Bästa elbilen 2024 – så väljer du rätt
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Allt sedan Tesla introducerade den moderna elbilen i början på 2000-talet har elbilsmarknaden utökats i snabb takt. Teknologiska framsteg, en ökad miljömedvetenhet och olika typer av statliga bidrag för den som köper en elbil har gjort den till ett allt mer populärt val. 2024 finns en uppsjö elbilsmodeller från olika märken att välja mellan. Men hur vet du vilken elbil som passar just dig? I den här artikeln går vi igenom vilka faktorer som avgör vilken bil som är bäst utifrån ditt unika perspektiv. Vi tittar också på vilka elbilar som fått högsta betyget i olika tester på senaste tiden.
Så hittar du den bästa elbilen
Till att börja med så måste vi reda ut vad “bäst” egentligen innebär. Den bästa elbilen för din granne behöver inte nödvändigtvis vara den bästa elbilen för dig. Det finns en mängd faktorer som spelar in när du ska göra ditt val. Du behöver sätta dig ner och värdera vilka som du tycker är viktigast – men var börjar man? När tidningar och konsumentorganisationer gör sina tester är det vanligt att dessa faktorer tas med i beräkningen:
Prestanda. Detta kan handla om hur snabbt bilen accelererar, vilken topphastighet den har, hur långt du kan köra på ett fulladdat batteri, hur långt batteriet tar att ladda och hur energieffektiv bilen är i olika förhållanden.
Köregenskaper. Med köregenskaper menar man till exempel hur responsiv bilens styrning är, hur väggreppet känns, hur bra bromsarna fungerar, vilken ljudnivå bilen håller och hur komforten är inuti bilen.
Utrustning och funktioner. Handlar dels om vilka olika inbyggda system som finns i bilen (till exempel förarassistans) och hur lätta de är att använda, dels om mer praktiska funktioner såsom snabbladdning eller möjlighet att ladda andra enheter.
Miljöpåverkan. Här undersöker man batteriets livslängd, halten av fossila utsläpp som bilen orsakar från tillverkning till skrotning och huruvida materialvalen i bilen är miljövänliga eller inte.
Ekonomiska aspekter. Handlar om vad bilen kostar i inköp, vilka driftskostnader den har och hur stort andrahandsvärde den förväntas ha.
Även andra, mer subjektiva punkter kan förekomma i experternas test, till exempel design och kvalitetskänsla: helt enkelt, hur ser bilen ut och känns den välbyggd? I dessa fall kan det handla mycket om personligt tycke och smak, men de flesta bilförare håller nog med om att det är viktigt att bilen ger rätt känsla. Nu när du har sett vilka faktorer som ofta tas med i beräkningen då en elbil testas, är det dags att fundera på dina personliga behov. Innan du väljer elbil behöver du kunna svara på ett antal frågor. Följ checklistan nedan för att ringa in dina unika förutsättningar.
Frågor att svara på inför valet av elbil
Hur ser din budget ut? En central fråga som har stor påverkan på ditt val. Elbilar i olika prisklasser har olika utrustning och prestanda.
Hur långt kör du varje dag? Denna fråga hjälper dig att avgöra vilken räckvidd du behöver för din elbil.
Var finns dina laddmöjligheter? Kan du ladda hemma eller på jobbet och hur ser det ut med offentliga laddstationer där du bor? Svaret på dessa frågor kan också påverka vilken räckvidd du behöver.
Hur ofta gör du längre resor? Om du planerar att göra långresor bör du överväga en bil som kan snabbladdas.
Hur stort bagageutrymme behöver du? Om du har barn eller ofta transporterar stora föremål behöver du en bil med gott om lastutrymme.
Behöver du fler än fem sittplatser? Hur stor din familj är och hur ofta du transporterar andra människor påverkar hur stor bil du behöver.
Vilka säkerhetsfunktioner är viktigast för dig? Moderna elbilar kommer med en uppsjö av säkerhetsfunktioner (till exempel automatisk nödbroms och 360-graders kamera) men inte alla modeller har alla funktioner.
Vilka bekvämligheter vill du ha i bilen? Uppvärmda säten, soltak, avancerat ljudsystem och andra bekvämligheter kan påverka din körupplevelse.
Hur viktig är miljöpåverkan för dig? Många väljer en elbil för att minska sin klimatpåverkan. Olika elbilar lämnar olika stort koldioxidavtryck under sin livscykel.
