Stenskott
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Även om du är en ansvarsfull förare kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Även om skadan orsakas av någon annan så är det din bilförsäkring som täcker reparationskostnaderna. Allra flest anmälningar om stenskott kommer in till försäkringsbolagen under den tidiga våren – då gruset på vägarna ligger kvar efter vintern.
Fixa stenskott så snabbt som möjligt
Du bör åtgärda ett stenskott så snart som möjligt. Du kan använda genomskinlig tejp som en temporär lösning eller så kallade stenskottsplåster som kan vara bra att ha liggandes i bilen.
Att laga glasrutan är betydligt billigare än att byta ut den. En glasmästare kan laga hålet så länge det inte är större än en femkrona.Om skadan är större behöver hela rutan bytas ut.
Stenskott vanligast under våren
Under mars och april kan försäkringsbolag se hur antalet skadade framrutor ökar. Grus och småsten fastnar i däckens mönsterdjup och skjuts sedan kraftfullt iväg mot bakomliggande bilar. Det luriga med stenskott är att det till en början kan vara mycket litet, men med tiden utvecklas till en stor, omfattande spricka. Hur fort denna utveckling går beror delvis på den rådande väderleken, men även på vägbanans skick.
Så fort det blir spänningar i glaset riskerar minsta lilla stenskott att utvecklas till en större spricka. Spänningar kan bland annat uppstå i ett växelvis varmt och växelvis kallt väder, eller om bilen snabbt värms upp efter en kall natt utomhus. Ojämnt väglag kan också skapa påfrestningar på ett befintligt stenskott. Det kan handla om att du kör över ett gupp eller upp på en trottoarkant – och rätt som det är blir det där lilla märket plötsligt en trafikfara.
Vilken försäkring täcker stenskott?
Den delen i bilförsäkringen som täcker stenskott kallas för halvförsäkring eller delkaskoförsäkring som den också kallas. Den täcker kostnaden om vind-, sido- eller bakrutor spräckts eller krossats.
Stenskott går ibland att reparera utan att hela glasrutan måste bytas ut. Det innebär att självrisken blir lägre för dig än om glasrutan skulle ersättas med en ny. Observera att panoramatak inte ersätts av glasförsäkringen utan går på bilens vagnskada. Självrisken kan endera vara en fast summa eller en procentsats av kostnaden för att byta ut rutan.
Stenskottet behöver inte vara nytt, även gamla stenskott som inte lagats kan komma att utvecklas till sprickor. Det är därför viktigt att alltid laga ett stenskott så fort som möjligt. Omfattas din bil av en helförsäkring eller halvförsäkring står ditt försäkringsbolag för de åtgärder som behöver göras, oavsett hur stor skada som skett. Men självrisken för att laga ett stenskott eller byta ut en hel ruta skiljer sig väsentligt.
Betydligt billigare att laga stenskott
Eftersom ditt försäkringsbolag gärna ser att du lagar stenskottet (istället för att byta ut hela rutan – vilket blir betydligt dyrare) erbjuder de allra flesta försäkringsbolag en mycket låg självrisk för detta, och en del försäkringsbolag ingen självrisk alls. Att laga ett stenskott kostar ofta mellan 0 kronor upp till ett par hundralappar. Behöver hela rutan bytas ut på grund av en mer omfattande spricka betalar du däremot en självrisk som brukar ligga någonstans mellan 1 000 och 2 000 kronor.
Läs även: Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Det handlar alltså om en kostnad på ett par hundralappar som snabbt kan bli tusenlappar, om du inte tar hand om ditt stenskott ordentligt. Observera att om ett stenskott hamnar i siktfältet, till exempel mitt framför föraren, är rekommendationen alltid att byta ut hela rutan.
Förhindra uppkomsten av stenskott
Det finns olika sätt att förhindra stenskott:
Håll rätt avstånd till bilen framför, allra helst om du upplever att den väg du kör på har mycket grus. Det kan vara under några veckor på vårkanten, vid vägarbete eller helt enkelt om du kör på en grusväg.
Även mötande fordon kan orsaka stenskott på din bil – sänk farten vid möten.
Byt torkarblad och håll både dem (och rutan) rena, inte minst för din egen säkerhets skull.
Underkänns rutor med stenskott under besiktning?
Det är svårt att svara på, både ja och nej. Ett stenskott bör inte vara någon fara. Men en spricka kan leda till en anmärkning. Speciellt om sprickan täcker synfältet eller är inom torkarbladens område. Efter fyra stycken anmärkningar blir bilen underkänd och du som ägare måste då åtgärda felet.