Byggnadslån - så funkar det
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Byggnadskreditiv är ett byggnadslån för dig som vill bygga ditt eget hus eller renovera en äldre byggnad. Lånet omvandlas sedan om till ett vanligt bolån när bygget är klart.
För många är det en dröm att kunna bygga sitt eget hus eller renovera en äldre byggnad. Ett byggnadslån är speciellt framtaget för dig som vill bygga ett nytt hus eller vill göra en större ombyggnation av den fastighet du redan äger.
Hur funkar byggkreditiv?
Ett byggnadslån, så kallat byggkreditiv, är vad du kan ansöka om du vill bygga nytt, bygga ut eller bygga om ett äldre hus. Byggnadskrediten som du använder är tillfällig och några punkter som kan vara bra att känna till är att
krediten är tillfällig och något du endast använder under byggtiden
du använder krediten i takt med att du får fakturor för husbygget
när bygget är färdigt och besiktning och slutvärdering klart löses byggkrediten in och omvandlas till ett vanligt bolån
kredittiden gäller i 12 månader
räntan är alltid rörlig och betalas endast på den del som du använder dig av
du behöver inte amortera under byggnadstiden
det går endast att finansiera upp till 85 % av byggkostnaderna av förhandsvärderingen.
Läs även: Renoveringslån och vad det är
Vad du ska tänka på innan du bygger
Precis som med allt annat här i livet så är det viktigt att kolla för- och nackdelar, se över den ekonomiska situationen och göra ordentligt med research innan du bestämmer dig. Detta gäller såklart också när du planerar att ansöka om ett bygglån. Vad som är bra när det kommer till byggnadskreditiv är att majoriteten av banker och långivare erbjuder ett kostnadsfritt rådgivningsmöte, vi på Zmarta är inkluderade i detta och kan hjälpa dig med alla dina frågor.
Första du behöver när du har bestämt dig är att söka bygglov hos kommunen. Detta behöver du innan du kör igång med din ansökan om byggnadskreditiv. När du fått bygglov är det dags att ansöka om bygglån och det gör du smidigast genom att jämföra flera banker och långivare samtidigt, glöm dock inte att du kan behöva skicka in dokument såsom:
Produktionskostnadskalkyl som visar och beskriver dina kostnader fram tills att bygget är färdigt. Här inkluderas inköp av tomt, anslutningsavgifter till vatten, avlopp och el, byggkostnader, pantbrev och lånekostnader.
Entreprenadavtal mellan dig och din/dina hantverkare alternativt din husleverantör.
En förhandsvärdering som ger en indikation på marknadsvärdet av din fastighet när det är färdigbyggt.
För att vara säker på att du inte missar någonting kan det vara bra att prata med en rådgivare redan innan du kör igång med planeringsfasen, då försäkrar du dig att du inte missar någonting.
Byggnadskreditiv ränta
När det kommer till byggnadskreditiv så kommer den med en rörlig ränta och följer marknadens utveckling. Det kan vara bra att ha rörlig ränta om du senare vill byta bank och flytta ditt bolån, du slipper då betala ränteersättning, något du skulle gjort med fast ränta.
Något annat som är bra med räntan för byggnadskreditiv är att du endast betalar ränta för den del av kreditivet som du faktiskt använder. Du kommer med andra ord inte behöva betala något för det som du inte använder.
Lånelöfte för byggnadskreditiv
Ett lånelöfte för bygglån fungerar på samma sätt som vilket annat lånelöfte, du kommer dock behöva skicka in lite andra dokument som ger ett underlag för din ansökning (hoppa upp i artikeln och läs vad du ska tänka på innan du söker).
Byggkreditiv månadskostnad och vad du ska tänka på
Månadskostnader under byggnadstiden kommer inte påverkas, detta då krediten används för att betala fakturor som berör just bygget. När allt är färdigt och du flyttar in i huset kommer ditt byggnadskreditiv omvandlas till ett vanligt bygglån med ränta.
Det är viktigt att du räknar och får en överblick av detta innan du accepterar krediten. Detta då det är viktigt att du förstår kostnaderna och att du har räknat på hur mycket du kommer ha kvar att leva på.
Läs gärna: KALP
Slutbesiktning och bolån
När ditt hus sedan är klart och har genomgått en slutbesiktning kan lånet omvandlas till ett vanligt bolån. För att banken ska kunna göra det måste du visa upp ett slutbesked från byggnadsnämnden i kommunen. Ett slutbesked innebär att byggnaden eller ombyggnaden anses slutförd och att alla krav som ställts är uppfyllda, till exempel krav enligt bygglov, kontrollplan och startbesked. Utöver det måste huset sedan genomgå en slutvärdering.
Tänk på att det inte finns någon garanti på att banken beviljar ett bolån när bygget är klart, så ta reda på vad som gäller i förväg.
Läs även: Taxeringsvärde och hur det påverkar din fastighet och hur det fungerar med arrendetomt