med vagnskadegarantin är självrisken högre, från ca 5 000 kr och det tillkommer moms.
Hur stor din självrisk blir beror bland annat på bilmärke, bilmodell, hur gammal du är och hur gammal bilen är. Det beror också på vad du betalar i premie per månad; en högre premie innebär en lägre självrisk och tvärtom. Olika försäkringsbolag kan ha olika villkor för självrisken.
Vissa vagnskadeförsäkringar har ett extra tillägg på självrisken om föraren är under 24 år, en ungdomssjälvrisk. Andra bilförsäkringar har extra ungdomstillägg eller att försäkringen inte gäller alls om du inte uppger att det är en förare under en viss ålder, ofta 24 eller 25 år. Om du är en ung förare eller har en ung förare som ska köra din bil; läs på om vad som gäller för din bilförsäkring.
Så gör du en skadeanmälan med vagnskadegaranti
Så snart skadan uppkommer ska du:
Ta foton av skadan.
Om andra är inblandade i olyckan, samla information som registreringsnummer och kontaktuppgifter.
Boka eventuell bärgning.
Kontakta ditt försäkringsbolag och anmäl skadan direkt.
Efter anmälan: boka en skadebesiktning hos en verkstad som ditt försäkringsbolag har avtal med.
Gör anmälan så snart som möjligt efter skadan har uppstått men senast 90 dagar efter. När du gör din anmälan kan det, beroende på vad som hänt, behövas ytterligare information. När du köper din bil ny får du med ett garantibevis med information om din vagnskadegaranti. I beviset står det bland annat vilken självrisk du har, när garantin går ut och information om verkstad.
Efter att du haft kontakt med försäkringsbolaget och gjort din anmälan görs en skadebesiktning av en verkstad. De gör en uppskattning av vad det kommer kosta att laga skadan och skickar en offert till försäkringsbolaget. När offerten är godkänd lagas din bil av verkstaden, försäkringsbolaget står för den kostnaden, och du betalar självrisk till försäkringsbolaget.
Vanliga frågor om vagnskadegarantin
Vad är skillnaden mellan vagnskadegaranti och helförsäkring?
Om du efter vagnskadegarantins tre år vill fortsätta vara skyddad om din bil får yttre skador kan du teckna helförsäkring. Helförsäkring inkluderar det du får i en halvförsäkring plus vagnskadeförsäkring och trafikförsäkring.
Kan jag få vagnskadegaranti på en begagnad bil?
Så länge bilen är köpt och såld Sverige under fönstret på tre år efter det första köpet gäller vagnskadegarantin. Garantin är inte personlig utan gäller för bilen, oavsett ägare. Om du exempelvis köper en bil begagnat där det är åtta månader kvar på vagnskadegarantin förs den över till dig som ny ägare och gäller tills de åtta månaderna har gått ut.
Vad händer med vagnskadegarantin om jag säljer bilen?
Om garantin fortfarande gäller, alltså det är mindre än tre år sedan du köpte bilen ny, förs garantin över på den nya ägaren.