När får man börja övningsköra - en guide
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Att övningsköra kan vara nervöst med allt man behöver hålla koll på. Med vår guide kan du lugna nerverna och få en bra överblick på vad du behöver göra för att övningsköra.
Introduktion till övningskörning
Att övningsköra innebär precis som ordet antyder – att öva på att köra, vilket är ett måste för att kunna ta körkort. Du kan välja att övningsköra privat eller med en trafikskola, men eftersom det senare alternativet ofta är dyrt är det väldigt vanligt att övningsköra privat.
För att övningsköra privat behöver du:
Ett körkortstillstånd.
En godkänd handledare.
Giltig ID-handling, exempelvis internationellt-ID eller pass.
Gå en introduktionsutbildning hos en trafikskola.
Göra en synundersökning (många trafikskolor erbjuder detta vid introduktionsutbildningen).
Vad behövs för att övningsköra?
Förutom körkortstillstånd behöver du också ett fordon att övningsköra. I detta exempel utgår vi från att du ska övningsköra en personbil. Då behöver du:
En registrerad och försäkrad personbil med automat eller manuell växellåda, beroende på vad du vill ta för körkort.
Synlig övningskörskylt – om du övningskör privat ska du ha en grön skylt då trafikskolor använder röda.
Trepunktsbälte och huvudskydd.
En fullt fungerande handbroms så att handledaren kan hjälpa till att bromsa vid behov.
Läs också: Köra manuell bil: En guide för nybörjare
Hur får jag ett körkortstillstånd?
Du ansöker om körkortstillstånd på Transportstyrelsens hemsida. Det finns tre grupper av körkortstillstånd, grupp 1 gäller för moped klass I, motorcykel, personbil och lätt lastbil, personbil med tungt släp samt traktor.
För körkortstillstånd i grupp 1 behöver du fylla i en hälsodeklaration och skicka in ett synintyg. Från 1 februari 2025 måste intyget vara utfärdat av en optiker eller läkare. Hälsodeklarationen kan du fylla i när du ansöker på Transportstyrelsens hemsida.
Det tar ungefär fyra veckor att att få ditt tillstånd, har du digital brevlåda får du det skickat dit. Du kan även gå in på Mina sidor på Transportstyrelsen.
Övningskörning: behörighet och ålder
Ålder och behörighet skiljer sig åt mellan fordon, så när du kan börja övningsköra beror helt på vilket fordon du är intresserad av. Här nedan listar vi åldersgränser för både övningskörning och prov, samt behörighet för olika fordon.
Behörighet | Minimumålder för övningskörning | Minimumålder för prov |
---|---|---|
B – Personbil utan släp | 16 år | 18 år |
B – Lätt lastbil | 17 år och 6 månader | 18 år |
B – Personbil med lätt släp | 17 år och 6 månader | 18 år |
BE – Bil med tungt släp | 18 år | 18 år |
A – Tvåhjulig tung motorcykel | 19 år och 6 månader / 23 år | 20 år / 24 år |
AM – Moped klass 1 & 2 | 14 år och 9 månader | 15 år |
A1 –Tvåhjulig lätt mc & Trehjulig mc | 15 år och 9 månader | 16 år |
A2 – Tvåhjulig mellanstor mc & Trehjulig mc | 17 år och 6 månader | 18 år |
Övningsköra med handledare privat
När du övningskör är det handledaren som har yttersta ansvaret – kort sagt kan man säga att du kör på handledarens körkort. Att handledaren är ansvarig för allt som du gör innebär att handledaren får stå för eventuella skador eller böter som du kan orsaka. Därför är det också handledarens bilförsäkring som gäller.
Handledaren ansvarar också för att du ska lära dig och praktisera trafiksäkerhet och följa läroplanen. Många pratar även om eco-drivning, vilket inte är ett krav men uppmuntras då det är bättre för miljö och bil. Både du och handledaren behöver gå en introduktionsutbildning. Introduktionsutbildningen gäller sedan i fem år. Ni behöver inte gå tillsammans men båda behöver ha giltiga introduktionsutbildningar när ni övningskör tillsammans.