När du har besvarat dessa frågor har du kommit en god bit närmare den bästa elbilen för dig. Nästa steg är att göra efterforskningar och jämförelser. Du kan titta på vilka bilar som utmärker sig i olika experttester (vi ska gå igenom de topptestade elbilsmodellerna 2024 nedan) och läsa kundrecensioner online. Försök att hitta oberoende källor och titta inte enbart på biltillverkarnas egna presentationer av bilarna. Om det känns svårt att jämföra på egen hand kan du använda ett gratis verktyg för att jämföra elbilar online, där du matar in dina önskemål och får en lista på bilar som passar in.
När du har ringat in ett antal modeller är vårt bästa tips att ta dig till en återförsäljare och provköra dem: det är väldigt viktigt att bilen ger dig rätt känsla när du sitter bakom ratten.
Köpa begagnad elbil
Du måste inte köpa nytt för att få en bra bil. Många väljer att köpa riktigt bra bilar med förbränningsmotor på begagnatmarknaden. Men det går absolut att göra fina fynd även då det gäller begagnade elbilar. En vanlig oro hos många är att en elbils batteri slits fort och att begagnade elbilar därför dras med ett sämre batteri, men det behöver inte vara så. Studier som har gjorts på begagnade elbilar visar att batterierna har en längre livslängd än vad man tidigare trott. Så länge den tidigare ägaren har laddat bilen med omsorg och inte utsatt batteriet för alltför tvära temperaturskillnader, kan du få en begagnad elbil som har behållit mycket av sin batterikapacitet.
Utbudet på begagnade elbilar är större än någonsin i dagsläget, och eftersom flera elbilstillverkare har sänkt priset på många av sina modeller har också priserna på begagnatmarknaden gått ner kraftigt. Det kan alltså vara läge att göra en riktigt bra affär som det ser ut nu. Dock finns det vissa saker som är bra att tänka på om du ska köpa en begagnad elbil:
Kontrollera om det finns det ett test på hur mycket kapacitet batteriet har kvar.
Kontrollera hur länge garantin på batteriet gäller. Många tillverkare har generösa garantier när det kommer till batteripaketet.
På vissa modeller ingår inte batteriet (gäller till exempel Renault Zoe och Nio), utan du hyr det istället av tillverkaren. Hör efter vad som gäller för bilen du vill köpa.
Se till att laddkablar till bilen följer med i köpet.
Ta en titt på vad bilen kostar att försäkra för att slippa oväntat stora utgifter. Försäkring är ju trots allt en av kostnaderna som ingår i ditt bilägande.
Ska du köpa din begagnade elbil av en bilförsäljare? Se till att handlaren är seriös och be om att få en varudeklaration. Om du ska köpa bilen av en privatperson bör du kolla upp vem som står som ägare av fordonet och se efter så att bilen inte är belagd med några skulder.
Dags att titta på vilka elbilar som rankas högt på begagnatmarknaden 2024. Vi ska presentera fem olika modeller och börja med den billigaste först.
Några av de bästa begagnade elbilarna just nu
Nissan Leaf (från cirka 100 000 kronor)
Denna kompakta lilla elbil har funnits på marknaden i över tio år och har varit mycket populär globalt sett. Den går tyst och har en bra driftsekonomi, men batteriet har ganska kort räckvidd (särskilt de äldsta modellerna). Nissan Leaf fungerar bäst för dig som gör korta, lokala resor och som vill ladda din elbil hemma.
BMW i3 (från 150 000- 200 00 kronor)
Här har vi ännu en kompakt stadsbil, med innovativ design och rymlig interiör. Denna elbil passar dig som kör i stan och är ute efter en premium-känsla. En nackdel är att BMW i3 har många specialtillverkade delar, vilket gör att det kan bli dyrt att serva och laga den om den skulle gå sönder.
Hyundai Kona Electric (från cirka 230 000 kronor)
Ska du åka längre sträckor är denna bil ett bra val. Hyundai Kona Electric är en crossover-SUV som erbjuder en räckvidd på hela 484 km (med ett 64 kWh-batteri). Många uppskattar också det extra utrymmet i bilen, även om det inte är lika stort som på andra SUVar.
Kia e-Niro (från cirka 280 000 kronor)
Behöver du ännu mer utrymme? Kia e-Niro liknar Hyundai Kona Electric men är större, kan skryta med massor av säkerhetsfunktioner och håller vad den lovar räckviddsmässigt. Väljer du en Kia kan du också dra nytta av deras generösa 7-årsgaranti, som även gäller för begagnade bilar. En nackdel med Kia e-Niro är att den inte har så bra dragstyrka: den kan endast kan dra 300 kg.
