Kreditvärdighet - allt du behöver veta
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga och brukar definieras i något som kallas kreditbetyg, eller kreditscore. Långivare kan ta reda på ditt kreditbetyg genom en kreditupplysning och med ett högt betyg har du större möjligheter att få bra villkor när du lånar pengar. Här är våra bästa knep för hur du ökar ditt kreditbetyg!
Vad är kreditvärdighet och kreditbetyg?
Din kreditvärdighet påverkas av olika faktorer
Inkomst – hur mycket du tjänar och om du tjänar.
Utgifter – beroende på dina utgifter kan ditt kreditvärde påverkas positivt eller negativt.
Livssituation – hur din ekonomiska situation ser ut, hur du bor, vad du jobbar med.
Kredithistorik – hur ofta har det tagits en kreditupplysning under det senaste 12 månaderna.
Obetalda skulder – har du obetalda skulder hos Kronofogden påverkar det ditt kreditbetyg.
Alla svenskar över 18 år har ett eget kreditbetyg.
Kreditvärdighet skala - så fungerar den
Kreditbetyget har tre skalor:
Låg ger dig ett sämre kreditbetyg. Det betyder att du inte kommer kunna låna lika mycket, har svårare att handla på kredit och kan få sämre villkor med högre ränta om du använder avbetalningstjänster.
Medel landar dig på ett bra medelvärde när det kommer till ditt kreditbetyg. Till skillnad från ett lågt värde, har du bättre chans att förhandla till dig en bättre ränta och rättvisare villkor. Du kan även handla på kredit oftare.
Högt är vad du vill sikta på att ha. Det är det bästa betyget och gör dig attraktiv på framförallt lånemarknaden. Ju högre kreditvärde desto bättre möjligheter har du att låna till bostad, handla på kredit.
Kortfattat så innebär det att ju högre ditt kreditbetyg är, desto bättre är din återbetalningsförmåga. Med ett högt betyg har du större möjligheter att få handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor när du ska ansöka om nytt lån eller förhandla lån. Har du istället ett lågt betyg kan det innebära en större risk att till exempel långivare kommer ta en högre ränta av dig.
Så får du hög kreditvärdighet
Här har du 7 metoder du kan använda för att förbättra din kreditvärdighet.
1. Avsluta krediter som du inte använder
Långivare tittar på hur många kreditengagemang du har, därför är det bra att ha så få lån och krediter som möjligt.
2. Betala tillbaka dina skulder så snart du kan
Många lån och krediter påverkar din kreditvärdighet negativt, se därför till att betala av dina skulder så fort som möjligt. Börja med smålån och kreditkortsskulder som oftast har högst ränta.
3. Undvik betalningsanmärkningar
Betalningsanmärkningar innebär lägre kreditbetyg och gör det ofta svårt att få lån. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år efter att skulden har betalats tillbaka.
4. Ha en medsökande
Vill du låna pengar? Att söka lån tillsammans med någon annan, en medsökande, kan ge ett högre räntebetyg eftersom du och din medsökande delar ansvar för lånet.
5. Undvik kreditupplysningar
Varje gång du ansöker om lån eller andra krediter gör långivaren en kreditupplysning på dig. Många kreditupplysningar påverkar ditt räntebetyg negativt.
6. Samla dina lån
Att samla dyra smålån och krediter i ett större lån kan sänka din månadskostnad, ge dig större kontroll över din ekonomi och förbättra din kreditvärdighet.
7. Fast inkomst
En tillsvidareanställning är en stor fördel och att bo på samma adress en längre tid kan också anses som positivt när kreditupplysningsföretagen gör sin bedömning.
Så kan kreditvärdigheten påverka dina lån
Planerar du att köpa en bostad? Eller ska du låna pengar till en ny bil? När du ansöker om lån tar banken en kreditupplysning på dig för att avgöra din kreditvärdighet. Sedan har bankerna olika tillvägagångssätt när de bedömer krediter och lån vilket också påverkar lånevillkoren.
Med ditt kreditbetyg som underlag kan du och banken förhandla om vilket lånebelopp som du kommer att beviljas och till vilka villkor. Med kreditbetyget kan du även se om det finns möjligheter att förhandla räntan på befintliga lån. Har du en hög kreditvärdighet finns möjligheten att du får en lägre ränta. Har du istället en låg kreditvärdighet kan långivaren begära högre ränta av dig.