Bilens historia – då tillverkades första bilen
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
När uppfanns bilen som vi känner till den idag? Vem uppfann den första bilen och vilken bil var egentligen den allra första i världen? Här går vi igenom allt du behöver veta om bilens historia och lite till.
Ta 7 minuter och lär dig mer om bilens historia – allt från vem som skapade den första till spännande kuriosa!
Världens första bil: vem uppfann bilen?
Uppfinnare av världens första bil anses vara Carl Benz, tysk ingenjör och grundare av Mercedes–Benz. Han var först med att ansöka om patent på sin bil, en motor- och bensindriven trehjuling med namn Benz Patent-Motorwagen, daterat 29 januari 1886. Patentet gör att Benz Patent-Motorwagen anses vara den första bilen i världen och Carl Benz till automobilens fader.
Det finns dock fler namn som är värda att nämna i samband med uppfinningen av bilen:
Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach – uppfinnare av lätta höghastighetsförbränningsmotorer och motorcykeln.
Nicolaus Otto – uppfinnare av Ottomotorn, den vanligaste förbränningsmotorn än idag.
Carl Benz första bil
Den motordrivna trehjulingen var både världens och Carl Benz första bil. Den tillverkades redan 1885, trots datumet på patentet år 1886. Patentet beskrev bilen som en bensindriven automobil. Bilen var bland annat svår att styra.
I augusti 1888 blev Carls fru Bertha den första i världen att köra långdistans, hela 104 kilometer från Mannheim till Pforzheim, med modell 3 av Benz Patent-Motorwagen.
Läs även: Första elbilen – en historia om elbilen
Världens första masstillverkning av bilar
Intresset för bilar spred sig som en löpeld över världen, och i början av 1900-talet blev Curved Dash Oldsmobile av Ransome Eli Olds (Detroit) världens första bil att masstillverkas – totalt 425 stycken, enligt ThoughtCo.
Många ger äran till Henry Ford som världens första masstillverkare av bilen, men faktum är att Henry “bara” förfinade masstillverkningen genom att uppfinna löpande band-principen år 1913. Den första bilen som började masstillverkas i Fords fabriker var T-Forden. Mellan 1908–1927 tillverkades totalt 15 miljoner T-Fordar, och därför kallas Henry Ford för mannen som satte världen på hjul. T-Forden höll rekordet på flest antal tillverkade bilar ända fram till 1972, då den blev slagen av Volkswagens klassiska bubbla med namn Typ 1 med över 22 miljoner tillverkade bilar.
När kom bilen till Sverige?
Den första bilen i Sverige kom år 1891 för att ställas ut på Göteborgsutställningen. Bilen var bensindriven och importerades hit av en fransk biltillverkare med namn Panhard & Levassor.
Den första svenskbyggda bilen
År 1897 byggde Gustaf Erikson den första svenska bilen vid Surahammars bruk, efter studier av automobilskonstruktioner i Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Bilen går idag att se på Tekniska Museet i Stockholm.
Privatägda bilar i Sverige
I början av 1900-talet blev det allt vanligare med privatägda bilar i Sverige. År 1908 köpte familjen von Hallwyl sin första bil – en Fiat med 40 hästkrafter. Vid denna tid innan lagar och regler, säkerhet och bilförsäkringar fanns ingenting som hette körkort och förare fick bli familjens kusk. Bilen kostade så mycket som 21 450 kronor, motsvarande ca 1 300 000 kronor i dagens penningvärde – då fanns heller inga billån.
I samband med Henry Fords stora succé av löpande band-principen blev det också billigare och vanligare att äga en bil i Sverige. Kostnaden för en masstillverkad T-Ford låg på 4 500 kronor, motsvarande ca 270 000 kronor idag.
Läs också: Bästa begagnade bilen och Vad kostar det att äga en bil 2023?
5 fakta om bilar
Världens första bilolycka skedde år 1771
Föregångaren till den första bilen, en ångdriven vagn, skapades redan på 1700-talet. Vagnen skapades åt den franska armén av fransmannen Joseph Cugnot (1725–1804) mellan 1769–1770. Den var svår att styra och 1 år efter att den var klar, år 1771, körde vagnen in i en mur när den åkte så snabbt som 3 km/h, enligt Historiesajten. Vagnen förstördes och händelsen anses vara världens första bilolycka.Uppfinnaren av Cruise control var blind
Amerikanen Ralph Teetor uppfann Cruise control 1945 efter en ryckig biltur med sin advokat. Ralph blev blind på båda ögonen efter en olycka i 5 års-åldern.En bil består av ca 30 000 delar
I snitt består en bil av 30 000 delar – alltifrån muttrar, fjädrar och bultar till batteri, strålkastare och vindrutor.Ungefär 80 % av en bil är återvinningsbar
I snitt är ca 80 % av varje bils vikt återvinningsbart som metall, glas, tyg, plast och mer.Det finns nästan 1,5 miljarder bilar i världen
Totalt finns det ca 1,5 miljarder bilar i världen, enligt australienska sajten PD. I Sverige finns det drygt 5,1 miljoner trafikdugliga personbilar.