Tesla Model 3 (från cirka 300 000 kronor)
Tesla Model 3 var revolutionerade när den kom och har länge dominerat elbilsmarknaden med sin svårslagna prestanda. Den är omtyckt för sin långa räckvidd, avancerade teknologi och snygga design, men komforten i de tidigaste modellerna lämnar en del att önska. Det är också fortsatt hög efterfrågan på Tesla Model 3, vilket gör att den kostar en bra slant även som begagnad.
Källor: M Sverige, Allt om elbil, Elbilsgurun, Car Magazine
Här är de bästa elsuvarna
När man tänker på elbilar är det lätt att tankarna dras till små, smidiga bilar som främst körs korta sträckor på jämnt underlag. Men faktum är att du numera kan få en rejäl, mångsidig SUV som är helt eldriven och dessutom tar dig långt på en enda laddning. De generella fördelarna med en SUV är:
Större lastutrymme och rymligare kabin
Höjd körställning som ger dig bättre sikt både framåt och bakåt
Hög markfrigång som gör det enklare att tackla olika typer av terräng
En massiv kaross som ökar säkerheten för passagerarna
Ett högt andrahandsvärde, eftersom efterfrågan på begagnatmarknaden är hög
Du som väljer en eldriven SUV kan kombinera SUVens alla fördelar med klimatsmart, tyst körning och lägre fordonsskatt. Men vilka eldrivna SUVar är bäst? Här är tre populära alternativ som har hamnat högt på olika rankningslistor och går att köpa just nu.
Volvo EX30 Core
Räckvidd: 460 km
Bagageutrymme (med baksäte uppfällt): 318 liter
Pris: Från cirka 432 000 kr
Behöver du en SUV men kanske inte den största som finns? Volvo EX30 Core är ett bra alternativ för dig som söker en mindre SUV för ett konkurrenskraftigt pris. Grundutförandet inkluderar många bra funktioner (däribland elektrisk baklucka och uppvärmda framsäten) och interiören ger en exklusiv känsla.
Škoda Enyaq 85x
Räckvidd: 511 km
Bagageutrymme (med baksäte uppfällt): 585 liter
Pris: Från cirka 599 900 kr
Denna familje-SUV har en imponerande räckvidd och erbjuder rikligt med utrymme både för passagerare och bagage. Likt en sann Škoda ger Enyaq 85x ett praktiskt och tåligt intryck. Även i grundutförande ingår en mängd finesser, såsom klimatkontroll, 19-tums lättmetallfälgar och farthållare.
Kia EV6 AWD
Räckvidd: 506 km
Bagageutrymme (med baksäte uppfällt): 480 liter
Pris: Från cirka 643 400 kr
Här har vi en riktigt bra allround-SUV som går riktigt snabbt att ladda (med en topphastighet på 238 kW kan du få ett fulladdat batteri på så lite som 16 minuter). Den har extra mycket benutrymme baktill i bilen och är riktigt mjuk i styrningen trots sin storlek.
Det finns också flera spännande eldrivna SUVar som nyss har lanserats eller är på gång, till exempel:
Škoda Elroq: Den kompakta SUVen Škoda Elroq med flera smarta förvaringslösningar inbyggda i interiören har försäljningspremiär hösten 2024. Skoda Elroq kommer med ett nytt formspråk och ska finnas i flera olika versioner med olika räckvidd och bak- eller fyrhjulsdrift.
Polestar 4: Polestars nya SUV kommer med en imponerande räckvidd på upp till 610 km och flera avancerade funktioner, såsom elektrokromatiskt glastak och panoramavy.
BMV Vision Neue Klasse X: Den nya modellserien Neue Klasse från BMW ska släppas under 2025 och innehåller bland annat SUVen Vision Neue Klasse X. Denna SUV ska vara större än dagens X3 och bland annat kunna skryta med optimerat batteri och starkare datorsystem jämfört med sina föregångare.
Källor: Car Magazine, What Car?, Evify, Teknikens Värld
Vilka elbilar är bäst i test?
Dags att presentera de elbilar som har rankats högst av experterna 2024. Vi har valt ut fyra experter och ska jämföra deras topplistor för att vaska fram vilka elbilar som verkar vara bäst i test just nu. Här är våra experter:
Consumer Reports: En amerikansk oberoende organisation som testar och granskar olika produkter och tjänster. De är kända för sina detaljerade produktrecensioner, jämförelser och betyg. När Consumer Reports testar bilar använder de sig av flera olika förare, testar under olika förhållanden och samlar in data från bilägare för att bedöma bilmodellernas långsiktiga hållbarhet.