Vem kan vara handledare?
Många väljer en förälder eller partner som handledare, men du kan egentligen övningsköra med vem som helst så länge handledaren uppfyller dessa krav:
är minst 24 år
har ett giltigt körkort med motsvarande behörighet från Sverige eller annat EES-land
haft körkort i sammanlagt 5 år, de senaste 10 åren
gått introduktionsutbildning
ett godkänt handledartillstånd för personen hen ska övningsköra med.
Läs också: Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?
Övningsköra med handledare: kostnad
Att övningsköra privat med en handledare som du känner är definitivt billigare än att övningsköra med en trafikskola. Det kan dock vara smart att kosta på dig en körlektion för att komma igång och en för att se om du är redo att köra upp.
Kostnaden för att övningsköra med handledare är ca 5 000 kronor, vilket är en kostnad du inte kan komma undan med introduktionsutbildningar, riskettan, risktvåan, uppkörning och mer. Att ta körlektioner på en trafikskola kan däremot kosta tiotusentals kronor.
Många sparar pengar för att ta körkort, men det blir allt vanligare att ta ett körkortslån för att täcka utgifterna.
Tips - övningskör privat med hyrd bil
Har din handledare ingen bil? Det går att hyra bil för att övningsköra hos många körskolor, men är oftast väldigt kostsamt. Istället kan det vara bra att hyra en bil via Kinto Share eller någon annan bilpool som tillåter att man övningskör med deras bilar.
Får man övningsköra med passagerare i baksätet?
Ja, det får du. Det finns ingen lag som förhindrar att du övningskör med passagerare eller barn i baksätet, men det kan vara distraherande så inget som rekommenderas när du är helt ny på vägarna. Prata med din handledare och ta ett gemensamt beslut om du är redo eller ej.
Bilförsäkringen gäller dock som vanligt, som när din handledare är den faktiska föraren.
Får man övningsköra på motorväg?
Att övningsköra på en motorväg är en viktig del av utbildningen, så självklart får du det! Dock är det viktigt att du inte gör det förrän du är redo – du behöver gå genom flera steg i läroplanen förrän du kan övningsköra på en motorväg eller landsväg. Det är viktigt att du har körvana och känner dig trygg nog som förare.
Får man övningsköra med släp?
För att övningsköra med lätt släp behöver du vara minst 17 år och 6 månader och ha ett körkortstillstånd för grupp 1. Lätt släp innebär att bilen och släpet inte får överstiga en maxvikt på 3 500 kg.
För att övningsköra med tungt släp behöver du vara minst 18 år gammal – även här behöver du ett körkortstillstånd för grupp 1.
Var sätter jag övningskörningsskylten?
Det viktiga är att skylten är väl synlig för de som kör bakom dig. Ofta sätter du den på baksidan av bilen, men det finns skyltar som kan fästas på taket. Du får inte placera skylten så att sikten skyms när du kör. När du övningskör privat är skylten grön, på trafikskolor använder de röda skyltar.
Övningsköra – checklista
När du övningskör eller är handledare åt någon är det mycket att hålla koll på. För att hålla det kort och enkelt har vi samlat de viktigaste punkterna som du inte får missa.
Inför övningskörning - checklista:
Handledare och introduktionsutbildning: välj din handledare och gå introduktionsutbildningen.
Gör en synundersökning.
Ansök om körkortstillstånd – se till att ha giltig id-handling.
Ordna handledartillstånd.
Köp en grön övningskör-skylt.
Bestäm hur du ska finansiera körkortet.
Införskaffa teoretiskt material – bok eller appar.
Vid övningskörning:
Öva regelbundet och ofta.
Följ läroplanen – antingen som du fått av en trafiklärare eller som finns i din teoribok.
Tänk högt! Då kan din handledare enklare förstå hur du tänker och rätta dig om du har fel.
Sist men inte minst – sakta ner! Känner du dig osäker, stressad, överväldigad eller att du inte har kontroll så sakta ner. Det kommer att hjälpa dig.