Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och var du vill. Det finns inget värre än att anpassa sig efter tidtabeller på semestern. Innan du hyr bil utomlands är det viktigt att du är påläst. Nedan hittar du all information du behöver när du ska hyra bil och köra utomlands.
Läs även: Grönt kort när du reser med egen bil utomlands
Steg 1: Välj uthyrningsställe
När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset.
En hyrbilsförmedlare jämför priser hos olika märkesuthyrare vilket innebär att du skriver under två avtal. Ett med hyrbilsförmedlaren som du bokar genom. Ett med märkesuthyraren som du hämtar bilen hos. Blir det en skada på bilen riskerar du hamna i kläm mellan två parter som båda hänvisar dig till den andra parten.
Exempel på hyrbilsförmedlare:
Auto Europe
Holiday Autos
Rentalcars.com
Fördelen med att gå direkt till en märkesuthyrare – till exempel Avis eller Hertz som båda har kontor i Sverige – är att du bara skriver under ett avtal. Blir det problem med bilen vet du vem du ska vända dig till. Dessutom har märkesuthyrare ofta svensk kundtjänst vilket underlättar i krångliga försäkringsärenden utomlands.
Exempel på märkesuthyrare:
Alamo
Avis
Budget
Hertz
OK-Q8
Steg 2: Räkna ut kostnad för hyrbil
Hur mycket det kostar att hyra bil beror på olika faktorer. Till exempel i vilket land du ska hyra bil, vilken bil du ska hyra, hur många dagar du behöver hyra bil och förstås vilka extra tillval du väljer. Det har också betydelse hur gammal du är. Längre ner kan du läsa mer om vilken betydelse varje faktor har för kostnaden för din hyrbil.
Vilket land
Kostnaden för att hyra bil utomlands kan variera mellan olika länder. I Asien är det till exempel billigare att hyra bil än i Sverige och övriga Europa. Dock kan du inte räkna med att bilutbudet är samma i Asien som i Europa och vice versa. Därför är det inte heller oproblematiskt att jämföra pris för att hyra bil i Asien kontra Europa.
Bilmärke och bilmodell
Märkesuthyrare har ofta olika bilmärken och olika bilmodeller i garaget. Uthyraren Hertz har till exempel delat upp sin fordonsflotta i fem olika kategorier.
Hertz fordonskategorier:
Family collection
Green collection
Fun collection
Prestige collection
Transportfordon
En klassisk familjebil är förstås billigare att hyra än en modern sportbil. För att göra det enkelt kan man säga att ju högre nybilspris desto mer kostar bilen att hyra.
Antal dagar
Antal dagar du vill hyra bil är avgörande för vilket pris du får betala. Det billigaste är förstås att bara hyra bil en dag men kostnaden per dag blir billigare om du hyr två dagar eller fler.
Tillval
I regel kan man säga att grundkostnaden är låg men tillvalen dyra. Hur mycket den slutliga summan blir beror därför också på vilka tillval du väljer. Exempel på tillval är bilbarnstol och GPS. Ofta kan du hitta en fullständig lista över tillval på uthyrarens hemsida. Kolla vilka tillval du behöver och räkna på kostnaden utifrån det.
Din ålder
Om du är 25 eller yngre får du räkna med dyrare bilförsäkring och högre kostnad för hyra. För bästa pris ska du vara nånstans mellan 25 och 70 år. Om du är under 21 eller över 70 är det inte säkert att du får hyra bil. Oavsett hur gammal du är måste du haft ditt körkort i ett år eller längre.
Få bästa priset
Det kan vara dyrt att hyra bil utomlands men det finns knep för att få ett bättre pris. Till exempel får du ett bättre pris om du bokar i förväg. Om du bokat en charterresa kan du kolla med researrangören om de samarbetar med en biluthyrare. Det betyder i så fall att du får ett bättre pris. Ibland har även flygbolag liknande erbjudanden.
Steg 3: Välj/teckna hyrbilsförsäkring
Innan du hyr bil utomlands är det viktigt att du är påläst om försäkringar. Framför allt om vilka försäkringar du behöver och inte behöver. Nedan hittar du information om bland annat trafikförsäkring, helförsäkring, olycksfallsförsäkring, självrisk och självriskeliminering. OBS! Villkor kan variera mellan olika länder och olika uthyrare.
Trafikförsäkring
Trafikförsäkring – third party liability insurance på engelska – ingår alltid när du hyr bil utomlands. Den ersätter skador på andra fordon och andra personer om du orsakar en trafikolycka.
Om du hyr bil i USA måste du komplettera trafikförsäkringen med en Liability Supplement/Addition LIS. Ett skydd som ingår om du hyr bilen från Sverige.
Helförsäkring
Helförsäkring – på engelska collision/damage waiver CDW + theft protection TP eller loss/damage waiver LDW – ersätter dessutom skador på hyrbilen. Den ersätter även kostnader om hyrbilen blir stulen.
Hyr du bil via en svensk hemsida ingår i de flesta fall skadekostnadseliminering (LDW) och utökad tredjepartsförsäkring (LIS).
Personlig olycksfallsförsäkring
Personlig olycksfallsförsäkring – på engelska Personal Accident Insurance – finns nästan alltid som extra tillval. Men det är inte säkert du behöver en. Har du en svensk olycksfallsförsäkring kan den även gälla utomlands.
Innan du tecknar en olycksfallsförsäkring utomlands ska du därför kolla om din olycksfallsförsäkring även gäller när du kör bil utomlands. Det kan du till exempel göra genom att läsa försäkringsvillkoren eller kontakta ditt försäkringsbolag.
Självrisken – excess eller deductible på engelska – varierar beroende på en rad olika faktorer. Den varierar oftast mellan 0 och 20 000 kronor. Om du tecknar en självriskeliminering – extended protection, super CDW eller total cover på engelska – behöver du inte betala eventuell självrisk.
Steg 4: Granska din hyrbil innan avfärd
När du hämtar bilen är det viktigt att du kollar igenom den noga. Kolla om det finns bucklor och repor. Om det finns skador på bilen, ja då ska du be uthyraren om att notera alla skador i kontraktet. Annars är risken stor att du blir anklagad för skador som någon annan orsakat. Vill du vara på säkra sidan kan du fotografera alla skador.
Steg 5: Lämna tillbaka din hyrbil
När du lämnar tillbaka bilen är det viktigt att du har gott om tid. Du lär nämligen inte vara ensam om att lämna tillbaka en hyrbil. Om du lämnar tillbaka bilen otankad och smutsig kan biluthyraren debitera dig för kostnader i efterhand. Kolla vad som står i kontraktet och håll dig till det. Då behöver du inte oroa dig på vägen hem.