Car And Driver: En av världens mest kända biltidningar. Den grundades i USA 1955 och har sedan dess blivit en auktoritet inom bilvärlden.
Auto Express UK: En av Storbritanniens största biltidningar som fokuserar på bilnyheter, recensioner och jämförelser.
Vi Bilägare: En av Sveriges mest populära och respekterade biltidningar. Tidningen riktar sig till vanliga bilköpare och erbjuder oberoende tester, jämförelser och nyheter om bilar.
Som vi nämnde tidigare i artikeln värderas bland annat säkerhet, köregenskaper, komfort, bränsleekonomi och pris när experterna gör sina topplistor. Det är vanligt att man delar in elbilarna i olika segment (såsom sportbilar, lyxbilar eller småbilar) och rankar dem därefter. I vår sammanställning presenterar vi ett antal elbilar som har fått höga placeringar av experterna överlag. Häng med!
BMW iX och BMW i4
På delad första plats hittar vi två eldrivna vrålåk från BMW med olika egenskaper. BMW iX är en stor, lyxig SUV med en distinkt design och mycket rymlig kabin. BMW i4 däremot är en sportig sedan som gillas av experterna för sin komfort och utmärkta köregenskaper.
Pris BMW iX (xDrive40): Cirka 877 000 kronor
Pris BMW i4 (eDrive40): Cirka 699 000 kronor
Hyundai Ioniq 6
På andraplats har vi en slank sedan med lång räckvidd som kan laddas riktigt snabbt: vid en snabbladdare kan du få ett fullt batteri på endast 18 minuter. Experterna gillar också Hyundai Ioniq 6 för att den är tystgående, erbjuder ordentligt med utrymme i baksätet och känns säker att köra.
Pris Hyundai Ioniq 6 (Long Range 2WD Advanced): Cirka 659 900 kronorKia EV9
På tredjeplats finner vi en stor 7-sitsig pjäs från Kia. Med denna snabbladdande elektriska SUV kan du ta med hela storfamiljen plus packning på en riktig långresa, helt utsläppsfritt. Kia EV9 passar också dig som söker bra dragkraft, då den kan dra hela 2 500 kg.
Pris Kia EV9 (GT Line 4WD 7-sits): Cirka 869 900 kronor.
Tesla Model 3
På plats nummer fyra hittar vi Teslas Model 3, som även är högt rankad på begagnatmarknaden. Det är lätt att förstå varför många gillar den: enligt experterna är Tesla Model 3 rolig att köra, accelererar snabbt och kommer långt trots sin slimmade storlek. De nyaste uppdateringar inkluderar bland annat förlängd räckvidd och tystare däck.
Pris Tesla Model 3 (RWD 18"): Cirka 496 000 kronor
Volkswagen ID.7
På sjätte plats har vi en kombikupé från Volkswagen som hyllas av experterna för att den har många praktiska funktioner, hög komfort och ett batteri med rejäl räckvidd. Bilens lättanvända infotainmentsystem lyfts särskilt fram som ett stort plus.
Pris Volkswagen ID.7: Cirka 665 000 kronor.
Sådär, nu har du lite bättre koll på de topprankade elbilarna just nu. Blev du köpsugen?
Det finns en elbil för alla
Att välja elbil är att ta ett spännande steg mot en mer hållbar framtid. Genom att noga överväga faktorer som räckvidd, laddningstid, storlek och pris – samt titta på dina personliga behov – kan du hitta den elbil som passar just dig perfekt. Ska det vara en SUV eller räcker det gott med en mindre bil att köra lokalt med? Kanske blir det en begagnad elbil med några år på nacken eller en av årets topptestade bilar? Kom ihåg att teknikutvecklingen går snabbt, så det som är bäst i år kanske inte är det om ett par år. Ett som är säkert är att elbilsmarknaden har vuxit mycket de senaste åren, och att det därför är sannolikt att det finns en elbil för de flesta.
När du har hittat rätt elbil, provkört den och fått hem den, glöm inte att teckna en bra bilförsäkring. Inför bilköpet jämför du noga priser hos olika återförsäljare för att hitta det bästa alternativet. När det kommer till försäkringar kan Zmarta hjälpa dig att jämföra priser och villkor med bara ett par knapptryck. Med vårt kostnadsfria jämförelseverktyg får du en överblick över flera olika bilförsäkringar samtidigt, så att det blir enklare för dig att välja. Prova att jämföra redan idag!